A-Ö Hakemisto
Asiasana - "tiedote"
Luokituksella "tiedote" tuloksia löytyi: 225 kpl
Kodin keväthuolto kannattaa ulottaa myös talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin. Pienillä huolto- ja ylläpitotöillä varmistat, ettei kevätauringon lämpö ylikuumenna huoneita ja sisäilma pysyy mahdollisimman raikkaana.
Kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Useiden kuntien ilmastotavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta niiden vieminen käytäntöön on vaikeaa. Motiva kehittää parhaillaan kuntien ilmastojohtamisen mallia, jolla halutaan vauhdittaa käytännön työtä ilmaston hyväksi kunnissa.
Sairaanhoitopiireille on julkaistu kriteerit ja opas vastuullisiin hankintoihin. Suomalaisten sairaanhoitopiirien palveluiden ja tavaroiden ostovoima oli arviolta 3,82 miljardia euroa vuonna 2018, ja hankintoihin liittyy useita merkittäviä vastuullisuuden riskejä ja mahdollisuuksia. Kriteeristö on laadittu sairaanhoitopiirien yhteistyönä kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskus KEINOn kehittäjäryhmässä.
Vapaaehtoisiin energiatehokkuussopimuksiin liittyneet sadat suomalaisyritykset ja kunnat ovat tehostaneet vuosittaista energiankäyttöään yhteensä 5,2 terawattitunnilla vuosina 2017–2018. Mittava säästö vastaa määrältään 255 000 sähkölämmitteisen pientalon vuosittaista energiankäyttöä.
Taloyhtiöiden yhtiökokoussesonki on käynnistymässä. Ovatko yhtiösi energia-asiat hallinnassa? Kuinka hyvin olet perillä energia-asioiden vaikutuksesta taloyhtiön talouteen? Muutama keskeinen energiavinkki auttaa uudet hallitustulokkaat alkuun ja toimii kertauksena vanhoille.
Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustolla on julkaistu järjestelmiä toimittavien yritysten tarjoukset aurinkosähkön avaimet käteen -toimituksista. Hinnat ovat edelleen laskusuunnassa. Uutuutena sivustolle on laadittu kimppahankintaohjeistus, jonka avulla naapurit voivat yhdistää hankintansa samaan ostoskoriin.
Motiva järjesti helmikuun lopussa yhdessä ympäristöministeriön, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ja Veronmaksajain Keskusliiton kanssa verkossa kaikille avoimen infon (webinaarin), jossa käsiteltiin vuoden alusta haettavaksi tulleita asuinrakennusten energia-avustuksia.
Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia on valmistunut. Strategia koskee vuoden 2020 alkuun mennessä valmistuneita asuin- ja palvelurakennuksia, joita on yhteensä 1,4 miljoonaa. Sen tavoitteeksi on asetettu vähentää rakennusten hiilidioksidipäästöjä vuoden 2020 alusta 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Strategia on osa vuonna 2018 voimaan tulleen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa.
Oikeanlaisella kodin keväthuollolla saa karsittua energiankulutusta ja kustannuksia. Kiinteistön omistajan on huolehdittava ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.
Koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon löytyy tietoa monesta lähteestä. Motiva kokosi tietolähteitä, joista löytyy päivittyvää tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöissä tehtäviin toimenpiteisiin.
Koronavirus aiheuttaa monia muutoksia yritysten normaaliin toimintaan. Henkilökunnan läsnäolon tai tuotannon muutokset aikaansaavat mahdollisuuksia pienentää energiankulutusta ja -kustannuksia.
Reippailu ulkona ennen koulua vaikuttaa positiivisesti lasten ja nuorten koulupäivään. Koulumatkaliikunnan hyödyt jäävät vallitsevassa poikkeustilanteessa monelta lapselta saamatta. Yksi keino lisätä arjen aktiivisuutta on huhtikuussa käynnistynyt Koulujen Kilometrikisa. Leikkimielinen kisa onkin saanut suuren suosion.
Tuoreen tutkimustiedon mukaan vedenkulutus suomalaisissa kotitalouksissa on edelleen laskemassa vuoden 1977, 1999 ja 2011 tutkimuksiin verrattuna. Suotuisan kehityksen taustalla ovat pääasiassa erilaiset fiksut tekniset ratkaisut, mutta myös osa kuluttajista on järkevöittänyt vedenkäyttötapojaan.
Motiva on julkaissut väsymättömän Energia-assarin, joka opastaa taloyhtiöitä energiatehokkuuden parantamisessa. Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille. Energia-assari on ympäristöministeriön ja Motivan yhteinen pilotti, ja sen tekemiseen on osallistunut myös HSY Ilmastoinfo.
Suomessa on viime vuosina rakennettu noin 7 000-8 000 pientaloa vuosittain. Näistä energiatehokkuudeltaan vähiten energiaa kuluttavaan A-energialuokkaan yltää noin 16 prosenttia ja B-energialuokkaa on kaikista uusista pientaloista noin 80 prosenttia. Tuusulan asuntomessualueella prosentit ovat toiset: alueelle tulevista pientaloista 25 prosenttia on A-luokkaa, B-luokkaa 68 prosenttia*.
Kesän ensimmäiset helteet ovat pian totta Suomessa. Sitten kun aurinkoannos alkaa riittää, kodin viilentäminen voikin lisätä asumismukavuutta ja auttaa jaksamaan.
Yksi Suomen kesän kohokohdista lähestyy ja osa suomalaisista vaeltaa pian juhlimaan juhannusta vesien äärelle ja mökeille. Myös kaupunkijuhannuksen viettäjien määrä kasvaa. Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää.
Valtioneuvosto antoi 17.6.2020 eduskunnalle lakiesityksen, jolla uudistettaisiin kaukolämmön, kaukojäähdytyksen ja veden mittaamista ja laskutusta. Uudistuksen tavoitteena on edistää energiansäästöä ohjaamalla kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan. Samalla laskutuksessa siirryttäisiin toteutuneeseen kulutukseen perustuvaan laskutukseen, ja varmistettaisiin energiakulutusta koskevan tiedon saanti.
BEHAVE 2020 Behaviour and Energy Efficiency -konferenssi siirtyy pidettäväksi huhtikuussa 2021 koronapandemian vuoksi. Konferenssi järjestetään Tanskassa 21.–23.04.2021. Call for Abstracts on avoinna ja aikaa esitysten jättämiseen on jatkettu lokakuun loppuun asti.
Digitaalisille ratkaisuille on kova tarve kiertotalouden edistämisessä. Motiva Services kumppaneineen on käynnistänyt kokoavan materiaalikiertojen alustaekosysteemin kehittämisen. Kehitystyö tehdään osana Sitran IHAN-yritysohjelmaa, jossa luodaan uutta liiketoimintaa reilun datatalouden avulla.
Korona-pandemia siirsi monen taloyhtiön yhtiökokouksen syksyyn. Viimeistään syyskuun loppuun mennessä kokous olisi pidettävä. Energia-asiat ovat keskeinen asia kokouksessa, ja jokaisen osakkaan kannattaa olla niistä tietoinen. Motiva tarjoaa taloyhtiöille myös tekoälyneuvontaa energia-asioissa. Näppärä tekoälybotti Energia-assari opastaa alkuun energiatehokkuuden parantamisessa.
