Siirry sisältöön

Artikkelit 2023


15.8.2023 8.00

Energiakatselmus auttaa pk-yritystä säästämään rahaa ja ympäristöä

Pienilläkin yrityksillä on paljon mahdollisuuksia lisätä energiatehokkuuttaan ja leikata energiakustannuksiaan. Hyvään alkuun pääsee energiakatselmuksella, jonka toteuttamiseen saa taloudellista tukea.

Suomalaiset innostuivat viime talvena energiansäästötalkoisiin, kun energian hinnat nousivat ja sen saatavuus oli uhattuna. Vaikka markkinatilanne on nyt jo pitkälti rauhoittunut, energiansäästötyötä kannattaa jatkaa. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii panostuksia energiatehokkuuteen ja päästöttömyyteen; Suomea ohjaavat tähän myös esimerkiksi EU:sta tulevat velvoitteet ja kansallinen ilmasto- ja energiastrategia.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru arvioi, että tilannekuva on hallussa myös suomalaisissa pk-yrityksissä. ”Energiatehokkuuden lisääminen auttaa yrityksiä säästämään kustannuksia ja pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Yritykset ymmärtävät, että nykyään myös yhteistyökumppanit ja asiakkaat edellyttävät kasvavassa määrin vastuullisuutta ja ilmastotekoja.”

Energiakatselmuksella kokonaiskuva ja konkreettiset toimenpide-ehdotukset

Energiakatselmus tarjoaa yritykselle – tai vaikkapa kunnalle – hyvän ensimmäisen askeleen, jonka avulla se voi lähteä parantamaan energiatehokkuuttaan.

”Motivan mallin mukaisessa energiakatselmuksessa asiantuntija käy läpi ja analysoi rakennuksen tai tuotantolaitoksen energian ja veden käytön. Hän esittää myös listan laskelmineen kaikista konkreettisista toimenpiteistä, joilla energiatehokkuutta voitaisiin lisätä.”

Suomessa on toteutettu jo lähemmäs 11 000 tuettua energiakatselmusta. Ne antavat osviittaa siitä, että tehostamisvaraa on paljon, sillä energiakatselmusten toimenpiteillä saavutetaan keskimäärin lähes 17 prosentin kustannussäästöpotentiaali.

Energiakatselmus kasvattaa henkilöstön osaamista

Kiurun mukaan tärkeää on myös, että katselmus lisää ylipäätään yrityksen tietoutta sen energiankäytöstä ja vaikutusmahdollisuuksista sekä kasvattaa henkilöstön osaamista. ”Säästövinkit leviävät tehokkaasti työpaikalta kotiin – ja kodista työpaikoille. Myös katselmukseen kuuluvat henkilökunnan haastattelut lisäävät osaltaan oppimista ja asiaan sitoutumista.”

Kiuru huomauttaa, että kun toteutettavat toimenpiteet on valittu, on myös tärkeää päättää, kuka yrityksessä mitäkin asiaa vie eteenpäin.

Katse kokonaisuuteen tai tärkeään osa-alueeseen

Energiakatselmuksessa esitettävät toimenpiteet riippuvat luonnollisesti aina kohteesta ja sen ominaispiirteistä. ”Jossakin paikassa merkittäviin säästöihin voidaan päästä jo asetuksia ja säätöjä optimoimalla eli hyvin pienillä kustannuksilla. Usein järkevää voi olla kuitenkin investointi vaikkapa lämpöpumppuihin, hybridilämmitykseen tai aurinkosähköjärjestelmään. Ihan kaikissa yrityksissä ei olla vielä siirrytty edes led-valaistusaikaan.”

Kiuru huomauttaa, että tekniikassa on otettu viime vuosina valtavia edistysaskeleita. ”Lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien hyötysuhteet ovat parantuneet huimasti ja hinnat laskeneet. Tarjolle on tullut myös esimerkiksi älykkäitä ohjausratkaisuja sähkön kulutusjoustoon, eli järjestelmiä, joiden avulla yritys voi ajoittaa sähkönkulutustaan edullisimpaan aikaan. Myös alan palveluntarjoajien määrä on noussut ilahduttavasti ja valinnanvaraa riittää.”

Laajempien energiakatselmusten lisäksi nykyään on tarjolla myös täsmäkatselmuksia. ”Täsmäkatselmuksessa keskitytään vielä tarkemmin johonkin osa-alueeseen, vaikkapa lämmitykseen, ilmanvaihtoon tai uusiutuvan energian käytön mahdollisuuksiin. Se on hyvä vaihtoehto, mikäli tuntuu, että yrityksen energiankulutuksen kokonaisuudesta on jo muuten riittävästi tietoa, mutta jostakin yksittäisestä aiheesta sitä kaivattaisiin lisää.”

Tukea on tarjolla

Business Finland myöntää energiakatselmusten laatimiseen tukea, jonka suuruus on 40 tai 50 prosenttia hyväksytyistä kokonaiskuluista. Tukiprosentti on 50, mikäli yritys on liittynyt energiatehokkuussopimukseen.

”Motivan mallin mukainen energiakatselmus kustantaa PK-yrityksille tyypillisesti 3 000–10 000 euroa ja tuen jälkeen maksettavaa jää ehkä vain puolet tästä.”

PK-yrityksille energiakatselmukset ovat täysin vapaaehtoisia, mutta suurille yrityksille ne ovat nykyään pakollisia, eikä niihin saa tukea. ”Suuretkin yritykset voivat kuitenkin saada tukea erillisiä syväselvityksiä varten. Syväselvityksiä tehdään tyypillisesti isoja energiankäyttöön liittyviä investointeja mietittäessä.”

Energiatehokkuusopimus kannattaa

PK-yrityksen kannattaa myös harkita energiatehokkuussopimukseen liittymistä jo ennen katselmuksen tekemistä – tai viimeistään sen jälkeen. ”Sopimuksen allekirjoittaneilla yrityksillä on mahdollisuus hakea tukea myös energiatehokkuutta parantaviin laiteinvestointeihin”, Kiuru muistuttaa.

Energiatehokkuusopimuksessa yritys sitoutuu seuraamaan energiankulutustaan ja parantamaan energiatehokkuuttaan. Vapaaehtoisuuteen perustuvat sopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema keino täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet ilman uutta lainsäädäntöä tai muita uusia pakkokeinoja.

EU:n energiatehokkusdirektiivi on juuri kirjoitettu uudelleen ja sen kansallista toimeenpanoa ryhdytty valmistelemaan. ”Odotettavissa on, että tulevaisuudessa energiankäytöltään entistä pienemmältä yritykseltä tullaan vaatimaan aikaisempaa enemmän. Tästä ei kuitenkaan yrityksissä kannata olla huolissaan, sillä energiatehokkuustyö on itsessään varsin kannattavaa puuhaa”, Kiuru kertoo.

Lisätietoa energiakatselmuksista:
Energiakatselmustoiminta

Motivan sivuilta löytyvät pätevöityneiden ja osaamisensa osoittaneiden katselmoitsijayritysten yhteystiedot:
Katselmuksia tekevät yritykset

Energiakatselmoijakoulutus:
Energiakatselmoijien peruskurssi

Lisätietoa energiatehokkuussopimuksista:
Energiatehokkuussopimukset

Infowebinaari yrityksille 5.9.2023:
Infowebinaari yrityksille: Energiakatselmuksella energian, kustannusten ja hiilidioksidipäästöjen säästöä

Lisätietoa:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
puh. +358 9 6122 5009
tomi.kiuru@motiva.fi

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: iStock


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024