Siirry sisältöön

Energiatehokaskoti-hankkeen seurantakohteet

Energiatehokaskoti-hankkeen päätavoitteena on vuodesta 2011 lähtien ollut jakaa puolueetonta tietoa uudispientalon rakentajille valinnoista, joiden avulla rakentamisessa on mahdollista päästä lähelle nollaenergiatasoa. Hankkeessa on muun muassa seurattu pientalokohteiden teknisiä ratkaisuja ja niiden energiankulutuksen ja -tuotannon toteumia.

Villa Isover

Villa Isover on ollut aiemmin Energiatehokas Koti -hankkeen seurantakohteena. Kohteessa tuotetaan 6 neliömetrin aurinkolämpökeräimillä vuositasolla noin 3 000 kWh lämpöä, joka siirretään suurikokoiseen hybridivaraajaan. Pääasiallinen käyttökohde aurinkolämmölle on käyttöveden tuotanto keväästä syksyyn.
Villa_Isover_Valmiin_talon_julkisivu
Nollaenergiatalo – Villa ISOVER

Nollaenergiatalo – Käpylä 186

Aurinkolämpöä saadaan 4 m2 keräinalalla. Aurinkokeräimet on integroitu kattopeltielementteihin. Arvoitu vuosituotto keräimillä on noin 2 683 kWh.

Aurinkolämmön ensisijainen käyttökohde on käyttöveden lämmittäminen. Kun käyttöveden lämpötila varaajassa nousee yli 85 celsiusasteen, ylimenevä lämpö siirretään 100 metriä syvään maalämpökaivoon.

Kaivoon siirretty lämpö häviää osittain vesivirtauksien vuoksi, mutta se lämmittää myös kaivoa ympäröivää kalliota. Lämpökaivon regenerointi lisälämmöllä ehkäisee hienoisesti kaivoa ympäröivän kallion lämpötilan laskua. Kun aurinkolämpö ei enää myöhään syksyllä ja talvella riitä käyttöveden lämmitykseen, lämmitetään käyttövettä poistoilman lämmöllä.
Nollaenergiatalo_Kapyla_186_Julkisivu
Nollaenergiatalo – Käpylä 186

Plusenergiatalo – Talo2020

Talon peruslämmitysmuotona toimii maalämpöpumppu, jota hyödynnetään lähinnä talviaikana, kun talon muista energialähteistä ei kerry riittävästi lämpöä hybridikattilalle. Keväästä syksyyn energiaa saadaan aurinkolämpökeräimestä ja aurinkosähköpaneeleista. Aurinkolämpökeräimien pinta-ala on 6 m2, ja ne on suunnattu etelään.
Talo2020_julkisivu
Plusenergiatalo – Talo2020


Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024