A-Ö Hakemisto

Asiasana - "Energiatehokkuussopimukset"

Luokituksella "Energiatehokkuussopimukset" tuloksia löytyi: 24 kpl

Vuoden Energianerokas 2020 -voittajateoista merkittäviä energiaharppauksia

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2020 -kilpailussa tunnustuksen neljälle vastuullisuusteolle. Palkitut teot ovat esimerkkejä uudenlaisista ratkaisuista, jotka tehostavat energiankäyttöä ja kierrättävät hukkaenergiaa hyötykäyttöön.

Pilotti käynnistyy: 6 kuntaa oppii toisiltaan energiatehokkuuden parhaista käytännöistä

Kunnat ovat jakaneet oppeja energiatehokkuuden parhaista käytännöistä kunta-alan energiatehokkuussopimuksen ympärille perustetussa KETS-verkostossa. Nyt yhteiskehittäminen saa vauhdituksen kun 6 kuntaa lähtee kehittämään vertaisoppimisen mallia energiatehokkuustyöhön. Pilottiin tulivat valituiksi Hämeenlinna, Hollola, Hyvinkää, Turku, Rauma ja Oulu.

Kunnille eväitä ilmastokriisin hallintaan

Huhtikuun 2021 kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuntiin valitaan lähes 9 000 päättäjää. Uudet kuntapäättäjät joutuvat kohtaamaan ja ratkomaan monenlaisia ongelmia mukaan lukien ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kysymykset tilanteessa, jossa myös talous on tiukalla.

Energiatehokkuussopimus kuntien ilmastotyön apuna

Kesäkuun kuntavaaleissa valitaan lähes 9 000 uutta kuntapäättäjää. He joutuvat kohtaamaan ja ratkomaan muun muassa sote- ja talousmurheita sekä covid-pandemiaan liittyviä kysymyksiä. Ilmastonmuutoksen myötä muuttuva maailma sotkee pasmoja entisestään. Muutospaineissa kunnat voivat saada asiantuntevaa apua valtion kestävän kehityksen yhtiöltä Motivalta.

Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö säästää kustannuksia ja vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä

Suomessa eri alojen vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset kattavat noin 60 prosenttia Suomen kokonaisenergiankäytöstä. Ne ovat olleet vuodesta 1997 lähtien yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Kuntien vertaisoppimisella uutta potkua energiatehokkuustyöhön

Keväällä 2021 toteutetussa vertaisoppimisessa kunnat tutustuivat toistensa tapoihin tehdä energiatehokkuustyötä ja antoivat toisilleen palautetta. Vertaisoppiminen tuotti oppeja energiatehokkuussopimuksen toimeenpanon kehittämiseen. Alustavia tuloksia nyt saatavilla.

Vuoden Energianerokas 2021 -tunnustus kolmelle vastuullisuusteolle

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2021 -tunnustuksen SOK:n Sipoon logistiikkakeskuksen kokonaisvaltaiselle energianhallinnalle, Vatajankoski Oy:n kaukolämpöverkon hukkalämpöratkaisulle sekä Hollolan kunnan ja Lahti Energian energiatehokkuuden tiedolla johtamisen mahdollistavalle seurantajärjestelmälle.

Haastava energiatilanne edellyttää energiansäästötoimia yrityksiltä ja kunnilta

Tänä talvena kaikkien, yksittäisestä kuluttajasta yritysten ja kuntien suurimpiin energiankäyttäjiin, toivotaan säästävän energiaa. Kaikilta energiankäyttäjiltä peräänkuulutetaan nopeavaikutteisia toimia, joilla energiankulutusta voi leikata ja hetkellisiä huippukulutuspiikkejä madaltaa.

Kunta: energiansäästön aika on nyt!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut energianhinnan nousuun. Kunnilla on juuri nyt suuri tarve varautua energiakustannusten kasvuun ja energian saatavuuden heikkenemiseen. Energiansäästö vaatii sekä nopeasti toteutettavia energiansäästötoimenpiteitä että pidemmän aikavälin investointeja energiatehokkuuteen.

Yritykset investoivat yhä enemmän energiatehokkuuden parantamiseen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen

Energiatehokkuuden parantaminen ja ilmastopäästöjen vähentäminen on yhä tärkeämpää energiatehokkuussopimuksessa mukana oleville yrityksille. Vihdoin sähköistymiseen liittyvät investoinnit näkyvät lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Myös aurinkosähkö, kysyntäjousto ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan.

Energiakatselmus auttaa pk-yritystä säästämään rahaa ja ympäristöä

Pienilläkin yrityksillä on paljon mahdollisuuksia lisätä energiatehokkuuttaan ja leikata energiakustannuksiaan. Hyvään alkuun pääsee energiakatselmuksella, jonka toteuttamiseen saa taloudellista tukea.

TEM, EV ja Motiva: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 12,5 TWh

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ovat vuosina 2017–2022 tehneet yhteensä lähes 25 000 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Toimet tehostavat vuotuista energiankäyttöä yhteensä lähes 12,5 terawattituntia, mikä vastaa 625 000 sähkölämmitteisen pientalon vuotuista energiankäyttöä.

Vuoden Energianerokkaina palkitut teot vauhdittavat energiamurrosta

Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen kolmelle esimerkilliselle teolle, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä. Energianerokkaiksi teoiksi on valittu Mölnlycke Health Caren prosessilämmön talteenotto, työympäristöjen asiantuntijan Technopoliksen data-analytiikan käyttö kiinteistöjen energiatehokkuudessa ja Helenin Ellenin energiaseikkailu -lastenkirja.

Mitä energiansäästötoimilla on saavutettu?

Talvella 2022–2023 keskityttiin Astetta alemmas -kampanjassa nopeasti sähkön huippukulutukseen vaikuttavien energiansäästötoimenpiteiden toteuttamiseen. Näillä säästettiin energiaa yhteensä 4 TWh, mikä vastaa suuruusluokkana yli 80 prosenttia Helsingissä vuonna 2021 kulutetusta sähköstä. Kaiken lisäksi vältettiin sähkökatkot.

Yhteishankkeesta vauhtia teollisuuden sähköistymiseen

Motiva hakee mukaan yhteishankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. ABB, Canatu, Lempeä Lämpö, Mäkelä Alu ja Saarioinen ehtivät ensimmäisinä yrityksinä mukaan.

TEM, EV ja Motiva: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla.

Vuoden Energianerokkaina palkittiin kolme esimerkillistä energiatehokkuustekoa

Vuoden energianerokkaina tekoina palkittiin tänä vuonna HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä sekä Areimin kiinteistöissä toteutettu ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen myöntävät Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva energiatehokkuusteoille, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä erottuvalla tavalla.


Sivua päivitetty viimeksi 4.11.2021

Tulosta sivu