A-Ö Hakemisto
Asiasana - "energiatehokkuuden rahoitus"
Luokituksella "energiatehokkuuden rahoitus" tuloksia löytyi: 95 kpl
Työ- ja elinkeinoministeriö ja Business Finland ovat avanneet uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden investointitukien haun vuodelle 2023. Haun tavoitteena on edistää uuteen energiateknologiaan perustuvia kansallisesti ja kansainvälisesti monistettavia ratkaisuja.
Uusi ilmastolaki velvoittaa kuntia laatimaan ilmastosuunnitelman. Ensimmäinen ilmastolain mukainen ilmastosuunnitelma tulee valmistua kunnan valtuustokaudella 2025–2029. Kunnat, joilla ei ole olemassa olevaa ilmastosuunnitelmaa tai joiden suunnitelma on vanhentunut, voivat hakea avustusta työn tueksi jo kuluvan valtuustokauden aikana. Opas ilmastosuunnitelmien valmisteluun julkaistaan toukokuussa.
Luxemburg rahoittaa EU:n uuden uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta 40 miljoonalla eurolla Suomeen sijoittuvia aurinkosähköhankkeita. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksen kautta, jonka hoitavat Euroopan komissio ja Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA.
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen, jolla säädetään sähkölämmitteisille taloyhtiöille myönnettävästä kertaluontoisesta tuesta. Tuki vähentää asunto-osakeyhtiön paineita siirtää kohonneita lämmityskuluja vastikkeisiin asukkaiden maksettavaksi.
Suomen kestävän kasvun ohjelman RRF-energiainvestointitukien toinen haku on käynnissä 15.3.–26.5.2023. Rahoitusta on haettavissa energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden kaavoitukseen, lupamenettelyyn ja niihin liittyviin selvityksiin. Haettavana on yhteensä 1,75 miljoonaa euroa. Avustushaku on auki 12.9.–18.10.2022.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 14:lle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiselle puhtaan energian hankkeelle investointitukea yhteensä 108 730 715 euroa. Tukea myönnettiin tällä kertaa 7:lle energiainfrastruktuuri- ja 7:lle uuden energiateknologian hankkeelle.
Ympäristöministeriö on myöntänyt miljoona euroa valtionavustusta 14 hankkeelle rakennetun ympäristön ilmastotyöhön. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman kolmannessa hankehaussa.
Kiinteistö- ja rakentamisalan päästöjä on mahdollista leikata tehokkaasti ja samalla luoda uutta, kansainvälisestikin kiinnostavaa liiketoimintaa. Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta on haettavissa vielä noin 12 miljoonaa euroa tukea rakennetun ympäristön vihreää siirtymää edistäville tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille.
Luvituksen sujuvoittaminen on tärkein yksittäinen keino vauhdittaa teollisuuden vihreän siirtymän investointeja Suomessa. Tämä ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä ”Energiaintensiivisen teollisuuden vihreän siirtymän investointitarpeet ja niiden toteutumisedellytykset”, joka julkaistiin 27.1.2023.
Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan ensi vuonna avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.
EU:n innovaatiorahaston suurten hankkeiden kolmas hakukierros on avattu 3.11.2022. Haussa on jaossa kaikkiaan kolme miljardia euroa vähähiili-investointeihin, teollisuuden sähköistymiseen, vetyyn sekä energiateknologioiden valmistukseen ja pilotointiin. Haku sulkeutuu 16.3.2023.
Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esityksen, jolla uudistetaan vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa koskevaa pitkää 40 vuoden korkotukimallia. Hallitusohjelmaan ja asuntopoliittiseen kehittämisohjelmaan sisältyvän uudistuksen tavoitteena on parantaa järjestelmän toimivuutta. Uudistus lisää tuen määrää, järjestelmän läpinäkyvyyttä ja parantaa asukkaiden asemaa.
