Siirry sisältöön

Artikkelit 2020


3.9.2020 13.00

Hävikki-battlessa harjoitellaan taitoja, jotka jokaisen pitäisi hallita ruokahävikin vähentämiseksi

Porvoon Strömborgska skolanin kotitalousopettaja Eva Greenin oppilaat voittivat viime syksynä kotitalouden valinnaisryhmille suunnatun Hävikki-battlen kuvakisan. Eva jakaa vinkit Hävikki-battlen toteutukseen oppilaiden kanssa ja muistuttaa taidoista, jotka meistä jokaisen pitäisi hallita hävikin vähentämiseksi.

Eva Green kertoo nähneensä hävikki-battlen mainoksen aikoinaan kotitalousopettajien facebook-ryhmässä. Hävikki-battle koostuu sekä perehtymisestä ruokahävikkifaktoihin oppitunnilla että ruoanlaittohaasteesta, jossa oppilaat valmistavat kauppojen hävikistä tai kotitalousluokan satunnaisista raaka-aineista kahden ruokalajin aterian.

– Oppilaani ovat olleet Hävikki-battle -haasteesta todella innoissaan. Meillä on hyvin vähän rahaa käytettäväksi kotitalousopetuksen ruokahankintoihin ja oppilaista on ollut mahtavaa, kun kerrankin raaka-aineita on ollut runsaasti.

Yhteistyö lähikauppojen kanssa hävikkielintarvikkeiden noutamiseksi on Eva Greenin mukaan sujunut mutkattomasti. – Koska kaupat luovuttavat hävikkiä hyväntekeväisyysjärjestöille, olen pyrkinyt pitämään minimissä koululle noudettavan hävikin määrän, ja varmistamaan, että Hävikki-battlestä ei synny hävikkiä.

Mitä näistä tehtäisiin?

Eva Green kertoo, miten Hävikki-battle käytännössä toteutetaan oppitunnilla.
– Olemme käynnistäneet Hävikki-battlen ruoanlaittohaasteen niin, että oppilaat saavat ryhmissä käydä valitsemassa itselleen kolme pääraaka-ainetta ja päättävät niiden pohjalta, minkä ruokalajin valmistavat. Tämän jälkeen täydentäviä raaka-aineita saa tulla valitsemaan ja halutessaan vaihtamaan, Eva Green kertoo. – Oppilaat ovat hienosti osanneet kehitellä reseptejä. Toki heitä täytyy myös auttaa pohtimaan, mitä eri raaka-aineyhdistelmistä voisi tehdä.

– Juuri näitä taitoja hävikki-battlessä pyritäänkin kehittämään, jotta kotona kaappiin jääneet sekalaiset tähteet ja raaka-aineet osattaisiin paremmin hyödyntää, kertoo viestintäpäällikkö Suvi Salmela Motivasta. Motiva on palkittu viime vuonna Hävikki-battle -konseptista pohjoismaisella EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla.

Hävikki-battlen suurin haaste on Eva Greenin mukaan ajankohta. Hävikki-battle käynnistyy hävikkiviikolla, joka on yleensä syyskuun toinen viikko. – Loppusyksystä kotitalousluokkaan olisi ehtinyt kertyä enemmän hävikkiä, jota voisi hyödyntää haasteessa.

Eva Green oli ilahtunut oppilaidensa menestyksestä Instagram-kuvakilpailussa viime syksynä. – Voittaneen ryhmän tytöt olivat käyttäneet valmistamaansa piirakkaan nuupahtaneita nektariineja ja omenoita ja hyödynsivät vaniljakastikkeeseen muilta oppilailta yli jääneitä raaka-aineita. Oli hienoa, että he keksivät jalostaa jopa hävikin hävikkiä.

Kotitaloustaidot avainasemassa kotitalouksien ruokahävikkihaasteen ratkaisemisessa

Euroopan komissio on asettanut tavoitteen ruokahävikin puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Kotitaloudet tuottavat hävikkiä noin 120–160 miljoonaa kiloa vuosittain. Jokaista suomalaista kohti se tarkoittaa noin 20–25 kiloa biojäteastiaan heitettyä ruokaa. Tämä määrä pitäisi saada tipautettua kymmeneen kiloon.

Eva Greenin kokemuksen mukaan oppilaat ovat nykyään varsin tietoisia ruokaan liittyvistä ympäristökysymyksistä, osa jopa ympäristöahdistukseen saakka. – Tosin kiinnostus aiheeseen jakautuu, osaa nämä kysymykset eivät kiinnosta juuri lainkaan.

Ruokahävikin vähentämiseksi ei kuitenkaan tarvitse ottaa kantaa ruokavalintoihin ja Eva Greenillä on selkeät vinkit sen vähentämiseen. – Reseptejä ei tarvitse noudattaa kirjaimellisesti ja niitä voi aina muokata sen mukaan, mitä raaka-aineita kotoa sattuu löytymään. Jääkaappiin kannattaa katsoa mahdollisuuksien mukaan aina ennen kauppaan lähtöä, ja kaupassa välttää ostamasta ruokaa, jota ei ehdi ajoissa käyttää.

– On myös hauska ideoida ruokia tyypillisistä hävikkiraaka-aineista. Esimerkiksi kuivan leivän voi herättää henkiin monin tavoin vaikkapa paahtamalla sen bruchetta-leiväksi. Yhtenä kotitehtävänä oppilaitteni tuleekin valmistaa kotoa löytyvistä jämistä left-over -ruoka, Eva Green kertoo syksyn suunnitelmista.

Hävikki-battle käynnistyy kouluissa Hävikkiviikon maanantaina 7.9.2020, ja siihen voi osallistua syyskuun loppuun saakka. Hävikki-battlen Instagram-kuvakisan voitto ratkeaa lokakuussa, kun tuomaristo kokoontuu valitsemaan näyttävimmät annoskuvat. Kuvakisan satoa voi seurata Instagramissa tunnisteella #hävikkibattle2020.

Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Suvi Salmela
puh. +358 400 960 128
suvi.salmela@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 31.5.2021