Siirry sisältöön

Huolto ja kunnossapito

Aurinkosähköjärjestelmät eivät vaadi juuri huoltoa. Olosuhteista riippuen paneelit voi olla tarpeen pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla aika ajoin, erityisesti jos paneelien pinnalle on pinttynyt näkyvää likaa, jota sade ei huuhtele pois. Puiden lehdet, risut ja muu vastaava kannattaa poistaa paneelien päältä, sillä ne estävät paneeleita toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla. Työn voi tehdä itse, mutta turvallisuussyistä sen voi myös teettää ammattilaisella.

Lumenpoisto

Myös paneelien päälle kertyvä lumi estää sähköntuotannon. Lunta ei kuitenkaan kannata yleensä poistaa itse ainakaan katolle asennetuilta paneeleilta, sillä paneelit saattavat vaurioitua ja saatava hyöty on pieni. Talviaikana auringonsäteily ja näin ollen myös paneelien tuotanto on vähäistä. Lumi sulaa tai valuu itsestään pois kallistettujen paneelien pinnoilta, kun aurinko alkaa taas paistaa. Lisätietoja paneelien huoltamisesta saa paneelitoimittajalta.

Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Paneelien päällä ei myöskään saa kävellä, sillä ne saattavat murtua. Jos paneelipintaan (lasiin, kehykseen, niiden rajaukseen tai paneelin takapintaan) tulee reikä, se on syytä tukkia vedenpitävästi mahdollisimman pian, jottei vesi pääse vahingoittamaan kennoja. Tarkempia ohjeita paikkaamiseen kannattaa kysyä paneelitoimittajalta.

Invertterit

Invertteri(t) joudutaan todennäköisesti vaihtamaan kerran paneelien eliniän aikana. Vaihtotyö liitoksineen kuuluu sähköurakoitsijalle. Johtimet, liittimet ja muut sään armoilla olevat sähköosat on hyvä tarkastaa silmämääräisesti vuosittain ja pyytää sähköurakoitsijaa käymään, jos niissä näkyy selviä vikoja, kulumia, muodon tai värin muutoksia tai muuta epäilyttävää. Aurinkopaneelien kiinnityksen kunto sekä vesien pois johtaminen on hyvä tarkastaa säännöllisesti.

Akut

Jos järjestelmään kuuluu akusto, sille kannattaa tehdä samanlainen silmämääräinen vuositarkastus. Myös akut joudutaan vaihtamaan paneelien eliniän aikana kerran tai useammin, riippuen akkujen laadusta ja käyttöolosuhteista.


Sivua päivitetty viimeksi 2.8.2022