Valtioneuvosto hyväksyi Oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa (Just Transition Fund, JTF) koskevan Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman ohjelmamuutoksen ja päätti sen toimittamisesta Euroopan komissiolle. JTF on osa kokonaisuutta, jolla Euroopan unioni pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa vuoteen 2050 mennessä. Rahastolla lievennetään sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia, joita vähähiilinen siirtymä aiheuttaa EU:n aluetalouksille ja työllisyydelle.
Kaasulämmitteisten pientalojen omistajille tarjotaan nyt samankaltaista avustusta, jota öljylämmityksen vaihtajat ovat voineet hakea ELY-keskuksesta kahden vuoden ajan. Avustuksen jatkuva haku on avattu 18.10., ja sitä voi hakea 7.4.2022 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin.
Ympäristöministeriö on avannut tänään hankehaun, jossa yritykset, kunnat, yhdistykset, tutkimus- ja oppilaitokset sekä muut toimijat voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistäville hankkeille. Valtionavustusta on haettavana kolme miljoona euroa, ja hakuaika päättyy 11.11.2022.
Yritysten, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden rakennetun ympäristön ilmastotyötä edistäviä hankkeita on avustettu Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman neljällä hakukierroksella yhteensä jo 13,6 miljoonalla eurolla. Ohjelmassa järjestetään vielä ainakin kaksi hankehakukierrosta, joista seuraava alkaa ympäristöministeriössä 17.10.2022. Business Finlandin 3. haku on auki vielä lokakuun loppuun asti.
Uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukien tavoitteena on vauhdittaa siirtymää tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Tukea myönnetään muun muassa vetyhankkeisiin.
Venäjän hyökkäyssota on tehnyt energia- ja ilmastopolitiikasta entistä vahvemmin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomen kannattaa jatkaa päättäväisesti ilmastotoimia ja kiihdyttää vihreää siirtymää energiakriisin keskellä, alleviivasi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ilmastotoimia, energiaratkaisuja ja Suomen kokonaisturvallisuutta käsitelleessä infotilaisuudessa.
Valtioneuvosto hyväksyi tänään vihreän siirtymän* investointeja vauhdittavan hallituksen esityksen, jolla halutaan vähentää Suomen riippuvuutta fossiilisesta energiasta, lisätä energiaomavaraisuutta sekä siirtyä kohti ekologisesti kestävämpää taloutta. Esityksen tarkoitus on antaa vihreän siirtymän kannalta tärkeiden investointihankkeiden lupahakemuksille etusija vuosina 2023-2026 ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisessa lupakäsittelyssä aluehallintovirastoissa.
Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomen osallistumisen 700 miljoonan euron pk-yritysten, kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden InvestEU-takausohjelmaan, jolla edistetään investointeja puhtaan teknologian ratkaisuihin. Suomi sijoittaa 100 miljoonaa euroa Euroopan investointirahaston (EIR) Sustainability Guarantee -tuotteeseen, joka on rahoituslaitosten kautta välitettävä takausohjelma. Vipuvaikutuksen Suomen sijoittamalle rahoitusosuudelle arvioidaan olevan seitsenkertainen.
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen avustuksista asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022 ja 2023. Avustuksella vauhditetaan vihreää siirtymää ja lisätään huoltovarmuutta.
Energiaintensiiviselle, eli paljon energiaa käyttävälle, teollisuudelle voidaan myöntää sähköistämistukea vuosina 2022−2026. Valtioneuvoston asetuksessa määritellään sähköistämistukeen liittyviä käytäntöjä. Tukeen oikeutetuilla aloilla toimivien yritysten tulee hakea vuoden 2022 tukea syyskuun loppuun mennessä.
Ympäristöministeriö on myöntänyt reilut 744 000 euroa valtionavustusta 12 rakennetun ympäristön ilmastotyötä vauhdittavalle hankkeelle. Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman seuraava hankehaku on jo käynnissä ja päättyy 10. kesäkuuta.
Uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden tukihaku on käynnistynyt. Investointituki on tarkoitettu tulevaisuuden energiaratkaisuihin vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää hakijoille 3.5.2022 verkkotilaisuuden, jossa kerrotaan tarkemmin tuen hakemisesta.
Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta tuulivoimarakentamista ohjaavaan kaavoitukseen, luvitukseen ja niihin liittyviin selvityksiin. Haettavana on noin 300 000 euroa, ja hakuaika on 4.4.–4.5.2022.
Valtioneuvosto myönsi aluekehittämisviranomaisina toimiville maakuntien liitoille yhteensä 33 miljoonaa euroa maakuntien omaehtoiseen kehittämiseen ja valtion ja maakuntien sopimuksellisen yhteistyön edistämiseen. Lisäksi rahoitus on tarkoitettu alueiden resilienssin vahvistamiseen muuttuvassa toimintaympäristössä ja alueiden rakennemuutosta ennakoiviin toimiin.
EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen digitaalinen palvelukokonaisuus ohjelmakaudelle 2021−2027 on valmistunut käyttöön. Ohjelmakauden haut avataan vaiheittain. Ensimmäisenä avautuvat ELY-keskusten yritysrahoitushaut 14.3.2022.
Ympäristöministeriö avustaa kuntien ja alueiden hankkeita, jotka tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen sekä luonnonvarojen käytön vähentämiseen ja kestävän käytön edistämiseen. Rahaa on jaossa nyt avatussa haussa miljoona euroa.
Avustusten myöntäminen öljylämmityksen vaihtajille jatkuu ELY-keskuksessa nyt EU:n elpymisvälineestä (Next Generation EU). Öljylämmityksen vaihtajille on varattu EU-rahaa 65 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 15 000 kotitaloudelle. Jonossa on valmiiksi lähes 10 000 hakemusta. EU:n määrärahoja ei voida myöntää kaukolämpöön, joten öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtavien avustushakemuksia ei voida ottaa vastaan kuluvan helmikuun jälkeen.
Valtioneuvosto päätti 10.2.2022 Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sekä Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelman vuoden 2022 rakennerahastovaltuuksien jaosta välittäville toimielimille. Valtioneuvosto päätti samalla myös kauden 2021–2027 Interreg-ohjelmien ja kauden 2014–2020 EU:n ulkorajayhteistyöohjelman vuoden 2022 varojen jaosta.
Uudistettu rakennerahastot.fi -verkkosivusto kokoaa yhteen EU:n alue- ja rakennepolitiikan uuden ohjelmakauden tiedot. Sivuston toiminnallisuuksia ja rakennetta on parannettu ja ulkoasu noudattaa ohjelmakauden visuaalista ilmettä.
Energiatehokkuussopimukseen kuuluvat suuret yritykset voivat hakea tänä vuonna valtion energiatukea energiatehokkuus- ja ilmastoinvestointeja edeltäviin syväselvityksiin. Sen avulla suuri yritys voi selvittää energiankäyttönsä tehostamista, uusiutuvan energian käytön lisäämistä tai energiankäytön muuttamista vähähiiliseksi.
Suomen kestävän kasvun ohjelman energiainvestointitukien ensimmäinen haku on käynnissä 20.12.2021–4.3.2022. Rahoitusta on haettavissa energiainfrastruktuurihankkeisiin, uuteen energiateknologiaan, vähähiilisen vedyn tuotantoon ja varastointiin, hiilidioksidin talteenottoon ja käyttöön sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
Ympäristöministeriö on avannut tänään rahoitushaun, jossa yritykset, kunnat, järjestöt ja muut toimijat voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistäville hankkeille. Rahoitusta on haettavana miljoona euroa, ja hakuaika päättyy 11.2.2022.
Valtioneuvosto hyväksyi 21.10.2021 Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman ja päätti sen toimittamisesta Euroopan komissiolle.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen tällä vuosikymmenellä edellyttää merkittäviä muutoksia siihen, miten julkinen ja yksityinen sektori kohdentavat investointejaan. Tämän vuosikymmenen aikana kaikki rahoitusratkaisut on kyettävä suuntaamaan nykyistä kestävämmin, ja tähän Suomen 24.9.2021 julkaistu kestävän rahoituksen tiekartta tarjoaa suuntaviivoja.
