Siirry sisältöön

Artikkelit 2023


2.11.2023 8.00

Perussäädöllä tasaisemmat lämpötilat ja tehokkaampi lämmityksen ohjaus

Vantaalaisessa taloyhtiössä päädyttiin teettämään lämmitysverkon perussäätö, kun lämpötilat etenkin kevätauringon alkaessa lämmittää olivat asunnoissa hyvin eri tasolla. Perussäädön kautta haussa oli tehokkaamman säätyvyyden kautta tasaisemmat lämpötilat koko talossa, ja sitä myötä myös energiansäästö.

Lämmitysverkon perussäätö oli merkitty taloyhtiön viisivuotissuunnitelmaan, mutta sen toteuttaminen tuli tarpeeseen myös aiemmin tehdyn lämmönvaihtimen ja ohjauskeskuksen uusinnan myötä. Perussäädön yhteydessä oli tavoitteena myös uusia huonetermostaatit, joissa oli havaittu vikoja.

Hanke käynnistettiin maaliskuussa, kun isännöitsijä käynnisti suunnittelijan ja valvonnan kilpailutuksen. Isännöitsijä toimi koko hankkeen ajan taloyhtiön tukena huolehtien hallinnosta, rahoituksesta, asiakirjojen tallennuksesta ja maksuliikenteestä.

Suunnittelija kilpailutti urakoitsijat ja yhtiökokous päätti urakan aloittamisesta kesäkuussa.

Varsinainen asennusurakka aloitettiin syyskuussa ja urakka vastaanotettiin marraskuun alussa. Lämpötilamittaukset suunniteltiin toteutettavaksi pakkaskaudella, mutta niitä ei päästy talven pakkasten vähäisyyden vuoksi tekemään.

Suunnittelu- ja asennusvaiheet huomioiden aikaa kului 9 kuukautta. Kustannusarvio alitettiin ja hankkeen kustannukset olivat noin 50 000 euroa.

Perussäädön vaiheet

Perussäätötyöt käynnistettiin huoneistojen patteri- ja ilmausventtiilien vaihdolla. Rappukohtaiset tulo- ja paluulinjojen linjaventtiilit vaihdettiin niin ikään uusiin.
Kuva1. Linjaventtiilin vaihto. Kuva Jari Aalto, Motiva Oy.

Asennustöiden jälkeen työtä jatkettiin lämmitysverkon esisäädöllä ja mittauksilla, jolloin tarkistettiin ja säädettiin linjaventtiilit sekä virtaamat. Asuntojen uudet patteritermostaatit asennettiin työn loppuvaiheessa. Ennen esisäätöjen laittamista suoritettiin myös verkoston täyttö ja ilmaus.
Kuva 2. Patteriventtiilin vaihto. Kuva Jari Aalto, Motiva Oy.

Taloyhtiön perustiedot:
  • Taloyhtiö Vantaalla.
  • Kerrostalo, 6 kerrosta, 3 porrasta.
  • Rakennustilavuus 22 789 m2.
  • Talossa 62 huoneistoa, kolme liike- ja toimistohuoneistoa ja kolme varastoa. Taloon kuuluu myös neljä autotallia sekä autohalli, jossa on 28 autopaikkaa.
  • Talossa on aiemmin uusittu lämmönjakokeskus ja asennettu etävalvonta sekä nuohottu ilmanvaihtokanavat.

Lisätiedot:
Motiva Oy
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell
puh. 0400 464 787
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024