Pientalojen omistajille myönnetään 1.9.2020 alkaen avustusta öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Yhteensä lähes 30 miljoonan euron avustuspotti on osa hallituksen kestävää elvytystä, jolla vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.
Hävikki-battlessa yhdeksäsluokkalaiset valinnaisen kotitalouden opiskelijat kisaavat siitä, kuka onnistuu valmistamaan kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset. Annoskuvat jaetaan Instagramissa, josta kilpailun tuomaristo valitsee voittajat. Ideana on opetella valmistamaan ruokaa satunnaisista raaka-aineista ja perehtyä ruokahävikin vähentämisen keinoihin.
Syys-lokakuussa valmistaudumme ottamaan vastaan talven. Nyt on aika säätää lämmitys ja ilmanvaihto talviasentoon, puhdistaa ilmanvaihdon venttiilit ja suodattimet sekä tarkistaa ja tarvittaessa uusia ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.
Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen on hakenut jo 1 028 omakotitalon tai paritalon omistajaa.
Koronaviruspandemia on vaikuttanut väistämättä ihmisten tapaan liikkua. Poikkeuksellinen aika on näkynyt muun muassa lisääntyneenä etätyönä ja kiihtyvänä polkupyörien myyntinä. Nämä muutokset saattavat vaikuttaa liikkumiseemme myös tulevaisuudessa. Liikkujan viikko viestii ja kannustaa tänä vuonna kestävään liikkumiseen.
Illat pimenevät jälleen vauhdilla ja valaistusta tarvitaan lisää niin ulkona kuin sisällä. Ensi viikolla 5.–11.10. vietetään Energiansäästöviikkoa. Se on hyvä hetki käydä läpi kodin valaistus ja tarkistaa, palaako valaisimissa vielä energiatehottomia halogeenejä tai muita vanhoja lampputyyppejä ja vaihtaa ne ledeihin.
Energiansäästöviikkoa vietetään 5.–11.10. sadoissa kouluissa ympäri Suomen. Näin on tehty jo 25 vuoden ajan. Motivan kampanjoiman teemaviikon keskeinen viesti energiansäästön tärkeydestä ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan. Päinvastoin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on välttämätöntä ymmärtää sen kytkös energiankäyttöön.
Energiansäästöviikkoa vietetään 5.–11.10. sadoissa organisaatioissa ja kouluissa ympäri Suomen. Kampanjaviikko muistuttaa, että energiaa säästämällä karsimme kuluja ja autamme hillitsemään ilmastonmuutosta. Ilman investointejakin energiankulutusta pystyy vähentämään tuntuvasti.
Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41, 5.–11.10. Asumisen ja energian osuus kotitalouksien hiilijalanjäljestä on noin 30 prosenttia. Puhtaat teknologiat ja energiatehokkuuspalvelut auttavat asumisen ilmastovaikutusten vähentämisessä, mutta muutos ei tapahdu itsestään. Energianeuvonta muistuttaa, että vaikuttavien ilmastotekojen taustalla on ymmärrys omasta kulutuksesta ja oikea tieto kulutustapojen muuttamiseksi.
Energiansäästöön kannustava neuvonta ja kotitalouskohtainen kulutustieto auttavat vähentämään sähkönkulutusta etenkin talvikuukausina, jolloin sähkönkulutus on korkeimmillaan. Vähennys oli keskimäärin kymmenen prosenttia. Asiaa tutkittiin informaatio-ohjauksen kokeiluhankkeessa, jonka tulokset julkaistaan 4.11.2020 järjestettävässä verkkotapahtumassa.
Pientalon energiaremontti vähentää energiankulutusta, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Hyvää tietoa siitä, mihin kannattaa panostaa löytyy nyt Motivan Energiatehokas koti -palvelusta. Marraskuussa avattu Korjaaminen –osio keskittyy pientalon energiatehokkuuden parantamiseen.
Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta.
Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2020 -kilpailussa tunnustuksen neljälle vastuullisuusteolle. Palkitut teot ovat esimerkkejä uudenlaisista ratkaisuista, jotka tehostavat energiankäyttöä ja kierrättävät hukkaenergiaa hyötykäyttöön.
Elintarvikeala allekirjoitti ensimmäisenä toimialana Suomessa materiaalitehokkuuden sitoumuksen, jossa asetettiin tavoitteet ja mittarit materiaalitehokkuuden parantamiselle vuosille 2019–2021. Motivan julkaisemat tiedot sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista paljastavat elintarvikealan yritysten saavuttaneen materiaalitehokkuutta parantavilla toimilla miljoonien eurojen kustannussäästöjä ja vähentäneen ruokahävikkiään merkittävästi.
Uudet käyttövoimavaihtoehdot, erityisesti sähkö, vahvistavat osuuksiaan automarkkinoista, ja samalla perinteisten bensa- ja dieselkäyttöisten autojen siivu markkinoista pienenee. Useat autonvalmistajat ovat ottaneet vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivat autot mallistoonsa ja niiden kehitys etenee vauhdilla.
Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetun valtionavustuksen kysyntä on jatkunut korkeana. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut kolmen kuukauden aikana 7 567 pientalon omistajaa. Avustusta on arvioitu riittävän enintään 8 000 kotitaloudelle, joten noin 28 miljoonan euron määräraha on loppumassa.
Suomen ensimmäisen Sustainable Energy Investment Forumin tavoitteena oli edistää keskeisten sidosryhmien välistä vuoropuhelua tarjolla olevista energiatehokkuuden rahoitusmahdollisuuksista ja siitä, miten ne ovat eri toimijoiden käytettävissä.
Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt vuonna 2017 laaditut vastuullisten julkisten elintarvikehankintojen kriteerit. Kriteerien päivitystyön tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa ja lisätä elintarvikkeiden kotimaisuusastetta julkisella sektorilla.
Joulukuussa hyväksytyssä Laurea ammattikorkeakoulun palvelumuotoilun opinnäytetyössä YAMK opiskelija Hannele Kiivuori selvitti palvelumuotoilun menetelmin syitä ruokahävikin syntyyn kotitalouksissa sekä palveluratkaisuja hävikin vähentämiseen. Opinnäytetyön tuloksena syntyi suunnitelma palvelukonseptista.
Motivan yhteishanke teollisuusyritysten kanssa paljasti merkittävän tehostamispotentiaalin pumppaus- ja puhallinjärjestelmissä. Kenttämittauksia tehtiin neljällä eri tehtaalla Suomessa. Tarkasteltujen kohteiden keskimääräinen hyötysuhde vaihteli välillä 35–50 prosenttia ja toteutettavissa olevaksi tehostamispotentiaaliksi tarkentui yhteensä 26 prosenttia.
Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
Aurinkosähköjärjestelmiä pidetään yleisesti hyvin turvallisina, eikä tilastoituja tapaturmia juuri ole. Kaikkiin sähköjärjestelmiin, kuten aurinkosähköjärjestelmiin, liittyy kuitenkin tulipalon riski. Kiinteistön omistajat voivat pienentää tulipalon riskiä ja pidentää aurinkosähköjärjestelmän ikää kiinnittämällä huomiota järjestelmän hankintaan ja ylläpitoon.
Motiva kutsuu aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -toimituksena tarjoavia yrityksiä jo neljättä kertaa mukaan valtakunnalliseen Aurinkosähköä kotiin -kampanjaan. Tarjoukset julkaistaan 3.3.2021.