Ympäristöministeriö ja Business Finland ovat käynnistäneet Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, jonka kautta tuetaan vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla suomalaisia yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita rakennetun ympäristön vähähiilisyyden edistämisessä.
Valtioneuvosto päätti 29.4. REACT-EU -rahoituksen alueellisesta jaosta. Varoja myönnettiin lähes 255,4 miljoonaa euroa käytettäväksi käynnissä olevaan, Kestävää kasvua ja työtä 2014−2020, Suomen rakennerahasto-ohjelmaan. REACT-EU -toimenpiteillä tuetaan alueiden elpymistä koronapandemiasta.
Työ- ja elinkeinoministeriö on avannut investointitukien haun uuden energiateknologian ja suurten demonstraatioiden hankkeille vuodelle 2021. Hakemukset tulee jättää viimeistään 28.2.2021 Business Finlandin sähköisen järjestelmän kautta.
Euroopan komissio on avannut EU:n Innovaatiorahaston haun investointikustannuksiltaan (CAPEX) alle 7,5 miljoona euroa oleville hankkeille. Hausta rahoitetaan 100 miljoonalla eurolla innovatiivisia puhtaan teknologian käyttöönottoa edistäviä hankkeita.
Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt ensimmäiset päätökset kivihiilen energiakäytöstä luopumista nopeuttavien hankkeiden investointituesta. Tukea myönnettiin neljälle hankkeelle yhteensä 7 715 880 euroa. Tuetuissa hankkeissa otetaan käyttöön muuhun kuin polttoon perustuvia teknologioita kaukolämmön tuotannossa.
Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 17.11.2020 yhteensä 33,2 miljoonaa euroa investointitukea seitsemälle uusiutuvan energian suurelle demonstraatiohankkeelle. Tuki on tarkoitettu hankkeille, jotka tarjoavat uusia energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Hankkeista kolme liittyy biokaasun liikennekäyttöön ja yksi lämmöntuotantoon biokaasulla, muut kolme syvälämpöön, lämpöpumpputeknologiaan ja biometanolin jalostukseen liikennekäyttöön soveltuvaksi.
Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) on saanut ensimmäisenä suomalaisena toimijana asuinrakennusten energiatehokkuuden optimointiin Euroopan komission myöntämän ELENA-rahoituksen. Rahoitusta myönnettiin yli 1,8 miljoonaa euroa.
EU:n Innovaatiorahasto investoi ensimmäisellä hakukierroksella noin miljardi euroa puhtaan teknologian käyttöönottoon Euroopassa. Heinäkuussa avautuneen hakukierroksen hakemusten jättöaika päättyy 29.10.2020, klo 16 Suomen aikaa. Euroopan komissio tekee hakemuksiin perustuen rahoituspäätöksiä kaksivaiheisen valintaprosessin jälkeen loppuvuodesta 2021.
Hallitus pyrkii eri toimenpiteillä turvaamaan sen, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruskriisin jälkeen. Yrityksille on tarjolla suoria yritystukia ja lainojen takauksia. Uusimpana toimenpiteenä valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää 14.4.2020 uuden rahoitusohjelman keskisuurille yrityksille. Valtio suuntaa ohjelmaan 150 miljoonaa euroa.
Rahoituksen tilannesää on julkaistu: kooste löytyy verkkosivuiltamme. Tilannesää kokoaa neljännesvuosittain tiedot yrityksille ja kunnille suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoituslähteistä erityisesti energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen liittyen.
