Siirry sisältöön

Säädökset

Lupa-asiat

Aurinkokeräinten asentamisen lupakäytännöt voivat vaihdella sen mukaan mihin ja minkälaiseen rakennukseen laitteisto asennetaan. Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen jälkeen periaatteessa vain kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin tai -keräimen asentaminen tai rakentaminen vaatisi toimenpideluvan.

Poikkeuksena ovat muun muassa suojellut rakennukset, minkä lisäksi myös suuret järjestelmät voivat edellyttää esimerkiksi rakennusluvan.

On siis mahdollista, että:
  • asentaminen on kokonaan kielletty (rakennus on suojeltu),
  • rakennusvalvonta vaatii toimenpideluvan tai kaupunkikuva-arkkitehdin tai muun vastaavan hyväksynnän,
  • rakennusvalvonta vaatii toimenpideilmoituksen (lomakkeen täyttäminen ja maksu), tai
  • rakennusvalvonta ei vaadi mitään.

Mahdollisten lupien vaatimus kannattaa aina tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta hyvissä ajoin ennen laitteistojen hankintaa ja on myös syytä varmistaa paikallinen käytäntö. Rakennushankkeisiin liittyvää lupatietoa löytyy myös kootusti LUPAPISTE.fi -verkkopalvelusta.

Turvallisuus

Keräinten asennus

Katolla tai muuten korkean paikan asennuksissa kannattaa aina käyttää suojavarusteita ja muutenkin noudattaa erityistä varovaisuutta. Asennuksessa on huolehdittava siitä, että aurinkokeräin on kunnolla kiinnitetty, eikä se voi irrota ja pudota. Muidenkin irrallisten osien putoaminen alas katolta on estettävä. Tämä on erityisen tärkeää korkeissa rakennuksissa ja asennuspaikoissa, joiden alla kulkee ihmisiä.

Keräimiä ei saa täyttää voimakkaassa auringonpaisteessa, sillä ulos virtaava höyry voi aiheuttaa palovammoja. Keräimet voi tarvittaessa peittää tai odottaa, ettei aurinko paista asennuskohtaan.

Keräinten asennuksia on käsitelty laajemmin sivulla: Aurinkolämpöjärjestelmän asennus

Ukkossuojaus

Tekniset laitteistot rakennusten katolla (esimerkiksi aurinkokeräimet, huippuimurit ja lautasantennit) on suojattava ulkoisella ukkossuojausjärjestelmällä. Aurinkokeräimet ja kattorakenteet pitää integroida niin, että aurinkokeräinkenttä on suojattu suoralta salamaniskulta. Vaikka salaman aiheuttamat viat ovatkin hyvin harvinaisia, voivat sekä suora salamanisku että virtapiikit vahingoittaa ohjausjärjestelmää. Varmista siis, että järjestelmän suojaus kuuluu asennukseen.

Keräinnesteet

Nykyisin aurinkolämpöjärjestelmissä käytetään yleensä nesteenä propyleeniglykolin ja veden seosta. Propyleeniglykolia ei ole luokiteltu vaaralliseksi aineiksi. Sen sijaan aiemmin yleisesti käytettyä etyleeniglykolia ei suositella käytettäväksi myrkyllisyytensä takia. Etyleeniglykolia ei saa käyttää järjestelmissä, joissa on vain yksivaippainen lämmönsiirrin kuten käyttövesivaraajissa. Ennen järjestelmän käyttöönottoa on aina tarkistettava, että lämmönsiirtoneste soveltuu aurinkolämpöjärjestelmässä käytettäväksi.

Paisuntasäiliön varoventtiilin poistoputki on sijoitettava niin, ettei siitä vuotava kuuma neste aiheuta vaaraa kenellekään. Poistoputki pitää asentaa siten, ettei sitä voi vahingossa sulkea. Kaikki vuotavat nesteet on kerättävä talteen ja palautettava takaisin järjestelmään ja/tai myrkylliset aineet on toimitettava vaarallisten jätteiden keräykseen.


Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024