Bioenergia-ala on tehnyt vuodesta 2014 alkaen yhteistyötä bioenergian käytön energiatehokkuuden parantamiseksi. Vuonna 2014 allekirjoitettu bioenergia-alan energiatehokkuussopimus eli tuttavallisemmin Kutteri on edistänyt toimia, joilla biolämmitysjärjestelmien polttoaineenkulutusta, lämmityskustannuksia ja savukaasupäästöjä voidaan vähentää.
Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät uudistuvat 1.3.2021 alkaen. Tutussa puna-vihreässä nuolimerkinnässä palataan takaisin A-G -asteikolle, mutta entistä tiukemmilla energiatehokkuusvaatimuksilla. Samalla uusituissa ekosuunnitteluasetuksissa otetaan ensimmäistä kertaa huomioon kiertotalous ja asetetaan vaatimuksia muun muassa laitteiden korjattavuudelle sekä varaosien ja ohjelmistopäivitysten saatavuudelle.
Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustolla on julkaistu järjestelmiä toimittavien yritysten uudet tarjoukset aurinkosähkön avaimet käteen -toimituksista. Hinnat ovat edelleen laskusuunnassa. Taloyhtiöille on nyt tarjolla vertailutietoa aiempaa suuremmista, yli 20 kWp:n aurinkosähköjärjestelmistä. Ne kiinnostavat etenkin suuria taloyhtiöitä, joille sähköverkkoyhtiö tarjoaa hyvityslaskentapalvelua.
Suomalaisyritysten lähitulevaisuuden energiainvestoinnit kohdistuvat aurinkosähköön, lämpöpumppuihin sekä hiilineutraaliutta ja kysyntäjoustoa edistäviin ratkaisuihin, selviää Motivan ja Energiaviraston tuoreesta kyselystä. Eniten on kasvanut kiinnostus suurten hukkalämpöä hyödyntävien lämpöpumppujen käyttöön.
Suomalaisten vedenkäyttöä tutkittiin Kestävä vedenkäyttö -projektissa vuosina 2019–2020. Tutkimuksessa vedenkäyttöä selvitettiin mittaustietojen, kyselytutkimuksen ja kulutustaan tarkemmin seuraavan ryhmän perusteella. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että käytetyn veden määrässä on suurta vaihtelua erilaisten talouksien välillä.
Suomi on perinteisesti keksijöiden maa, ja nyt myös kokeilijoiden maa. Smart Energy Transition -hanke kartoitti Suomessa käynnissä olevia uusien energiaratkaisujen pilotteja, kokeilijoita ja uuden liiketoiminnan pioneerihankkeita. Tulos yllätti: joka puolella Suomea – Helsingin Iso-Roobertinkadulta Yllästunturille – kehitetään nyt uusiutuvan ja älykkään energian osaamista pilotoimalla ja kokeilemalla.
Energian käyttäjälle on jo tarjolla rooli aktiivisena toimijana, joka myös tuottaa itse energiaa ja hyödyntää erilaisia sovelluksia tuotannon ja kulutuksen säätämiseen. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva keräävät nyt tietoa edelläkävijäyritysten ja -kuntien uuden energian kokeiluhankkeista. Tuloksia hyödynnetään muun muassa julkisen sektorin kokeilutoiminnan kehittämisessä.
Valtio tarjoaa pientalon öljylämmityksen vaihtajalle kolmenlaista porkkanaa, mutta yhteen remonttiin voi saada vain yhtä tukea. Kokosimme vinkit ja linkit tukimuodon valinnan tueksi.
Jokaisessa Manner-Suomen maakunnassa on toiminut nyt kahden vuoden ajan oma energianeuvoja. Energianeuvoja auttaa kuntalaisia asumismuodosta riippumatta energia-asioissa. Viime vuoden kysytyimpiä aiheita olivat erilaiset lämpöpumput, aurinkopaneelit ja tuet. Energianeuvoja kirittää myös kuntia ja pk-yrityksiä kohti energia- ja ilmastotavoitteita tukemalla energiatehokkuussopimuksien toteuttamista ja energiakatselmuksien käynnistämistä.
Asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat olleet viime vuosien ajan lähes samalla tasolla kuin vuonna 2017, jolloin Motiva edellisen kerran selvitti todistusten hintatasoa. Muutosta on tapahtunut vain hieman, mutta erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet.
Auringonlämpöä odotetaan ja kaivataan, mutta viilennystäkin yleensä tarvitaan, kun helleraja ylittyy. Kodin viilentäminen lisää asumismukavuutta. Aika ajoin on myös tarkistettava sekä ilmanvaihtolaitteiden että jäähdytyslaitteiden kunto. Sisäilmakin raikastuu, kun painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan ja ilmanvaihtolaitteiden suodattimet vaihdetaan säännöllisesti. Säätöasetusten tarkistaminen kuuluu myös asiaan.
Kesällä on hyvä varmistua siitä, että toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat kunnossa, sillä ne vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyden ja työtehokkuuden lisäksi myös energiankulutukseen.
Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategian 2020–2050 toteuttamista vauhditetaan tänään julkaistulla, vuoteen 2030 saakka ulottuvalla tiekartalla ja toimeenpanosuunnitelmalla. Ehdotetuissa 17 toimenpiteessä on sekä uusia avauksia että nykytekemisen tehostamista.
Talotekniikan viestintäfoorumi tarjoaa rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville ajantasaista tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta on mahdollista parantaa säätämällä lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmät oikein sekä pitämällä järjestelmät kunnossa. Tietoa on tarjolla niin pientaloista, rivi- ja kerrostaloista kuin palvelurakennuksista. Parhaillaan muistutellaan kiinteistöjen ylläpidosta ja käytöstä kesäkaudella.
Kesä on kauneimmillaan, mutta viisas talonpitäjä varautuu jo kesäkuumilla talven pakkasiin. Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. Myös tulisijat ja savupiiput on puhdistettava ja tarkistettava vähintään kerran vuodessa. Nuohouksen tilaaminen kerran vuodessa toimii kuin hyvä vakuutus.
Rakennuksen ulkokuori, eli seinät, ikkunat, ovet, katto ja lattia, on perinteisesti ollut staattinen rakenne. Kun rakennuksen vaippaan liitetään järjestelmiä, joilla esimerkiksi hallitaan auringon lämpösäteilyn pääsyä sisätiloihin, voidaan puhua dynaamisesta ulkovaipasta. Näihin järjestelmiin luetaan myös aktiiviset varjostusratkaisut, kuten kaihtimet ja markiisit, sähköiset ikkuna-avaajat ja sähkökromaattiset lasitukset.
Energiatehokkuus ja sähkön joustava käyttö ovat keskeisiä keinoja, joiden avulla voimme edetä kohti hiilineutraaliutta. Sähkönkulutusta kannattaa ajoittaa hetkiin, jolloin saatavilla on puhtaasti tuotettua uusiutuvaa energiaa. Kodin älykkäät ohjausjärjestelmät lisäävät asumismukavuutta, säästävät rahaa ja edistävät kestävää kehitystä käytännössä. Sähkön kulutusjoustosta on nyt julkaistu ajankohtaista tietoa ja asiaa selventäviä videoanimaatioita.
