A-Ö Hakemisto
Asiasana - "julkiset hankinnat"
Luokituksella "julkiset hankinnat" tuloksia löytyi: 42 kpl
KEINO-osaamiskeskus on käynnistänyt kyselyn, jonka avulla selvitetään, millaisella tasolla kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen hankintaosaaminen Suomen eri julkisissa organisaatioissa on.
Julkisilla hankinnoilla voidaan edistää yhteiskunnallisia tavoitteita eri toimintamalleja hyödyntäen. Kaikissa menetelmissä keskeistä on riskin hallinta ja avoin, tasapuolinen sekä huolellisesti dokumentoitu markkinavuoropuhelu. Suoritteiden ostosta on mahdollista siirtyä tulosten ostamiseen.
KEINO-osaamiskeskus toteutti syksyllä 2018 kyselyn, jossa selvitettiin kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamisen tilaa julkisissa hankintayksiköissä.
Tilastojen mukaan työllisyyden kasvu on kiihtynyt vuoden 2017 loppupuoliskosta lähtien ja työvoimapula kasvanut varsinkin tietyillä aloilla. Heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistyminen vaatii kuitenkin aina hieman enemmän ponnistuksia.
Motivan hankintapalvelun syksyllä 2018 järjestetyn Energiatehokkuus hankinnoissa -webinaarisarjan tallenteet ovat nyt katsottavissa. Webinaareissa käsiteltiin kolmen eri toimialan, kiinteistöjen, sosiaali- ja terveysalan sekä koulu- ja sivistystoimen, energiatehokkaiden hankintojen ajankohtaisia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Näiden ohella katseltavissa on energiatehokkaita hankintoja yleisemmin käsittelevä verkkokoulutus viime keväältä.
KEINO on valinnut kolme uutta muutosagenttia Kymenlaaksoon, Lappiin ja Satakuntaan. Muutosagenttien tehtävänä on neuvoa ja tukea alueensa julkisia hankintayksiköitä kestävissä ja innovatiivisissa hankinnoissa. Lisäksi he luovat ja ylläpitävät verkostoitumista hankintatoimijoiden välillä.
Julkisorganisaatioiden tekemien hankintojen innovatiivisuus- ja kestävyysaspektien yleisyyttä selvitettiin tutkimuksessa, jonka perusteella hankkijoille uusia ratkaisuja sisältyy lähes puoleen hankinnoista ja kestävyyskriteerejä käytetään noin kolmasosassa näistä. Innovaatioita markkinoille syntyy julkisten hankintojen kautta noin viidessä prosentissa hankinnoista.
Sairaanhoitopiireille on julkaistu kriteerit ja opas vastuullisiin hankintoihin. Suomalaisten sairaanhoitopiirien palveluiden ja tavaroiden ostovoima oli arviolta 3,82 miljardia euroa vuonna 2018, ja hankintoihin liittyy useita merkittäviä vastuullisuuden riskejä ja mahdollisuuksia. Kriteeristö on laadittu sairaanhoitopiirien yhteistyönä kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskus KEINOn kehittäjäryhmässä.
Julkisten hankintojen ammattilaiset ovat ensimmäistä kertaa laatineet kattavan tilannekuvan julkisten hankintojen nykytilasta ja kehittämiskohteista.
Vastuullisiin elintarvikehankintoihin kannustavat kriteerit päivitetään tänä vuonna. Päivitystyön tavoitteena on lisätä vastuullisuuskriteerien käyttöä julkisissa hankinnoissa.
Ympäristöministeriö, Senaatti-kiinteistöt sekä Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit ovat allekirjoittaneet vapaaehtoisen Green Deal -sopimuksen työmailla syntyvien päästöjen vähentämiseksi. Sopimuksen tavoitteena on, että kaupunkien ja Senaatin työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia eli niillä ei käytetä fossiilisia polttoaineita.
Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt vuonna 2017 laaditut vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa ja lisätä elintarvikkeiden kotimaisuusastetta julkisella sektorilla.
Vastuullisuudella on monia ulottuvuuksia. Ruoan kohdalla se voi tarkoittaa pientä ilmastokuormaa, eläinten hyvinvoinnista huolehtimista, hyviä työoloja, paikallisuutta ja monia muita asioita.
Maa- ja metsätalousministeriö päivitti loppuvuodesta 2020 vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Päivitetty opas on nyt julkaistu myös ruotsiksi ja se on ladattavissa Motivan verkkosivuilta.
Julkisten ruokahankintojen avulla on mahdollista hillitä luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin heikkenemistä ja luontokatoa. Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi.
Tutustuin läntisessä naapurimaassa hiljattain julkaistuun selvitykseen siitä, miten hyvin julkisilla hankinnoilla oikeasti edistetään innovaatioita. Kyseessä ovat siis julkiset hankinnat yhtenä innovaatiopolitiikan keinona vauhdittamassa uusien ratkaisujen syntymistä, tilaaja-toimittaja -yhteistyötä, kasvua ja tietysti samalla vastaamassa yhteiskunnallisiin haasteisiin ja viheliäisiin ongelmiin, joihin julkinen sektori palveluillaan pyrkii vaikuttamaan.
Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä selviää, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin ja lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 %.
Julkisille hankintayksiköille tarkoitettua Vastuullisten elintarvikehankintojen opasta ja siinä olevia hankintakriteereitä päivitettiin kesäkuussa 2023. Päivityksen tavoitteena oli huomioida luonnon monimuotoisuutta tukevia alkutuotannon menetelmiä julkisissa elintarvikehankinnoissa. Lisäksi kriteereihin tuotiin mukaan luonnon monimuotoisuudelle vaatimuksia sisältäviä laatujärjestelmiä ja sertifikaatteja.