Ympäristöministeriö on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta 15 hankkeelle, jotka kehittävät rakennetun ympäristön keinoja vähentää päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman hankehaussa.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen RRF-energiainvestointituen toiseen hakuun saapui 26.5.2023 määräaikaan mennessä 24 uutta hakemusta. Haettavissa oleva investointituki on kohdennettu energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle luonnoksen energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Nykyiseen, maaliskuussa annettuun asetukseen ehdotetaan muutoksia, jotta se vastaisi EU:n valtiontukisääntelyyn (ns. yleinen ryhmäpoikkeusasetus) tehtyjä muutoksia. Samalla asetukseen tehtäisiin joitakin teknisiä ja kielellisiä tarkistuksia.
Ympäristöministeriö on myöntänyt 29 hankkeelle avustusta ilmastosuunnitelman valmisteluun, ja näissä hankkeissa on mukana yhteensä 63 kuntaa. Huhtikuussa avatussa avustushaussa jaettiin yhteensä 2,6 miljoonaa euroa.
Uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden vuoden 2023 tukihaku on päättynyt. Työ- ja elinkeinoministeriö sai tällä hakukierroksella määräaikaan mennessä 35 uutta investointitukihakemusta. Haku oli avoinna 25.4.–15.9.2023.
Valtioneuvosto antoi 12.10.2023 eduskunnalle hallituksen esityksen uudeksi päästökauppalaiksi ja biopolttoaineista, bionesteistä ja biomassapolttoaineista annetun lain muuttamisesta. Nykyinen päästökauppalaki ja laki lentoliikenteen päästökaupasta kumottaisiin.
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta on myönnetty avustusta 16 paikallis- ja aluetason ilmastohankkeelle Suomen ilmastotyön vauhdittamiseen. Avustettujen hankkeiden tulee tuottaa mahdollisimman tuloksellisia keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen kunnissa sekä kehittää vaikuttavia ilmastokäytäntöjä osaksi kunnan tavoitteellista ja jatkuvaa toimintaa.
Suomen kestävän kasvun ohjelman RFF-energiainvestointitukien kolmas haku on käynnistynyt. Rahoitusta on haettavissa teollisuuden prosessien sähköistämisen ja vähähiilistämisen hankkeisiin. Rahoitusta haetaan Business Finlandin sähköisen asiointipalvelun kautta. Haku on auki 13.11.2023 saakka.
Suomessa ELENA-avustukset sopivat mainiosti allianssihankkeille, neuvoo asiantuntija.
Laaja suomalainen tutkimuslaitosten, julkishallinnon, yritysten ja säätiöiden muodostama verkosto menestyi EU LIFE -ohjelman ilmastohankkeiden rahoitushaussa. Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hanke käynnistyy 20 miljoonan euron budjetilla vuoden 2024 alusta. Rahoitus tukee kotimaisten ilmastoinvestointien toteuttamista ja tähtää niiden lisäämiseen.
Hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 14.12.2023 investointituen myöntämistä kolmelle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle. Puollot saivat Koppö Energia Oy:n uusiutuvan metaanin tuotantoinvestointi Kristiinankaupunkiin, Westenergy Oy:n hiilidioksidin talteenottolaitos Mustasaareen ja Helen Oy:n ilma-vesilämpöpumppulaitos Helsinkiin.
Valtioneuvosto antoi 14.12.2023 asetuksen, jolla muutetaan energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2023–2027 annettua asetusta. Muutos tarvittiin, jotta asetus vastaisi EU:n valtiontukisääntelyyn (ns. yleinen ryhmäpoikkeusasetus) tehtyjä muutoksia. Asetus tulee voimaan 1.1.2024.
Ympäristöministeriö on avannut tänään hankehaun, jossa kunnat, kuntayhtymät, tutkimuslaitokset ja järjestöt voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä tai ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäville hankkeille. Rahoitusta on haettavana 800 000 euroa ja hakuaika päättyy 28.2.2024.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaista energiainvestointitukea energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämisen ja vähähiilistämisen hankkeisiin yhteensä noin 30,9 miljoonaa euroa, joka jakautuu 12 eri hankkeelle.