Lamppujen energiamerkit uudistuvat 1.9. alkaen. Tavarantoimittajilla ja kaupoilla on verrattain pitkä 18 kuukauden siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen. Tästä johtuen tuotteista voi löytää uuden tai vanhan energiamerkin. Tämä voi hämmentää kuluttajia, sillä uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä varustettu tuote, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita.
Tapion vetämässä Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeessa pyritään edistämään tuhkan hyötykäyttöä. Hankkeessa on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa kehitetty tuhkan luokitteluominaisuudet Materiaalitori.fi -palveluun. Luokittelun avulla erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvaa tuhkaa voi tarjota ja etsiä Materiaalitorista.
Motiva on tuottanut osana työkonealan green deal -kokonaisuutta ympäristöministeriön rahoittamana Vähäpäästöiset työkoneet -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu ensisijaisesti työkoneiden käyttäjille, koneurakoitsijoille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
Suomalaisissa kodeissa energiaa kuluu kodin ja käyttöveden lämmittämiseen sekä sähkölaitteisiin. Energianeuvonta muistuttaa, että sähkön-, lämmitysenergian- ja vedensäästö aloitetaan selvittämällä oma kulutus, minkä jälkeen haetaan energiasyöpöt ja valitaan tehostamisen paikat. Pienempi kulutus vaikuttaa kukkaron lisäksi hiilijalanjälkeen.
Syys-lokakuussa sää viilenee vääjäämättä. Lämmityskauden alkaessa on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta, mutta se on myös hyvä hetki miettiä kodin energiankulutusasioita. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.
Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalan koko toimitusketjun käyttöön. Maksuton ja kaikille avoin koulutuskokonaisuus sopii muun muassa rakennushankkeiden ja -urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle ja kaupan alalle sekä työmaiden työnjohdolle.
Elintarvikeala on sitoutunut vähentämään ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia yhteisellä materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Motiva seuraa tavoitteiden toteutumista vuosittain. Vuonna 2020 sitoumukseen liittyneet yritykset onnistuivat vähentämään ruokahävikkiään yli 5,7 miljoonaa kiloa ja vähentämään muun muassa muovin käyttöä yli 600 000 kiloa.
Taloyhtiöissä joudutaan toteuttamaan paljon erilaisia korjaus- ja perusparannustoimenpiteitä lähivuosina. Hyvän ylläpidon lisäksi tarvitaan oikea-aikaista korjausta pitkäjänteisen suunnitelman pohjalta. Suunnitelmallisella ja ennakoivalla kiinteistönpidolla voidaan välttää korjausvelan syntyminen. Energiatarkastus voi olla alku suunnitelmallisuudelle.
Eurooppalaista liikkujan viikkoa vietetään 16.–22.9.2021. Useat kunnat ja kaupungit tarjoavat viikon aikana sekä erityisesti Auton vapaapäivänä 22.9. joukkoliikenteen matkoja ilmaiseksi. Alennusten lisäksi luvassa on paljon muutakin kestävään liikkumiseen liittyvää ohjelmaa ympäri Suomen.
Liikkujan viikolla 16.–22.9.2021 nostetaan esille terveellinen ja turvallinen liikkuminen. Kampanja haastaa kaikki suomalaiset innostumaan kävelystä ja pyöräilystä sekä kannustaa käyttämään joukkoliikennettä terveysturvallisesti.
Kestävän kehityksen toimikunta palkitsi vuoden parhaat kestävän kehityksen toimenpidesitoumukset. Pääsihteeristö valitsi kolme merkittävää sitoumusta, jotka edistävät sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Tunnustuksen saivat Ensi- ja turvakodin liitto, Poliisiammattikorkeakoulu ja Visit Mikkeli.
Energiatehokkuustoimilla on mahdollista saavuttaa taloudellista hyötyä taloyhtiöissä sekä pienentää hiilijalanjälkeä. Taloyhtiöillä on merkittävä rooli niin kansallisten kuin paikallistenkin ilmastotavoitteiden toteuttamisessa, sillä suomalaisen hiilijalanjäljestä noin kaksi kolmasosaa kertyy asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Taloyhtiöt voivat pienentää hiilijalanjälkeään erityisesti fiksuilla lämmitysratkaisuilla ja energiaremonteilla.
Materiaalitorilla otettiin käyttöön uusi tuhkan kelpoisuusluokittelu, jonka avulla voidaan edistää vastuullista tuhkan käyttöä. Tuhkan hyödyntäminen on sitä kannattavampaa mitä lähempänä tuhkan tuotantopaikkaa sitä voidaan hyödyntää.
Miten rahoittaa energiatehokkuusinvestointeja ja korjausrakentamista? Mietityttääkö, mitä kestävä rahoitus on? Miten työssä voitaisiin hyödyntää muun muassa käynnistyvän uuden EAKR -kauden rahoitusta? Mitä muun muassa EU:n kestävän rahoituksen taksonomia tai energiatehokkuusdirektiivi EED:n ja rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n uusinta tuovat tullessaan? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia tänään järjestetyssä Sustainable Energy Investment Forum: Energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen rahoitus -verkkoseminaarissa.
Motiva käynnistää yhdessä ympäristöministeriön, Energiaviraston sekä Suomen Kuntaliiton, Kaupan liiton, Elinkeinoelämän Keskusliiton, RAKLIn ja Suomen Yrittäjien kanssa kolmivuotisen hankkeen, jossa on tavoitteena luoda kestävän rahoituksen tietohubi sekä kasvattaa rahoitukseen liittyvää osaamista ja tietämystä hankkeessa perustettavien pyöreiden pöytien avulla.
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään viikolla 41 jo 25:ttä kertaa. Energiansäästöllä on keskeinen rooli matkalla kohti kestävämpää ja puhtaampaa tulevaisuutta. Tähän mennessä mukaan on ilmoittautunut lähes 240 organisaatiota, jotka osallistuvat viikkoon viestimällä omista energiateoistaan. Mukana on kuntia, yrityksiä sekä kouluja ja oppilaitoksia.
Kiinteistöjen ylläpito- ja energiakustannukset kasvavat nopeammin kuin vuokrat. Etätyö on lisännyt sekä kotona vietettävää aikaa että veden- ja energiankulutusta. Alueellinen energianeuvonta on toteuttanut onnistuneita vedensäästökampanjoita vuokrataloyhtiöissä ja vedenkäytöstä viestiminen asukkaille on osoittautunut erittäin kannattavaksi.
Huomaamattomasti mutta luotettavasti toimiva ilmanvaihto on asukkaiden näkökulmasta miellyttävä. Hyvä ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tuo myös kustannussäästöjä.
Ilmanvaihdon kunnollinen toiminta on tärkeää niin energiatehokkuuden kuin sisäilman laadun vuoksi. Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksen ja säädön lisäksi tarvitaan koko järjestelmän kokonaisvaltaista tarkastelua kattavine raportteineen. Tämä takaa sen, että tiloissa on miellyttävää oleskella – myös kylminä pakkaspäivinä.
Talvikausi ja pakkaset lähestyvät. Lämmityskausi on paras aika tarkistaa lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän optimaalinen toiminta. Tämä varmistaa viihtyisät asumisolosuhteet ja kohtuullisen energiankulutuksen. Teknisten järjestelmien toiminnan energiataloudellisuus selvitetään seuraamalla energiankulutusta ja vertaamalla kulutustietoja edellisten talvikausien kulutukseen.
