Siirry sisältöön

Artikkelit 2020


24.11.2020 13.00

Energiaremonttiin vauhtia energiatodistuksesta

Järvenpääläinen Jaakko Ketomäki alkoi pohtia oman talon energiatehokkuutta ja asumiskustannuksia sekä sitä, miten parhaiten voisi kumpaankin vaikuttaa. Lähtökohdaksi Ketomäki päätti hankkia talostaan energiatodistuksen, jolla nykytilanne ja energiankulutukseen vaikuttavat toimet saisi näppärästi selvitettyä.


Kuva 1. Jaakko Ketomäki ja Kotiolli tarkistamassa talon rakenteita energiatodistuslaskentaa varten.

Energiatodistus on lain mukaan oltava, mikäli taloa myydään tai vuokrataan. Ketomäen talo on ostettu – ainakin melkein – loppusijoituspaikaksi, joten myyminen ei ole ajankohtaista. Energiatodistus kuitenkin antaa hyvää tietoa myös silloin, kun remontti on edessä tai edes harkinnassa.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energialuokan (A-D) eli sen, kuinka paljon rakennus kuluttaa energiaa vakioidussa käytössä. Toisin sanoen energiatodistuksessa ilmoitettu energiankulutus voi poiketa mitatusta sen mukaisesti, miten rakennusta käytetään, millaisessa lämpötilassa halutaan oleskella, mikä on lämpimän veden kulutus jne. Ketomäen talossa asuu kaksi aikuista ja kaksi noin teini-ikäistä nuorta. Talon koko huomioiden asukasmäärä on varsin tavallinen ja energiatodistusta laskettaessa käytetyt arvot voivat olla hyvinkin kohdallaan.

Talon energialuokkaan vaikuttaa varsinaisen energiankulutuksen lisäksi se, kuluttaako rakennus sähköä, kaukolämpöä vai fossiilista polttoainetta kuten öljyä. Laskennan lopuksi näitä eri energiamuotoja painotetaan omilla energiamuotokertoimillaan.

Valitse pätevä laatija

Aluksi on löydettävä tekijä energiatodistukselle. Hyvistä todistuksen tekijöistä voi saada suosituksia naapureilta, korjauksia tekeviltä yrityksiltä ja todistuksen tekijöitä löytyy myös internetin hakutoiminnoilla. Tekijää valittaessa oleellista on kuitenkin tarkistaa, että hänen nimensä löytyy ARAn ylläpitämästä Energiatodistusrekisteristä osoitteesta www.energiatodistusrekisteri.fi. Vain hyväksytyllä tekijällä on oikeus tehdä virallinen energiatodistus.

Tähän kohteeseen tekijäksi valikoitui kokenut energiatodistusten laatija Olavi Kotikangas, joka tunnetaan myös Kotiolli-yrityksestään. Yhteydenotto tapahtui aluksi puhelimella ja asioita tarkennettiin sähköpostitse. Heti aluksi käytiin läpi talon pinta-ala ja lämmitysmuoto. Talo lämpiää suorasähköisellä lattialämmityksellä ja ilmalämpöpumpulla, lisälämpöä tulee myös varaavasta takasta.

Kerää talon perustiedot etukäteen

Kotiolli antoi hyvän listan niistä tiedoista, joita rakennuksen omistajan olisi hyvä toimittaa energiatodistuksen laatijalle etukäteen ennen energiatodistuksen tekemiseen liittyvää kohteessa käyntiä. Rakennuksesta on hyvä olla piirustukset.

– Vaikka meidän talomme on kohtalaisen uusi, jouduttiin rakennekuvia hiukan metsästämään. Riittävät kuvat löytyivät lopulta kaupungin rakennusvalvonnasta. Kuvien löytäminen oli hyvä asia myös mahdollisten tulevien korjausten pohjamateriaaliksi, kertoo Ketomäki.

Jos talosta ei olisi ollut piirustuksia saatavilla, olisi todistuksen tekeminen ollut työläämpi tehtävä, sillä rakennuksen pinta-ala ja ikkunoiden koko olisi pitänyt mitata käsin. Myös talon eristyksen taso selvisi piirustuksista. Kuvien puuttuessa laskennassa olisi käytetty ajalle tyypillisiä arvoja ja mahdollisten lisäeristysten osalta olisi käytetty parasta arviota.

Piirustusten lisäksi tarvittiin tieto rakennuksen ilmanvaihtokoneen tyypistä, ja se löytyi helposti koneen kyljestä katsomalla. Tarpeellisia ovat myös tiedot mahdollisista tehdyistä korjauksista sekä toteutuneesta energiankulutuksesta. Viimeksi mainittu oli helposti saatavilla sähköyhtiön palvelusta. Hankalampaa oli arvioida takassa poltettujen pilkkeiden määrä, mutta siinä auttoi puuliiterin koon mittaaminen ja käytetyn puun määrän arviointi sitä kautta.

Todistusta varten tarvitaan myös kiinteistön pysyvä rakennustunnus. Se tarkistettiin ympäristöhallinnon Liiteri-palvelusta sekä menneen vuoden kiinteistöveropäätöksestä.

Ole paikalla laatijan kohdekäynnin aikana

Tehtäessä energiatodistusta olemassa olevaan kohteeseen tarvitaan aina kohdekäynti. Se on tarpeen siksi, että piirustusten paikkansapitävyys, rakenteiden kunto, talotekniikan taso jne. voidaan tarkistaa. Kohdekäynnistä on eniten hyötyä silloin, jos talon omistaja voi olla katselmuksessa mukana. Tuolloin on mahdollista saada hyvää tietoa talon energiatehokkuudesta ja kuulla vinkkejä siitä, miten energiatehokkuutta voisi järkevin kustannuksin parantaa. Parannusehdotukset kirjataan myös energiatodistukseen.