Motiva on yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa julkaissut rahoituksen tietopalvelun, johon on koottu ja kootaan erityisesti yrityksille ja kunnille tietoa energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoitusmahdollisuuksista. Palvelu on osa Kestävän rahoituksen tietopalvelu ja pyöreä pöytä -hanketta, jota rahoittavat ympäristöministeriö, Energiavirasto, Suomen Kuntaliitto ja Kaupan liitto.
Yrityksissä ja kunnissa kaivataan selkeää, helposti lähestyttävää perustietoa juuri heille sopivista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista. Kun aikaa tietojen selvittämiseen ei ole tai sitä on rajoitetusti, pitäisi tiedon olla saatavilla mahdollisimman nopeasti hyödynnettäväksi. Tiedon tulisi olla juuri heille kohdennettua ja sen pitäisi olla helposti omaksuttavaa.
Motiva käynnistää yhdessä ympäristöministeriön, Energiaviraston sekä Suomen Kuntaliiton, Kaupan liiton, Elinkeinoelämän Keskusliiton, RAKLIn ja Suomen Yrittäjien kanssa kolmivuotisen hankkeen, jossa on tavoitteena luoda kestävän rahoituksen tietohubi sekä kasvattaa rahoitukseen liittyvää osaamista ja tietämystä hankkeessa perustettavien pyöreiden pöytien avulla.
Miten rahoittaa energiatehokkuusinvestointeja ja korjausrakentamista? Mietityttääkö, mitä kestävä rahoitus on? Miten työssä voitaisiin hyödyntää muun muassa käynnistyvän uuden EAKR -kauden rahoitusta? Mitä muun muassa EU:n kestävän rahoituksen taksonomia tai energiatehokkuusdirektiivi EED:n ja rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n uusinta tuovat tullessaan? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia tänään järjestetyssä Sustainable Energy Investment Forum: Energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen rahoitus -verkkoseminaarissa.
Motiva kerää ympäristöministeriön ja Energiaviraston toimeksiannosta ajantasaista ja helposti lähestyttävää tietoa yrityksille, kunnille sekä asuinkiinteistöille suunnatuista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista erityisesti energiatehokkuuteen ja korjausrakentamiseen liittyen. Keväällä 2023 avattu Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tiedot eri käyttäjille helposti hyödynnettävään muotoon.
Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) REPowerEU haku on avattu ja käynnissä 29.2.2024 saakka. Yritykset ja yhteisöt voivat hakea tukea puhtaan siirtymän energiainvestointeihin. Nyt haussa oleviin investointitukiin on varattu noin 54,5 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu hankkeisiin, joiden hyväksyttävät kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa.
EENergy on EU:n rahoittama hanke, joka myöntää yhteensä 900+ kpl 10 000 euron avustuksia eri puolille Eurooppaa pk-yrityksille, jotka haluavat toteuttaa toimenpiteitä energiankulutuksensa ja siten CO2-jalanjälkensä pienentämiseksi. EENergy-hankkeen kokonaisbudjetti on 9 miljoonaa euroa, ja se tukee aktiivisesti pk-yrityksiä ilmastonmuutoksen, energiakriisin ja EU:n Green Deal -ohjelman vaikutusten vuoksi.
Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt linjaukset vuoden 2024 energiatuen painopisteistä. Energiatuella edistetään uusiutuvan energian tuotantoa, uusiutuva vedyn ja siitä jalostettujen polttoaineiden tuotantoa, energiansäästöä tai energiantuotannon tai käytön tehostamista, hukkalämmön hyödyntämistä tai muutoin energiajärjestelmän muuttumista vähähiiliseksi.
Ravinteiden kierrätyksen avustushaku on auki. Ympäristöministeriö kannustaa hakemaan hankeavustusta viipymättä, jotta toteutukselle jää riittävästi aikaa. Rahoitettavien hankkeiden tulee valmistua viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen REPowerEU-energiainvestointituen hakuun saapui 29.2.2024 mennessä yhteensä 62 uutta hakemusta. Haettavissa oleva investointituki kohdennetaan uuden energiateknologian hankkeisiin ja uusiutuvan vedyn tuotantoon.
