Siirry sisältöön

Artikkelit 2022


5.5.2022 8.00

Materiaalikatselmus toi hävikit näkyviksi ja antoi tukea päätöksentekoon Pilkington Automotive Finlandilla

Materiaalikatselmus Pilkington Automotive Finland Oy:n tehtaalla vahvisti johdon suunnitelmia, teki näkyväksi hävikkivirran ja antoi uusia investointi-ideoita. Materiaalikatselmoitu tuotantoprosessi on etu asiakaskunnan tiukentuviin vastuullisuusvaatimuksiin.

Materiaalikatselmus Pilkington Automotive Finland Oy:n Tampereen tehtaalle valmistui helmikuussa 2022. Tehtaalla muotoillaan ja muokataan tasolasia sekä tuotetaan karkaistua lasia. Yrityksen tuotteita ovat muun muassa erilaiset tuuli-, sivu- ja takalasit sekä ovilasit erilaisiin kulkuneuvoihin ja työkoneisiin. Pilkington on osa japanilaista NSG Groupia, joka on yksi maailman johtavista lasin ja lasituotteiden valmistajista. NSG Group johtaa maailmanlaajuista tasolasivalmistusta 29 maassa neljässä maanosassa. Työntekijöitä on noin 26 000 ja vientiä on yli 100 maahan.

Todennettua vastuullisuutta vaaditaan

Asiakkaat edellyttävät tänä päivänä kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Pilkingtonilla on käytössä useita sertifikaatteja, kuten IATF, ISO14001 ja ISO50 001. Materiaalikatselmointi on yksi keino lisää edistää ja raportoida vastuullista toimintaa. Materiaalikatselmoitu tuotantoprosessi on etu myös kansainvälisen asiakaskunnan tiukentuviin vastuullisuusvaatimuksiin.

– Materiaalikatselmuksella etsimme vastauksia seuraaviin kysymyksiin: toimimmeko järkevällä tavalla vastuullisesti, onko meillä sokeita pisteitä mitä emme huomaa, mitä hienosäädettävää meillä on ja pitävätkö olettamuksemme paikkansa, kertoo teknologioiden projektipäällikkö Janne Ilonen, Pilkington Automotive Finlandilta.

Materiaalikatselmuksella tukea johdon päätöksentekoon

Pilkingtonilla haluttiin saada näkemystä ulkopuoliselta toimijalta olemassa oleviin prosesseihin, toimintatapoihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Materiaalikatselmusprosessissa olivat mukana turvallisuus- ja ympäristöasioista, logistiikasta, tuotannosta ja ERP-järjestelmästä vastaavat henkilöt ja työ tehtiin kokonaan tiimityönä.
Punainen viiva 4
Materiaalikatselmus
vahvisti johdon
suunnitelmia,
teki näkyväksi
hävikkivirran
ja antoi
uusia
investointi-
ideoita
– Materiaalikatselmuksen tärkein anti oli henkinen pääoma, saimme vahvistusta ja tukea toimintatavoille, olettamuksillemme ja suunnitelmille. Asioiden systemaattinen läpikäynti tiimissä auttoi synkronoimaan päätöksiä kokonaisuuden kannalta parhaalla tavalla, sanoo teknologioiden projektipäällikkö Janne Ilonen, Pilkington Automotive Finlandilta.

Isoa datamäärää analysoimalla huomattiin merkittävä virhe

Dataa analysoitiin isommassa mittakaavassa, kun on aikaisemmin tehty. Työn tuloksena huomattiin yllättävä virhe.

– Löysimme kirjausvirheen, joka oli pieni, mutta jonka vaikutus olikin kokoluokassaan suuri, koska virhe toistui useissa eri paikoissa. Pelkästään tämän yhden virheen huomaaminen maksoi materiaalikatselmuksen aiheuttamat kustannukset takaisin heti ensimmäisenä vuonna, sanoo Janne Ilonen.

Hävikkivirrat näkyviin ja uusia investointiehdotuksia

Materiaalikatselmuksella onnistuttiin löytämään kustannussäästöjä vähentämällä tuotannon hävikkiä ja raaka-ainetarvetta.

Raportti on erittäin kattava ja saimme siitä dataa tueksi moneen eri tarkoitukseen kuten energiakatselmukseen, jätemäärien seurantaan ja keskittymiskohteisiin tuotannon kehittämisessä. Raportti on todellakin yksityiskohtainen ja osoittaa hävikkivirrat ja rahan sekä materiaalin hukan, sanoo logistiikan, valmistuksen kehittämisen ja tietojohtamisen päällikkö Johanna Käppi.

Kokonaiskuva tehtaan materiaalivirroista

Pilkingtonin materiaalikatselmuksessa käsiteltävää dataa ja tietojen yhteensovitusta oli paljon. Tietojen analysoinnin pohjalta saatiin hyvä kokonaiskuva tehtaan materiaalivirroista ja eri tekijöiden painoarvoista.

− Tehtaan oman henkilöstön asiantuntemus helpotti merkittävästi Etteplanin katselmoijien työtä mm. nimikkeiden ja kirjaustietojen tulkinnassa. Työn tuloksena saatiin useita kannattavia toimenpide-ehdotuksia, joiden toteutettavuutta tiimi arvioi eri näkökannoilta, sanoo Team leader Raija Askola, Etteplanilta.

Materiaalikatselmuksissa tehtaan ulkopuolinen katselmoija huomaa asioita, jotka voivat jäädä muuten tuotantoprosessin varjoon. Katselmuksilla saavutetaan säästöjä sekä lyhyellä, että pidemmällä aikavälillä. Osa kehitystoimenpiteistä on toteutettavissa jopa katselmuksen aikana.

Materiaalikatselmus on työväline keskijohdolle

Motivan materiaalikatselmus on systemaattinen menetelmä, jolla saadaan kokonaiskuva tuotannon materiaalivirroista ja niihin liittyvistä suorista ja välillisistä kustannuksista (ISO 14051 -standardin mukaisesti). Sen avulla tunnistetaan tuotantoprosesseista vaiheet, joissa voidaan vähentää materiaalien käyttöä, syntyvän jätteen määrää sekä ympäristöhaittoja.

− Materiaalikatselmus tuo materiaalihukan ja sen aiheuttamat kustannukset näkyviin. Jätekustannus on vain pieni osa hukasta aiheutuvaa kustannusta hukan aiheuttaessa kustannuksia myös raaka-aineissa, energian käytössä ja työnä”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen.

Business Finlandilta rahoitusta

Materiaalikatselmus on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, kun materiaali- ja energiakustannukset ovat jopa syöksyneet ylöspäin. Parempi materiaalitehokkuus näkyy myös yrityksen toiminnan hiilijalanjäljessä.

− Sekä kassanvartija että ympäristö kiittävät materiaalikatselmuksen teettäjää, toteaa Business Finlandin rahoitusasiantuntija Kati Oikarinen.

− Business Finland rahoittaa materiaalikatselmuksen kokonaiskustannuksista jopa 50 %.

Lisätietoa:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Ilkka Hippinen
puh. 050 354 1110
ilkka.hippinen@motiva.fi

Pilkington Automotive Finland Oy
NBD&NMI Project Manager ST, Janne Ilonen
puh. +358 3 349 9508
janne.ilonen@fi.nsg.com

Etteplan
Team Leader, energy Raija Askola
puh. +358 400 341 141
raija.askola@etteplan.com



Materiaalikatselmukset


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.9.2023