Kohdekäynti aloitettiin käymällä läpi talon piirustukset sekä Kotiollin etukäteen laatimat laskelmat. Samalla keskusteltiin yleisesti talon historiasta sekä kunnossapidosta. Alussa käytiin myös läpi yleisiä asioita energiatodistuksesta. Kotiolli kertoi, että etenkin sähkölämmitteisten talojen energialuokat paranivat, kun sähkön energiamuotokerrointa alennettiin 1,7:stä 1,2:een vuonna 2017. Tämän jälkeen tehtyjen sähkölämmitteisten talojen energialuokat voivat olla yhtä luokkaa korkeampia, vaikka rakennuksilla ei olisi mitään eroa. Hän kertoi myös hieman energiatodistukseen liittyvästä lainsäädännöstä ja antoi muutamia ajatuksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Kuva 1. Energiatodistuksen laatija Kotiolli ja Jaakko Ketomäki Jaakon omakotitalon pihamaalla Järvenpäässä.

Talon historian ja tietojen tarkistuksen jälkeen katsottiin läpi itse päärakennuksen sekä piharakennuksen tilat. Rakenteiden todettiin olevan kunnossa ja ikkunoidenkin rakennusajankohdalle tyypilliset. Taloon oli juuri asennettu ilmalämpöpumppu ja sen oikeaan käyttämiseen Kotiolli antoi vinkkejä.

Toteuta laatijan antamat parannusehdotukset

Energiatodistuksen tekeminen oli itsessään jo kannattava prosessi. Rakennusta ja sen tietoja tutkittaessa todettiin, että talon ilmanvaihtokone oli jo varsin iäkäs, lähes 20-vuotias. On oletettavaa, että ainakin sen moottorin laakerit, ellei koko moottori, on tulossa lähiaikoina vaihtoikään.

Nykyinen ilmanvaihtokone on myös oman aikansa tekniikkaa ja sen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on noin 45 prosenttia. Nykyisten ilmanvaihtokoneiden hyötysuhde on hyvinkin 70 prosentin luokkaa ja ylikin. Lämmöntalteenoton ajatuksena on estää talon lämpöä karkaamasta ilmanvaihdon mukana harakoille, joten siksi kyseessä on merkittävä asia.

Ketomäen talossa paremman hyötysuhteen ilmanvaihtokone voisi säästää vuosittain noin 2 000 kWh energiaa. Koska talo lämpiää pääosin sähköllä, syntyisi vuosittain noin 250 euron säästö sähkölaskussa. Uusi ilmanvaihtokone, joka maksaa noin 2 500 euroa, olisi kannattava investointi, eikä vanhan koneen huoltoon kannata laittaa kovin paljon euroja.

Kuva 2. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö Jaakko Ketomäen talon seinässä.

Toinen merkittävä esille tullut asia oli ilmalämpöpumput. Niitä rakennuksessa on jo yksi alakerrassa, mutta Kotiollin mielestä myös yläkertaan asennettava pumppu voisi olla tarkoituksenmukainen lämmityksen kannalta sekä tuomaan asumisviihtyvyyttä kesäisten hellejaksojen aikana. Kolmas ilmalämpöpumppu kannattaisi asentaa piharakennukseen, jonka lämpimänä pitäminen vie yllättävän paljon energiaa.

Ketomäen talo arvioitiin kuuluvaksi energialuokkaan D, mikä on rakennusajankohta huomioiden tyypillinen arvo. Jos rakennuksen ilmanvaihtokone vaihdettaisiin energiatehokkaampaan, nousisi talo energialuokkaan C, joka on tämän ajan rakennukselle jo varsin hyvä saavutus. Lisäämällä toinen ilmalämpöpumppu E-luku nousisi vielä hieman.

Kannattiko?

Energiatodistus olemassa olevaan omakotitaloon maksaa noin 400 euroa. Kannattaako sen teettäminen, mikäli taloa ei juuri nyt ole myymässä tai vuokraamassa? Ketomäen mielestä kannattaa.

– Teettämällä energiatodistuksen sain hyvän kuvan siitä, missä kunnossa taloni on energiatehokkuudeltaan. Vaikka todistuksen energialaskelma tehdään vakioidun käytön perusteella ja toteutunut kulutus ei aina vastaa mitattua, saa laskelmasta kuitenkin mielikuvan siitä, onko todellinen kulutus oikean suuntainen vai onko talossa joitain huomaamattomia energiasyöppöjä. Laskettua suurempaa kulutusta voi selittää muun muassa runsas lämpimän veden käyttö, tarpeeton tuulettaminen ikkunoiden kautta tai liian korkea huonelämpötila, korostaa Ketomäki.

Ketomäen talon energiatodistuksen laatimisen yhteydessä saatiin rahanarvoisia neuvoja energia-alan asiantuntijalta, joka panosti rakennuksen kiireettömään tutkimiseen useamman tunnin aikaa. Energiaremonttia varten tullaan tekemään tietysti myös alustavat laskelmat ja niiden tarkistaminen kohdekäynnin jälkeen sekä tarkemmat suunnitelmat.

Lisää aiheesta:
Lisätietoja energiatodistuksista: Energiatodistusneuvonta
Pätevät energiatodistusten laatijat:
Lisää tietoa Ketomäen talon energiaremontista: Omakotitalo Järvenpäässä

Artikkelin kuvat: Jari Aalto, Motiva Oy


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 28.5.2021