Työ- ja elinkeinoministeriö priorisoi tukikäsittelyssään toistaiseksi EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) energiainvestointeihin liittyvien hakemuksien käsittelyä. Uuden energiateknologian suurten demonstraatiohankkeiden tukikäsittelyä jatketaan myöhemmin tänä vuonna. RRF-tukia koskevat päätökset on tehtävä viimeistään tänä syksynä, ja tuettujen hankkeiden tulee toteutua 30.6.2026 mennessä.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaisten energiainfrastruktuurihankkeiden investointitukihaku on avattu. Haku on avoinna 15.5.2024 saakka. Tukea voivat hakea yritykset ja yhteisöt hankkeisiin, joiden hyväksyttävät kustannukset ovat yli viisi miljoonaa euroa. Tukea hyväksyttäville hankkeille on käytettävissä yhteensä noin 35 miljoonaa euroa.
Ympäristöministeriö on myöntänyt yhteensä 858 801 euroa valtionavustusta kahdeksalle hankkeelle, jotka kehittävät keinoja vähentää rakennetun ympäristön päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä (RRF) Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman ympäristöministeriön viidennestä, ja samalla koko ohjelman viimeisestä, hankehausta.
Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaisesti valtion pääomasijoitustoimintaa tehostetaan keskittämällä se Suomen Teollisuussijoitus-konserniin. Työ- ja elinkeinoministeriö on syksystä 2023 alkaen arvioinut kattavasti yritysjärjestelyn eri toteutusvaihtoja ja päätynyt malliin, jossa Ilmastorahaston ja Oppiva Investin toiminta lakkaa vuonna 2024 kokonaisuudessaan, ja Business Finland Venture Capitalin toiminta lakkaa nykymuodossaan.
Euroopan investointirahasto (EIR) on solminut sopimukset kahdeksan suomalaisen pankin ja rahalaitoksen kanssa, joiden tarkoituksena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), pieniä mid-cap-yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä. Sopimukset mahdollistavat noin miljardin euron lainarahoituksen hankkeille, jotka edistävät Suomen ilmastotavoitteita ja ympäristökestävyyttä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 14.6.2024 Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaista RRF-energiainvestointitukea yhteensä 46,4 miljoonaa euroa yhdeksälle eri hankkeelle. Tuesta 24 553 932 euroa jaetaan kolmelle puhtaan siirtymän investoinneille (REPowerEU) ja 21 864 440 euroa kuudelle energiainfrastruktuurihankkeille.
ELY-keskus myöntää edelleen omakoti- ja paritalojen omistajille avustuksia öljylämmityksestä luopumiseen. Avustusta on myönnetty vuodesta 2020 lähtien yli 28 000 kotitaloudelle, ja tukea riittää vielä tuhansille. Viimeistenkin remonttien on oltava kokonaan valmiita elokuun 2025 loppuun mennessä, joten hankkeen suunnittelu ja avustuksen hakeminen kannattaa käynnistää jo nyt, jos haluaa varmistua avustuksen saamisesta.
Luxemburg rahoittaa jälleen muissa EU:n jäsenvaltioissa toteutettavia uusiutuvan energian hankkeita. Rahoitusta on haettavissa yhteensä 52,4 miljoonaa euroa ja se tapahtuu EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin (RENEWFM) kautta.
Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto CINEA järjestää 23.9.2024 Suomelle ja Virolle yhteisen virtuaalisen infotilaisuuden käynnissä olevasta tarjouskilpailusta, jossa pyydetään tarjouksia Suomeen sijoittuvista aurinkovoimaloista ja Viroon sijoittuvista maatuulivoimalahankkeista.
Hallitus esittää 5.9.2024 Suomen Teollisuussijoitus (Tesi) valtioyhtiöstä annetun lain muuttamista sekä säädettäväksi uutta lakia Teollisuustuki Oy -nimisestä valtion kokonaan omistamasta osakeyhtiöstä. Muutosten myötä Tesi-konsernilla olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet toimia tehokkaasti valtion pääomasijoitus- ja yritysrahoitusyhtiönä.