Ennen kunnon pakkasia kannattaa lämmitysjärjestelmän toiminta tarkastaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Hyväkuntoinen ja oikein säädetty lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti – ja pitää myös lämmityskustannukset aisoissa.
Aurinkosähkö on entistä kiinnostavampi vaihtoehto taloyhtiöille. Viime kesän lukuisat aurinkoiset päivät yhdessä korkean sähkönhinnan kanssa tekivät aurinkosähköstä ennätyksellisen kannattavaa. Energianeuvonta kannustaa taloyhtiöitä yhteistyöhön muiden taloyhtiöiden kanssa.
Monessa vierekkäisessä taloyhtiössä mietitään parhaillaan sähköautojen latauspisteiden suunnittelua ja toteutusta. Yhteistyö lähellä sijaitsevien taloyhtiöiden kanssa voi helpottaa sekä suunnittelua että vähentää kustannuksia, kun urakalle saadaan useampi maksaja. Naapuriyhtiöiden kanssa voi yhdessä varautua sähköautoiluun ja tilata latauspisteiden suunnittelu- ja urakointityöt kerralla koko kortteliin.
Ympäristöministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Tampereen kaupungille. Tuomariston perustelujen mukaan Tampere on määrätietoisella työllään juurruttanut puurakentamisen saumattomaksi osaksi kasvavan kaupungin identiteettiä, perustoimintoja ja ilmastotyötä. Kunniamaininta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Tuoreen selvityksen mukaan Suomen kaupan alalla on lähes terawattitunnin hyödyntämätön hukkalämpöpotentiaali. Päivittäistavarakaupan kylmäjärjestelmien lauhde-energia ja kauppakeskusten jäähdytysenergia ovat merkittävimmät hukkalämpölähteet.
Yksi vuoden kuumista puheenaiheista on ollut energian hinnan nousu. Se on vaikuttanut lähes jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen. Puhumisen ja harmittelun sijaan kannattaa siirtyä tekemään konkreettisia energiatekoja, joilla voi säästää kustannuksia ja ilmastoa.
Yritysten poistotekstiileille, on ne sitten käytöstä poistettuja tekstiilejä tai tuotannon ylijäämiä ja sivuvirtoja, voidaan löytää uusia käyttökohteita ja kierrätysvaihtoehtoja, joilla materiaalin arvo nousee. Pienten ja suurten yritysten tekstiilisivuvirtojen kierrätyksessä auttaa digitaalinen alusta Materiaalitori.
Euroopan jätteen vähentämisen viikolla huomio kannattaa kiinnittää materiaalitehokkuuteen. Materiaalihukan minimointi ja resurssiviisaus kuuluvat vastuullisuustyön ytimeen. Materiaalikatselmus on käytännön työkalu yrityksen toiminnan kehittämiseen ja materiaalivirtojen hallintaan.
Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2021 -tunnustuksen SOK:n Sipoon logistiikkakeskuksen kokonaisvaltaiselle energianhallinnalle, Vatajankoski Oy:n kaukolämpöverkon hukkalämpöratkaisulle sekä Hollolan kunnan ja Lahti Energian energiatehokkuuden tiedolla johtamisen mahdollistavalle seurantajärjestelmälle.
Turun kaupungin Itämerihaaste on valinnut toteutettavaksi neljä nopeaa kokeilua Saaristomeren luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kokeiluissa tuotetaan käytännön ratkaisuja vesiensuojeluun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Kokeiluja yhdistää vahva yhteisöllisyys, niissä kannustetaan niin päätöksentekoon, vaikuttamiseen kuin konkreettisiin tekoihin yhdessä.
Sähköautoilun suosio kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Suosiota selittävät muun muassa ajoneuvojen tekniikan kehittyminen, valikoiman parantuminen sekä lisäksi erilaiset hankintatuet, jotka ovat kohdistuneet niin ajoneuvojen kuin niiden tarvitseman latausinfran hankkimiseen.
Materiaalitehokkuuden sitoumuksen uusi kausi 2022–2026 jatkaa elintarvikealan toimia elintarvikkeiden kestävämmän valmistuksen, jakelun ja kulutuksen edistämiseksi. Elintarviketeollisuusliitto ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry ovat allekirjoittaneet sitoumuksen työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön kanssa.
Motivan viidettä kertaa järjestämä Aurinkosähköä kotiin -kampanja starttaa perjantaina 4. maaliskuuta. Aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -hinta on viidessä vuodessa laskenut koosta riippuen jopa kaksikymmentä prosenttia, mutta omakotitaloon sopivat pienemmät laitteet ovat viime vuodesta jopa kallistuneet. Komponenttien saatavuusongelmat voivat aiheuttaa nopeitakin hinnanmuutoksia.
Kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa ja kaukolämmön tuotannosta jo yli puolet on ilmastoneutraalia. Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa puoleen ja vähenevät kolmannekseen nykyisestä seuraavan 10 vuoden aikana. Monin paikoin kaukolämpö on jo nyt päästötöntä.
Julkista sektoria palvellut Vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskus on toiminut vuodesta 2020 lähtien työ- ja elinkeinoministeriössä. Tarkoituksena on jatkaa työtä julkisen sektorin vaikuttavuusosaamisen kehittämiseksi osana valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan toimintaa huhtikuun alusta alkaen.
Helsingin seudun kunnat voivat hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston myöntämää siemenrahaa hankkeisiin, joilla edistetään kävelyä ja pyöräilyä. Hakua koordinoivat HSL ja Motiva. Haku on auki 6.4–7.6.2022. Hakemukset jätetään ja jaetaan avoimesti innovaatioalusta Kokeilun paikassa.
Sivuvirroista tuotetut kotimaiset kierrätyslannoitteet ovat hyvä keino säästää luonnonvaroja ja saada työtä Suomeen. Niiden avulla voidaan korvata kalliita fossiilisia lannoitteita, joiden saatavuudessakin on ongelmia.
Rakennusten sähköjärjestelmät ovat verrattavissa muihin rakennuksen osiin, sillä myös ne vanhenevat ajan saatossa. Erilaiset sähköremontit, myös sähkösaneeraus, parantavat sähköjärjestelmän turvallisuutta ja käytettävyyttä. Nykyaikainen sähköjärjestelmä on myös edellytys kodin uusille ratkaisuille.
Kuntien ilmastotyöhön saadaan vaikuttavuutta hyvän ennakkosuunnittelun ja kunnan eri toimialojen välisen yhteistyön avulla.
Lämpöpumppujen määrän jatkuvasti lisääntyessä, on tärkeä huolehtia niiden oikeasta käytöstä ja huollosta. Kotitalouksien tiedon tarpeeseen on nyt tulossa helpotusta. Motiva on tuottanut yhteistyössä Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton (SKLL) ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa sekä yksityiskohtaisen lämpöpumppujen huolto-ohjeen että lyhyen kotitalouksille suunnatun tiivistelmän ohjeistuksesta.
Lämpöpumput sisältävät fluorattuja kasvihuonekaasuja (F-kaasut), jotka ilmakehään päätyessään voimistavat kasvihuoneilmiötä. F-kaasuja sisältäviä kylmäaineita hyödyntävien laitteiden asennukseen ja huoltoon on asetettu lakisääteisiä vaatimuksia.
