Siirry sisältöön

Artikkelit 2021


30.12.2021 9.00

Hyvin tehty energiatodistus on hyvä työkalu niin myyjälle, ostajalle kuin kiinteistövälittäjälle

Energiatodistuksella on vaikutusta kiinteistökaupassa – kunhan se on rakennukselle tehty ja tehty hyvin. Tätä mieltä on myyntineuvottelija Tero-Pekka Lehtonen Järvenpään OP:stä.

Sekä asuntojen että talojen kauppaan liittyy monenmoista todistusta ja selvitystä, joiden joukossa energiatodistus on yksi paperi. Eron pelkän velvollisuuden ja hyödyn välillä tekee todistuksen sisältö.
Kuva. OP Järvenpään myyntineuvottelija Tero-Pekka Lehtosella on vankka kokemus kiinteistönvälitysalalta ja energiatodistuksista. Kuva @Kimmo Haimi.

– Hyvä energiatodistus kertoo talosta enemmän kuin vain sen energialuokan. Parhaimmillaan energiatodistuksessa on kerrottu, että talo on hyvin hoidettu, nostettu esiin hyviä puolia ja kerrottu myös parantamismahdollisuuksista. Jos niitä ei ole, niin senkin mainitseminen kertoo talosta hyvää, avaa Lehtonen hyvää energiatodistusta.

– Energiatodistuksen arvoon on laatijalla suuri vaikutus – on niin sanottuja virkatekijöitä ja sitten on niitä, jotka oikeasti perehtyvät taloon ja neuvovat, kommentoivat ja antavat myös kehut, kun se on paikallaan.

OP on ottanut linjakseen, että kohteiden myyntiä ei aloiteta ennen kuin sen paperit – myös energiatodistus – ovat kunnossa. Siksi sekä asuntokaupan kuntotarkastus että energiatodistus laaditaan hyvissä ajoin. Talon kunnossapitohistoria sekä energiatodistuksen tuomat lisätiedot parannusmahdollisuuksista ovat tärkeitä tietoja talokaupassa.
Punainen_viiva 3
Energiatodistuksen
laatijalla on
suuri vaikutus
todistuksen arvoon
– pätevä laatija
perehtyy oikeasti
taloon, neuvoo ja
kommentoi.
– Myyjällä ja välittäjällä on tiedonantovelvollisuus, joten pitää varmistaa, että kaikki mitä talosta tiedetään, on välitetty ostajalle, korostaa Lehtonen. Hänen mukaansa kyse on turvallisuudesta – niin myyjän, ostajan kuin välittäjän osalta. Kauppaa voidaan tehdä ilman yllätyksiä, kun käsitys hintatasosta sekä talon kunnosta on selvä kaikille osapuolille.

Turvallisuus on tärkeää myös muille: pankit suosittelevat usein ehdollisen tarjouksen tekemistä, jotta talon tila ja korjaustarpeet voidaan selvittää kuntotarkastuksella ennen lopullisen tarjouksen tekemistä. Kun tiedot ovat jo olemassa, ei kaupantekoon tule turhia mutkia ja hidasteita.

Ostajaa kiinnostaa moni asia – energiatodistus ei ole niistä ensimmäinen

Ostajat eivät yleensä ensimmäisenä kysele energiatodistuksen perään, enemmän kysellään milloin voi muuttaa ja mitä palveluita ympäristöstä löytyy. Kohteista kootaan ennen myyntiä kattava tietopaketti, jossa esitellään erityisesti omakotitalojen kohdalla alueen koulut, kaupat ja muut palvelut. Tässä paikkakunnan ja historiankin tunteva välittäjä on tärkeässä roolissa.

Jos ostajaa kiinnostaa enemmän muuttopäivä, sijainti ja palvelut, niin mistä heidän tulisi kysellä, että tulisi tehtyä hyvät kaupat?

– Ostajan pitäisi kysyä ihan kaikki kysymykset, mitä mieleen tulee. Kaupanteossa pitää käyttää järkeä eikä tunnetta – vaikka se kyllä vaikuttaa. Talon ja asunnonkin hankkiminen on kuitenkin yksi ellei suurin hankinta ihmisen elämässä, joten siihen pitää panostaa ostajankin.

Lehtonen korostaa sitä, että etenkin vanhempien talojen kohdalla on hyvä olla tietoinen rakennusajankohtaan liittyvistä asioista, jotta osataan kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin. Kuntotarkastusraportti kannattaa käydä läpi, mutta muistaa, että vanhoissa taloissa on aina rakenteita, jotka nyt näyttävät ongelmilta, mutta jotka olivat rakennusajankohtana vallitseva käytäntö ja määräysten mukainen rakennustapa.