Valtioneuvosto on päättänyt muutoksista EU:n alueellisen tuen I ja II-tukialueisiin. Muutokset perustuvat Euroopan komission aluetukikartan väliarviointiin ja aluetuen suuntaviivoihin. Tukialueilla ELY-keskusten yritysten investointeihin myöntämän avustuksen taso voi olla korkeampi kuin muualla maassa.
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta puhtaan siirtymän teollisten investointien tukiohjelmasta. Tavoitteena on osaltaan edistää hallitusohjelman mukaisia ilmastotavoitteita ja vahvistaa Suomen investointiympäristön houkuttelevuutta. Lausuntoja voi antaa 11.10.2024 asti.
Energiatehokkuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen ovat avainkeinoja, joilla Suomi pystyy saavuttamaan sille asetetut energia- ja ilmastotavoitteet. Jotta yritykset, kunnat ja kaupungit pystyvät toteuttamaan tarvittavia hankkeita ja investointeja, on tärkeää, että niillä on käytössään tietoa saatavilla olevasta rahoituksesta ja mahdollisista tuista ja avustuksista. Tähän tarpeeseen vastaa Motivan yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa perustama Rahoituksen tietopalvelu.
TEM pyytää lausuntoja Suomen Teollisuussijoituksen (Tesi) sijoitusstrategiaa valmistelleen työryhmän strategialuonnoksesta. Lausuntoja voi antaa 14.10.2024 asti.
Hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 3.10.2024 sitoumusta, jonka mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi päättää 28 048 200 euron energiatuen myöntämisestä Nordic Ren-Gas Oy:lle Lahteen suunniteltua uusiutuvan vedyn metanointi-investointia varten.
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta RRF-energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Esitetyt muutokset ovat vähäisiä ja niitä ehdotetaan, jotta asetus vastaisi Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan (RRP) tehtyjä muutoksia.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 12 hankkeelle kansallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman (RRP) mukaista investointitukea yhteensä 44 564 484 euroa. Lisäksi tukea myönnettiin 28 048 200 euroa Nordic Ren-Gas Oy:lle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle päätöksellä, jota hallituksen raha-asianvaliokunta puolsi 3.10.2024.
Ympäristöministeriö myöntää 2,35 miljoona euroa kunnille ja maakuntien liitoille sellaisten välttämättömien muutosten toteuttamiseen, jotka mahdollistavat rakennetun ympäristön tietojärjestelmän (Ryhti) käyttöönoton. Avustus on tarkoitettu kuntien ja maakuntien liittojen yhteishankkeisiin, jotka sujuvoittavat ja tehostavat valtakunnallisen Ryhti-järjestelmän turvallista käyttöä. Avustushaku on auki 18.10.2024–27.11.2024 ja käytettävissä 30.9.2026 asti.
Ympäristöministeriö haluaa varmistaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) lakisääteisten tehtävien hallitun siirtymän ympäristöministeriön yhteyteen perustettavaan Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukseen. Alkuperäistä aikataulua lykätään kahdella kuukaudella, millä varmistetaan, että kaikki maksatukset ja muut ARAn tuottamat palvelut voidaan hoitaa riskittömästi ja keskeytyksettä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea viidelle uuden energiateknologian suurelle demonstraatiohankkeelle yhteensä noin 64,6 miljoonaa euroa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen allekirjoitti tukipäätökset 11.12.2024. Tuetut investoinnit liittyvät sähköpolttoaineiden, vedyn ja biokaasun tuotantoon sekä biopohjaisen hiilidioksidin talteenottoon ja energian varastointiin.
Valtioneuvosto on päättänyt 12.12.2024 jakaa alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa 2 474 000 euroa itäisen Suomen Metsäbiotalouden uudet avaukset -kasvuohjelmaan.