Fisu-verkoston kunnat näyttävät nyt mallia muille kunnille, kuinka vallitsevan poikkeustilan ja Ukrainassa käytävän sodan aiheuttamat muutokset energiamarkkinoilla voidaan taklata kestävästi. Valtiovallan tuki on tärkeää kohdistaa kestäviin toimiin.
Jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020.
Energiamarkkinoilla tapahtuu nyt yhtäaikaisesti monia sähkön saatavuutta heikentäviä asioita, jotka pitävät hinnan korkeana tavanomaiseen kevät- ja kesäkauteen verrattuna. Kun lisäksi liikennepolttoaineet ovat ennätyksellisen kalliita, kotitalouksien energiakustannukset kohoavat nopeasti. Kuluttajien huoli näkyy valtakunnallisesti kuluttajien energianeuvonnassa, mistä kysytään nyt ohjeita energiansäästöön.
Maksuton ja riippumaton energianeuvonta on tärkeä tuki vaihteleviin energiakustannuksiin sopeutuville kotitalouksille. Energiaviraston rahoittamaa neuvontaa on nyt tarjolla kuluttajille, pk-yrityksille ja kunnille vuoteen 2025 saakka. Tunnethan oman maakuntasi energianeuvojan?
Kesän ensimmäiset helteet ovat saapuneet Suomeen. Nyt kannattaa opetella fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä ehkäistä asuntojen lämpenemistä ennalta. Näin kodin sisälämpötila pysyy viileämpänä ja sähköä kuluttavien jäähdytyslaitteiden käyttöä voi siirtää myöhemmäksi. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, valitse mahdollisimman energiatehokas laite.
Tänä vuonna henkilöautojen ensirekisteröinneistä arviolta 40 prosenttia on ladattavia ajoneuvoja. Sähköautot kiinnostavat suomalaisia, mutta auton ominaisuuksiin, käyttöön ja lataukseen liittyy myös epäluuloja ja jopa vääriä tietoja. Uusi Sähköautoillen.fi-tietopaketti tarjoaa asiantuntijatietoa kansantajuisesti sähköautoilusta kuluttajille, taloyhtiöille ja työnantajille.
Energiaomavaraisuus ja sähkön tuotanto kiinnostavat tällä hetkellä niin paljon, että aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet. Kun kauppa käy hyvin, markkinoille on tullut myös vastuuttomia myyjiä, joille kepulikonstitkaan eivät ole vieraita. Siksi maltti on nyt valttia aurinkopaneeleita ostettaessa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuudella ja hinnalla on vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen. Siksi Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa Energiansäästöviikolla.
Energian säästäminen on tämän vuoden kuumimpia aiheita. Liikkuminen on tyypillisesti suomalaisten kotitalouksen toiseksi kallein menoerä asumisen jälkeen. Liikkujan viikolla 16.-22. syyskuuta nostetaan esille arjen liikkumista ja siihen liittyvää energiankäyttöä. Jo pienillä muutoksilla liikkumistavoissa voi saada aikaan säästöjä.
Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkoston jäseneksi voi tästä lähtien päästä jatkuvasti avoinna olevan haun kautta, kunhan jäsenkunnille asetetut kriteerit täyttyvät. Fisu on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.
Materiaalitehokkuuden sitoumukseen liittyneet elintarvikealan yritykset asettivat kolme vuotta sitten kunnianhimoisia tavoitteita ruokahävikin ja jätteiden vähentämiseksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja kierrätyksen lisäämiseksi. Sitoumuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset onnistuivat vuosina 2019-2021 vähentämään ruokahävikkiään yli 10 miljoonaa kiloa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut energianhinnan nousuun. Kunnilla on juuri nyt suuri tarve varautua energiakustannusten kasvuun ja energian saatavuuden heikkenemiseen. Energiansäästö vaatii sekä nopeasti toteutettavia energiansäästötoimenpiteitä että pidemmän aikavälin investointeja energiatehokkuuteen.
Vuosittainen Liikkujan viikko keskittyy tänä vuonna korostamaan eri liikkumisvalintojen vaikutuksia omaan talouteen ja energiankäyttöön. Teemaviikolla paneudutaan erityisesti kestävän liikkumisen taloudellisiin hyötyihin, jotka koskettavat yksilön lisäksi yksityisiä ja julkisia toimijoita sekä koko yhteiskuntaa.
Materiaalitorilla yritykset voivat etsiä jätehuollon palveluntarjoajia, jätehuollon toimijat uusia asiakkaita ja viranomaiset valvoa, että kaikki sujuu jätelain mukaisesti. Loppuvuonna 2022 Materiaalitorille on odotettavissa paljon uusia käyttäjiä ja siellä avautuu yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Yrityksissä ja kunnissa kaivataan selkeää, helposti lähestyttävää perustietoa juuri heille sopivista eri tuki- ja rahoitusratkaisuista. Kun aikaa tietojen selvittämiseen ei ole tai sitä on rajoitetusti, pitäisi tiedon olla saatavilla mahdollisimman nopeasti hyödynnettäväksi. Tiedon tulisi olla juuri heille kohdennettua ja sen pitäisi olla helposti omaksuttavaa.
Kiertotalous-Suomi (KiSu) on kiertotalouden osaamisverkosto, jonka tavoitteena on tukea kuntien, yritysten, elinkeinoelämän ja kiertotalouden ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan rakentamisessa. Kiertotalous-Suomea on kehitetty yhdessä sidosryhmien kanssa keväästä 2022 asti. Lanseeraustilaisuudessa 27.9. esiteltiin kiertotalouskatsaus, verkkopalvelu ja osaamisverkoston tarjoamat palveluaihiot.
Suurten toimitilakiinteistöjen energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös rakennuksen käyttäjiä energiansäästöön.
Yksi suurista energiankulutukseen vaikuttavista toiminnoista rakennuksessa on ilmanvaihto. Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja sisäolosuhteet kiinteistössä ovat kunnossa, on hyvä tarkistaa järjestelmän toiminta ja asetukset. Tulevan talven aikana on myös syytä tarkistaa mahdollisuudet säätää ilmanvaihtoa energiaa säästävämmäksi esimerkiksi käyntiaikoja ja ilmavirtoja ohjaamalla muissa kuin asuinrakennuksissa, joissa ilmanvaihdon pitää pääsääntöisesti olla toiminnassa jatkuvasti.
Nousevat energiahinnat nostavat painetta myös kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja energiansäästöön. Toimivan talotekniikan oikealla käytöllä ja säädöillä voidaan rakennuksen energiankäyttöä tehostaa ja saada aikaan säästöjä. Järjestelmien kunto ja toimivuus sekä asetukset on nyt hyvä tarkistaa ja hakea esiin säästökohteet. Järjestelmien tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti myös jatkossa – energiatehokkuuden ja hyvien sisäolosuhteiden ylläpitämiseksi.
Suurten asuinrakennusten – kerros- ja rivitalojen – energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Energiansäästö toimitiloissa ja ylipäätään kaikissa kiinteistöissä onnistuu parhaiten, kun myös tilojen käyttäjät on muistettu ottaa huomioon ja ohjeistaa oikein. Kiinteistöjen, kuten toimistojen, koulujen ja virastojen, käyttäjät tarvitsevat tietoa, kannustusta ja motivointia siihen, kuinka he voivat käytännön toimillaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutuksen tehostamiseen ja energian säästämiseen.