Jos kuntotarkastusraporttia ei ymmärrä, on hyvä ottaa yhteyttä sen laatineeseen asiantuntijaan ja pyytää raportin perusteellisempaa läpikäyntiä. Hyvä asiantuntija osaa esittää asiat ilman alan jargonia ja samalla on mahdollista kysyä ja tarkentaa asioita. Lehtosen mukaan kuntotarkastusten nykyformaatti on kuitenkin hyvä: on selitetty, kehotettu ja varoitettu tarpeen mukaan.

Kiinteistönvälitysalalla tarvitaan avointa mieltä ja valmiutta oppia

Kiinteistönvälitysalallakin muutokset sekä rakentamisessa että siihen kohdistuvissa määräyksissä ja vaatimuksissa tuntuvat: uutta asiaa tulee paljon ja tietoa pitäisi pystyä jakamaan niin myyjille kuin ostajille.

– Tässä hommassa oppii joka päivä uutta, täytyy olla avoin mieli ja nähdä markkinamuutokset. Pitää olla tietoinen muutosten hyvistä puolista, niistä, joilla on merkitystä, vaikka se ei aina suoraan aukeakaan. Ja varautua niihin vaikeisiin asioihin, muistuttaa Lehtonen.

– Välittäjän työtä arvioidaan joka päivä ja viimeistään oikeuskäytännön kautta. Hyvään välitystapaan on kirjattu auki meidän työmme velvollisuudet ja tehtävät, ja sitä arvioidaan koko ajan. Alalla on aika suuri vaihtuvuus, joten aina on mukana tuoreempia toimijoita, joilla tiedot ovat vielä hankinnassa.

Tero-Pekka Lehtosen vinkit myyjille ja ostajille

Myyjä:
  • Hoida talon paperit kuntoon, tilaa kuntotarkastus ja laadituta energiatodistus ajoissa.
  • Jos jotain on rikki, se pitää korjata: omisti sen sitten kuka tahansa. Hävitä esittelykuvauksia ja näyttöjä silmällä pitäen 1/3 tavaroista – asunnosta tulee väljempi ja se näyttää paremmalta, toivottaa tervetulleeksi.
  • Myynnissä on asunto, ei sen omistajan tarinat. Esittävät kuvat ja taulut on hyvä siivota pois näkyvistä, mutta korvata ne sitten jollain muulla, ettei seinälle jää edellisen taulun surureunoja.
  • Stailauspalvelut ja hyvät kuvat auttavat paljon, sillä internet on monesti se paikka jossa kohteisiin tutustutaan: hyvillä kuvilla on suuri merkitys, jotta kohde jää portaaleissa mieleen ja siitä jää ostajaehdokkaalle hyvä kuva.
  • Kohteen tietopakettiin kannattaa tuoda myös ne itselle positiiviset asiat talosta/asunnosta: miksi itse aikanasi hankit juuri tämän asunnon tai rakennutit talosi, mitä olet itse pitänyt hyvänä, niin talossa/asunnossa kuin sen ympäristössä. Hyvä tarina kertoo uudellekin omistajalle syyt, miksi juuri tämä kohde kannattaa ostaa.

Ostaja:
  • Käy kohteen tiedot hyvin läpi, tarkenna ja kysele tarvittaessa lisää, tutustu kohteeseen kunnolla, myös sen ympäristöön ja sijaintiin.
  • Ymmärrä myös myyjän tilanne: jos esimerkiksi vanhuksella ei piha ole ihan tikissä, niin se ei vielä tee kohteesta huonoa.
  • Kysy mitä mieleesi tulee – tärkeää on, että saat kohteesta kattavan kuvan, eikä hampaankoloon jää kaivelemaan, että olisi tuostakin pitänyt kysyä silloin, kun oli mahdollisuus.
  • Tee valinta järjellä, älä tunteella: vaikka asunto tai talo huutaisi nimeäsi, kannattaa päätös tehdä faktojen pohjalta: mitkä ovat oikeasti omat resurssit? Jos kohde vaatii remonttia, pitää löytyä joko rahaa tai sitten omaa aikaa ja osaamista, että työt tulevat tehtyä.

OP Järvenpää
myyntineuvottelija
Tero-Pekka Lehtonen
alalla yli 20 vuotta, tuntee kaupungin kuin omat taskunsa

Teksti:
Motiva Oy
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi
puh. 0400 464 787


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 11.1.2024