Reilu kolmannes julkisista hankinnoista kohdistuu sellaisiin tuotteisiin, palveluihin tai ratkaisuihin, jotka ovat osittain tai kokonaan uusia hankintaorganisaatiolle. Uusilla ratkaisuilla parannetaan laatua ja tuottavuutta sekä autetaan saavuttamaan asetetut tavoitteet. Asia käy ilmi Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskus KEINOn tekemästä selvityksestä.
Kestävien ja innovatiivisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on julkaissut Kriteeripankin, josta julkisen sektorin toimijat voivat hakea valmiita vastuullisuusvaatimuksia omiin hankintoihinsa. Avoin ja maksuton palvelu tehostaa ja helpottaa hankintoja tekevien työtä ja on avuksi myös yrityksille, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita julkiselle sektorille.
Motiva on julkaissut kolme videota, jotka opastavat julkisia hankkijoita vastuullisuuskriteerien valinnassa, luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa sekä kotimaisen ja paikallisen ruoan osuuden lisäämisessä elintarvikehankinnoissa. Videot pohjautuvat kesäkuussa 2023 julkaistuun Vastuullisten elintarvikehankintojen oppaaseen.
Motiva Oy päivittää julkisten ajoneuvo- ja kuljetuspalveluhankintojen ympäristökriteereitä. Edelliset Motivan kriteerit ja ohjeet tälle hankintakategorialle on julkaistu vuonna 2019, ja ne eivät ole ottaneet huomioon esimerkiksi vuonna 2021 voimaan tullutta puhtaiden ajoneuvojen direktiiviä ja sitä toimeenpanevaa lainsäädäntöä.
Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tilasi Motiva Services Oy:ltä julkisille hankkijoille suunnatun vastuullisia tekstiilihankintoja käsittelevän oppaan. Havainnollisessa oppaassa on käytännön esimerkkejä vastuullisista tekstiilihankinnoista, huoltovarmuuden turvaamisesta ja vinkkejä innovatiivisten tekstiilihankintojen tekemiseen.
Motiva ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ovat julkaisseet vastuullisuuskriteerit konesali- ja pilvipalveluhankinnoille julkisille hankkijoille suunnatussa Kriteeripankki.fi -palvelussa.
Julkisilla elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoilla on suuri vaikutus kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johdolla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteereihin liittyvän päivitystyön. Työn tavoitteena on tarkastella lihojen sekä maidon ja kananmunien hankintakriteereitä ja helpottaa julkisten kilpailutusten tekemistä.
Pyydämme kommentteja kalusteiden vastuullisuuskriteereihin, joita voi soveltaa julkisissa hankinnoissa. Kriteerit ovat vapaaehtoisia käyttää. Kriteeriehdotukset koskevat uusia toimistokäytössä olevia kalusteita.
Motiva on julkaissut dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) oppaan julkisille hankkijoille, jotka tavoittelevat ruokapalveluissaan lähi- ja luomuruoan lisäämistä. Opas vastaa muun muassa siihen, mitä hyötyä DPS-menettelystä on tilaajan ja toimittajan kannalta, mistä lähi-, pien- ja luomutuottajien tavoittamiseen saa apua ja mitä oivalluksia hankintamenettelyä valmistelleet ovat matkansa varrella tehneet.
Motiva pyytää kommentteja päivitettäviin eläinperäisten elintarvikkeiden vastuullisuuskriteereihin, joita voidaan soveltaa julkisissa hankinnoissa. Osa kriteeriluonnoksista on lisäyksiä ja päivityksiä jo käytössä oleviin kriteereihin. Kriteerit ovat vapaaehtoisia käyttää.
Maa- ja metsätalousministeriö on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa päivittänyt eläinperäisten tuotteiden hankintakriteerit. Päivitystyö vastaa julkisten hankintojen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sen myötä päivitetyt kriteerit tukevat entistä paremmin julkisten ruokapalvelujen ja elintarvikehankintojen vastuullisuutta sekä huoltovarmuutta.
Motiva on julkaissut uudet vastuullisuuskriteerit ohjelmistohankintoihin kriteeripankki.fi -verkkopalvelussa, joka kokoaa vastuullisuuskriteereitä julkisten hankkijoiden käyttöön. Kriteereistä järjestettiin keväällä 2024 pohjoismainen ennakoiva markkinavuoropuhelutilaisuus ja kriteereitä kehitettiin saadun palautteen perusteella. Kriteerit on julkaistu myös englanniksi.
VAUHTI-verkosto käynnistää vastuullisten ja vaikuttavien hankintojen palvelut 1.1.2025 julkisille hankintayksiköille ja toimialaliittojen kautta yrityksille. Verkosto tukee mukaan lähtevien organisaatioiden hankintojen vastuullisuuden, vaikuttavuuden ja innovatiivisuuden kehittämistä. Toiminta on yhteisrahoitteista.
Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on kuuden toimintavuotensa aikana edistänyt vaikuttavasti ja kunnianhimoisesti kestäviä ja innovatiivisia julkisia hankintoja Suomessa. KEINO on tukenut julkisia hankkijoita kehittämällä osaamista, johtamista ja mittaamista sekä edistämällä yritysyhteistyötä ja uusien ratkaisujen skaalautumista. KEINO-osaamiskeskuksen toiminta päättyi 30.9.2024, mutta KEINOn jälki näkyy pitkälle: verkostomainen yhteistyö on tuonut yhteen hankintayksiköt, yritykset ja asiantuntijat, vauhdittaen muutosta kohti vastuullisempaa yhteiskuntaa.
Motivan hankintapalvelun uutiskirje - vastuulliset elintarvikehankinnat