Kärjistyneen energiatilanteen takia tuleva talvi voi tuoda tullessaan sähkökatkoja. Fiksu kiinteistönpitäjä pohtii jo nyt, kuinka niihin on syytä varautua.
Energianeuvontaa saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt tekivät alkuvuoden aikana erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä, joilla säästetään yli kolmensadan sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran energiaa. Kuluttajat ovat nyt aktiivisesti etsineet tietoa, neuvontaa ja tapoja vähentää energiankulutusta ja sen kustannuksia.
Ympäristöministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Tuusulalle, joka on lyhyessä ajassa onnistunut nivomaan puurakentamisen osaksi kunnallista rakennuttamista ja kaavoitusta. Tulevina vuosina kunnan puurakennukset ja -asuinalueet ovat Tuusulassa entistä näkyvämpi osa kuntalaisten arkea.
Elintarvikeala on sitoutunut tavoitteelliseen materiaalitehokkuuden parantamiseen yhteisellä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksella. Materiaalien käyttöä vähentämällä ja kierrätystä lisäämällä sitoumuksessa mukana olevat yritykset vähensivät jätteen määrää 25 miljoonaa kiloa kolmen vuoden tarkastelujakson aikana. Lisäksi yritykset vähensivät ruokahävikkiä samana aikana lähes 12 miljoonaa kiloa. Materiaalitehokkuustoimilla yritykset raportoivat säästäneensä myös rahaa yli 17 miljoonaa euroa.
Työmailla käytetään vielä polttomoottorikäyttöisiä työkoneita, joista aiheutuu sekä hiilidioksidipäästöjä että lähipäästöjä. Siirtyminen vähäpäästöisiin työkoneisiin on kuitenkin jo käynnissä. Päästöjen vähentämiseksi on keskeistä myös käyttää koneita ja laitteita oikein.
Pakkasten myötä kotien lämmitystarve lisääntyy. Syyskuukausina kotitaloudet ovat onnistuneet hyvin energiansäästössä, mutta lämmitysenergian tarpeen lisäys edellyttää vielä lisäsäästöjä ja sähkönkäytön siirtämistä pois huippukulutustunneilta. Myös sähkönkäyttöä edellyttäviä jouluvalmisteluja on järkevä ajoittaa siten, ettei kovia kulutuspiikkejä kotona eikä valtakunnallisesti synny.
Vuoden Energianerokas 2022 -kilpailun voittajina on palkittu Aalto-yliopiston ja Fortumin Aalto Works -energiaratkaisu, Valion Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmä ja Valmetin tehtaan paineilman hukkakäytön vähentäminen automaattisilla magneettiventtiileillä.
Energiankulutuksen seuranta on lähtökohta tarkoituksenmukaiselle energiankäytölle sekä energiankäytön tehostamiselle. Rakennusten lämmitysenergian kulutuksen seurantaan ja vertailuun käytettävät lämmitystarveluvut päivittyvät vuodenvaihteessa. Tammikuussa 2023 julkaistaan lämmitystarveluvut 16 vertailupaikkakunnalle kuukausi- ja vuositasolla sekä uuden ilmastollisen vertailukauden 1991–2020 vastaavat tiedot.
Suomalaisten energiansäästötalkoot jatkuvat, kun vuosi käynnistyy kylmenevässä säässä. Pakkanen lisää lämmitysenergian tarvetta ja kustannuksia lämmitysmuodosta riippumatta. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta kymmeneen lämmitysenergian tarve kasvaa kymmeniä prosentteja.
Resurssiviisaat Fisu (Finnish Sustainable Communities) -kunnat ovat yhdessä rakentaneet mallin ilmasto- ja talousjohtamisen kytkemiseksi. Tämä tarjoaa kaikille kunnille apua siihen, kuinka ilmastotyö käytännössä sovitetaan kunnan vuosittaiseen taloussuunnitteluun ja -seurantaan.
Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä selviää, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin ja lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 %.
Korkea sähkönhinta on kiihdyttänyt uusiutuvien energiateknologioiden markkinoita: aurinkosähköjärjestelmiä ja lämpöpumppuja on asennettu tiuhaan tahtiin niin pieniin kuin suurempiin kohteisiin ja asennuksia joutuu odottamaan kuukausia. Pulaa on sekä laitteistoista että tekijöistä. Jatkossa työvoimapula korostunee entisestään, sillä sekä EU:n että Suomen omat vähähiilisyystavoitteet kasvattavat uusiutuvan energian kysyntää. Uutta työvoimaa tarvitaan.
Teollisuuden hukkalämpöä pystytään ottamaan talteen entistä kannattavammin. Ensisijaisesti sitä ohjataan teollisuuden omaan käyttöön, mutta lämpöpumpputeknologian kehittymisen ansiosta myös siirto kaukolämpöverkkoon on yhä useammin mahdollista ja järkevää.
Kun ulkolämpötila pienenee, niin luonnollisesti samalla lämmityksen tarve kasvaa. Toimivassa kiinteistössä lämpöä tuotetaan ja jaetaan kiinteistön tarvitsema määrä halutun sisälämpötilan ylläpitämiseksi. Hyvin toimiva talotekniikka pitää huolta siitä, että sisälämpötilat ja mukavuus pysyvät yllä myös talviolosuhteissa.
Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Nyt markkinoilla olevat lamput siirtyvät asteikon heikompaan päähän, vaikka ne ovat yhtä energiatehokkaita kuin ennen muutosta.
Lämmityskustannusten pieneneminen tekee öljylämmityksestä luopumisesta kauaskantoisesti kustannustehokkaan investoinnin. 1970- ja 1990-luvun pientaloille eri energianhinnoilla lasketut esimerkkilaskelmat osoittavat, että kalliimmaksi tulee vain sähkölämmitys.
Enemmistö suomalaisista näkee, että Suomi voi parantaa kilpailukykyään satsaamalla uuteen osaamiseen ja ilmastoratkaisuihin. Luontokato on noussut ilmastonmuutoksen rinnalle vakavana ympäristökriisinä ja enemmistö kansalaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokseen ja luontokatoon tulee etsiä ratkaisuja kokonaisuutena.
Motiva on yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa julkaissut rahoituksen tietopalvelun, johon on koottu ja kootaan erityisesti yrityksille ja kunnille tietoa energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen suunnatuista tuista, avustuksista sekä muista rahoitusmahdollisuuksista. Palvelu on osa Kestävän rahoituksen tietopalvelu ja pyöreä pöytä -hanketta, jota rahoittavat ympäristöministeriö, Energiavirasto, Suomen Kuntaliitto ja Kaupan liitto.
Motiva Oy:n nykyinen toimitusjohtaja Vesa Silfver jättää tehtävänsä. Motivan hallitus on nimittänyt uudeksi toimitusjohtajaksi 2.5.2023 alkaen VTM Elina Moision.
Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä.
Talotekniikan viestintäfoorumi on tarjonnut kahden vuoden ajan rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville henkilöille tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta voi parantaa säätämällä talotekniset järjestelmät oikein ja pitämällä ne kunnossa. Foorumissa mukana olevilla toimijoilla on ollut yhteensä jo yli 1,5 miljoonaa asiakaskontaktia.
