Siirry sisältöön

Mitä ovat lämmitystarveluvut?

Lämmitystarveluvun käyttö perustuu siihen, että lämmityksen energiankulutus on verrannollinen sisä- ja ulkolämpötilan erotukseen. Käyttöveden lämmittämiseen liittyvä osuus ei juurikaan ole verrannollinen ulkolämpötilaan, joten sen osuus tulee erottaa normeerattavasta lämmitysenergian kulutuksesta.

Lämmitystarveluvun avulla voidaan:
  • verrata saman rakennuksen eri kuukausien ja vuosien lämmitysenergiankulutuksia;
  • verrata eri paikkakunnilla sijaitsevien rakennusten kulutuksia.

Miten lämmitystarveluku lasketaan?

Lämmitystarveluku saadaan laskemalla yhteen kunkin kuukauden päivittäisten sisä- ja ulkolämpötilojen erotus. Yleisimmin käytetään lämmitystarvelukua S17, joka lasketaan +17°C:ksi oletetun sisälämpötilan ja ulkolämpötilan vuorokausikeskiarvon erotuksen perusteella.

Rakennuksen lämmitysenergian tarvetta pienentävät erilaiset sisäiset lämmönlähteet kuten valaistus, ihmiset ja laitteet, sekä ulkoisena lämmönlähteenä auringonsäteily. Näiden lämmityksessä hyödynnettävien energioiden oletetaan kattavan laskennallisen sisälämpötilan +17 °C ja todellisen sisälämpötilan eron.

Kuukauden lämmitystarveluku on vuorokausien lämmitystarvelukujen summa ja vuoden lämmitystarveluku on vastaavasti kuukausittaisten lämmitystarvelukujen summa. Mitä kylmempi vuosi on, sitä suurempi on kyseisen vuoden lämmitystarveluku.

Lämmitystarveluvun laskennassa ei oteta huomioon päiviä, joiden keskilämpötila on keväällä yli +10 °C ja syksyllä yli +12 °C. Tällöin oletetaan, että kiinteistöjen lämmitys lopetetaan ja aloitetaan päivittäin ulkolämpötilan ylittäessä tai alittaessa mainitut rajat.


Sivua päivitetty viimeksi 5.2.2024