Siirry sisältöön

Ylijäämäsähkön myynti

Aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä voi myydä, jos aurinkosähköjärjestelmä on liitetty sähköverkkoon ja aurinkosähkön tuottaja on sopinut sähkön myyjän kanssa ylijäämäsähkön myymisestä. Sähkön syöttäminen verkkoon on kielletty, ellei sähkölle ole ostajaa. Verkkoon syötetty sähkö mitataan tunneittain verkkoyhtiön sähkömittareilla. Mittaus ei aiheuta lisäkustannuksia tuottajalle.

Aurinkosähkön tuottajan kannattaa olla yhteydessä aurinkosähköä ostaviin sähköyhtiöihin ja selvittää sähkön oston ehdot sekä hinta. Oman tuotannon ostajia voi etsiä esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämästä Sähkön hintavertailu -palvelusta.

Energiateollisuus julkaisee monipuolisia ohjeita ja suosituksia muun muassa pientuotannon myynnistä (sähköyhtiöiden kannalta ostosta) ja siihen liittyvistä sopimuksista: Sähkön pientuotanto (Energiateollisuus ry)

Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta ja -mittaroinnista sekä pientuotantolaitteiston verkkoon liittämisestä. Jakeluverkkoyhtiötä ei voi vaihtaa eikä kilpailuttaa.

Sähkön vähittäismyyjä myy sähköenergiaa kotitalouksille ja muille sähkön käyttäjille sekä toimii pientuottajan tuottaman sähkön ostajana (kaikki vähittäismyyjät eivät kuitenkaan osta sähköä). Sähkön myyjiä voi kilpailuttaa ja vaihtaa.

Sähkönmyyjät hinnoittelevat ostosähkön yleensä markkinahinnan perusteella. Hyvin yleisesti hinnoittelussa käytetään sähköpörssissä noteerattavaa tunneittain muuttuvaa Spot-hintaa. Silloin tuottaja saa tuottamastaan sähköstä suunnilleen saman hinnan, minkä joutuisi itsekin maksamaan ostamastaan sähköenergiasta. Pientuottajan kannattaa kuitenkin muistaa, että hänen verkkoon syöttämästään sähköenergiasta saatavat myyntitulot eivät sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta. Ne voivat tilanteesta riippuen muodostaa jopa kaksi kolmasosaa kokonaishinnasta, jonka pientuottaja maksaa käyttämästään verkkosähköstä. Asia on havainnollistettu kuvassa 1.

Kuva 1. Sähkön osto- ja myyntihinnan rakenne ja mittakaava hyödyistä, joita syntyy vältettäessä sähkön osto verkosta ja myytäessä itse tuotettua sähköä verkkoon. Myyntiin liittyvät kulut sisältävät veroja sekä mahdollisen myyntimarginaalin, joka riippuu sähkönmyyjästä. Lisäksi jakeluverkkoyhtiö voi periä pientuottajan verkkoon syöttämästä sähköstä verkkopalvelumaksua korkeintaan 0,07 c/kWh (ALV 0 %).

Spot-hinta on yleisesti ottaen korkeimmillaan päiväaikaan – etenkin aamuisin ja alkuillasta, joten aurinkosähkön tuottajan, jolla on ns. pörssihintainen sähkösopimus, kannattaa periaatteessa korvata päiväajan kulutusta omalla tuotannollaan mahdollisimman paljon ja vastaavasti hyödyntää muuna aikana halvempaa Spot-ostosähköä.

Kuvassa 2 on esimerkki Suomen alueellisen Spot-hinnan vaihtelusta viikon aikana vuonna 2022. Kannattaa muistaa, että sähkön hinnanmuodostukseen vaikuttaa moni tekijä ja etenkin vuorokausikohtainen hinta voi vaihdella huomattavasti.

Kuva 2. Esimerkki sähkön pörssihinnan vuorokauden aikaisesta vaihtelusta Suomessa viikon aikana vuonna 2022.

Ostaessaan sähköä asiakas joutuu maksamaan myös sähkönsiirrosta. Lisäksi on maksettava veroja, joiden osuus voi olla jopa kolmannes sähkölaskusta. Asiakkaan kannattaa yleensä ensisijaisesti korvata ostosähköä omalla tuotannollaan. Poikkeuksen tähän voi muodostaa tilanne, jossa asiakkaalla on kiinteähintainen sähkösopimus ja hän saa sähköverkkoon myydystä sähköstä pörssihinnan mukaisen korvauksen ja samalla pörssihinta on hyvin korkealla. Taloudellinen hyöty, joka syntyy vältettäessä sähkön osto verkosta ja myytäessä itse tuotettua sähköä verkkoon on esitetty kuvassa 1.


Sivua päivitetty viimeksi 25.1.2024