Energiatehokkuuden parantaminen ja ilmastopäästöjen vähentäminen on yhä tärkeämpää energiatehokkuussopimuksessa mukana oleville yrityksille. Vihdoin sähköistymiseen liittyvät investoinnit näkyvät lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Myös aurinkosähkö, kysyntäjousto ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan.
Samoin kuin lämmityskauteen, myös jäähdytyskauteen kannattaa varautua ajoissa. Osa tarkistustoimista edellyttää erityistä ammattitaitoa ja asiaan perehtyneisyyttä. Osa taas kuuluu huoltohenkilökunnan perusosaamiseen.
Energiatodistusten hinnat ovat hienoisesti nousseet vuodesta 2021, jolloin Motiva edellisen kerran selvitti todistusten hintatasoa.
Nyt kesän kynnyksellä viimeistään kannattaa sammuttaa kaikki kodin lämmityslaitteet, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta. Ohje koskee sekä päälämmitysjärjestelmää että lämmityksen tukena käytettävää ilmalämpöpumppua, joka kannattaa kokonaan sulkea ja vain tarvittaessa hyödyntää sen viilennystoimintoa kovimmilla helteillä.
Ympäristöministeriö on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta 15 hankkeelle, jotka kehittävät rakennetun ympäristön keinoja vähentää päästöjä sekä sopeutua ilmastonmuutokseen. Rahoitus on myönnetty EU:n elpymisvälineestä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman hankehaussa.
Kun sää lämpenee ja aurinko hellii, voi lämpötila nousta tukalan korkealle sisätiloissa. Lämpötilaa on siis syytä seurata ja tarvittaessa jäähdyttää.
Kesä on paras aika huoltaa lämmitysjärjestelmät, koska niitä ei tarvita muuhun kuin käyttöveden lämmittämiseen. Kun tilojen lämmitystä ei tarvita, huoltotyöt voidaan tehdä rauhassa. Moni muukin huolto- ja tarkastustoimi sopii hyvin kesällä tehtäväksi.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisen RRF-energiainvestointituen toiseen hakuun saapui 26.5.2023 määräaikaan mennessä 24 uutta hakemusta. Haettavissa oleva investointituki on kohdennettu energiainfrastruktuurihankkeisiin sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.
Julkisille hankintayksiköille tarkoitettua Vastuullisten elintarvikehankintojen opasta ja siinä olevia hankintakriteereitä päivitettiin kesäkuussa 2023. Päivityksen tavoitteena oli huomioida luonnon monimuotoisuutta tukevia alkutuotannon menetelmiä julkisissa elintarvikehankinnoissa. Lisäksi kriteereihin tuotiin mukaan luonnon monimuotoisuudelle vaatimuksia sisältäviä laatujärjestelmiä ja sertifikaatteja.
Ainakin noin 30 000 suomalaista pientalon omistajaa on halunnut vaihtaa pois fossiilisesta lämmityksestä vuosina 2020–2023. Öljylämmityksen vaihtaminen onkin tuoreiden laskemien perusteella taloudellisesti järkevää. Lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen tarjotaan edelleen ELY-keskuksen tukea.
Kesän jälkilämpöä riittää vielä, mutta lämmityskausi lähenee väistämättä. Kodeissa ja taloyhtiössä on nyt hyvä hetki varmistaa, etteivät energiakustannukset lähde laukalle ja rasita muutenkin kohonneita elinkustannuksia. Säästäväisyyden rinnalla oikein valitut ja ajoitetut huolto- ja korjaustyöt ja investoinnit energiatehokkuuteen alentavat energiankulutusta pysyvästi.
Reilu kolmannes julkisista hankinnoista kohdistuu sellaisiin tuotteisiin, palveluihin tai ratkaisuihin, jotka ovat osittain tai kokonaan uusia hankintaorganisaatiolle. Uusilla ratkaisuilla parannetaan laatua ja tuottavuutta sekä autetaan saavuttamaan asetetut tavoitteet. Asia käy ilmi Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskus KEINOn tekemästä selvityksestä.
Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausunnolle luonnoksen energiatukiasetuksen muuttamiseksi. Nykyiseen, maaliskuussa annettuun asetukseen ehdotetaan muutoksia, jotta se vastaisi EU:n valtiontukisääntelyyn (ns. yleinen ryhmäpoikkeusasetus) tehtyjä muutoksia. Samalla asetukseen tehtäisiin joitakin teknisiä ja kielellisiä tarkistuksia.
Kuudella prosentilla Harkka-kyselyyn vastanneista kotitalouksista on käytössä aurinkopaneelit ja yhdellä prosentilla aurinkokeräimet. Vuodesta 2017 toistettu Harkka-kysely osoittaa, että aurinkopaneeleita omistavien kotitalouksien määrä on selkeässä kasvussa, vaikka muutosvauhti on verkkainen.
Vuosittainen Euroopan liikkujan viikko tulee taas 16.–22.9.2023. Tänä vuonna viikolla kannustetaan miettimään, millä tavalla päivittäisestä arjen matkasta voi saada itselleen energiaa erilaisilla liikkumisvaihtoehdoilla. Suomessa Liikkujan viikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien, ja sen 20-vuotisjuhlan kunniaksi kuntia halutaan mukaan ennätysmäärä.
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ovat vuosina 2017–2022 tehneet yhteensä lähes 25 000 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Toimet tehostavat vuotuista energiankäyttöä yhteensä lähes 12,5 terawattituntia, mikä vastaa 625 000 sähkölämmitteisen pientalon vuotuista energiankäyttöä.
Kestävän kehityksen toimikunnan sihteeristö, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä valtion ravitsemusneuvottelukunta palkitsivat vuoden 2022 parhaat kestävän kehityksen sitoumukset. Lisäksi Ympäristömerkintä Suomi myönsi kunniamaininnan vuoden lupaavimmalle ympäristömerkkisitoumukselle.
Kestävien ja innovatiivisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on julkaissut Kriteeripankin, josta julkisen sektorin toimijat voivat hakea valmiita vastuullisuusvaatimuksia omiin hankintoihinsa. Avoin ja maksuton palvelu tehostaa ja helpottaa hankintoja tekevien työtä ja on avuksi myös yrityksille, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita julkiselle sektorille.
Viimetalvinen energiakriisi yhdisti suomalaiset ennennäkemättömällä tavalla toimimaan energian riittävyyden puolesta, minkä ansiosta sähköä riitti kaikille koko lämmityskauden. 40 prosenttia suomalaisista tunnustaa peräti nauttineensa sähkönsäästöstä, selvisi Motivan teettämässä suomalaisten energia-asenteita ja energiansäästöä selvittäneessä tutkimuksessa.
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n järjestämän Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus -kilpailun voittaja on As Oy Säästörasti Helsingin Vuosaaresta. Kilpailu nostaa esille hyviä esimerkkejä onnistuneista toteutuksista, joista saadaan oppeja laajemmin hyödynnettäviksi.
Taloudellinen niukkuus, hupenevat luonnonvarat, ilmastonmuutos ja globaaleihin tuotantoketjuihin liittyvät haasteet ovat olleet esillä viime aikoina. Kiertotalous tarjoaa ratkaisuja kaikkiin näihin haasteisiin. Tehtävää on paljon, sillä Suomi on kiertotaloudessa korkeintaan eurooppalaista keskikastia.
Suomessa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Tiedot ilmenevät Motivan ja Energiaviraston uudesta Aurinkosähkövoimalat-karttapalvelusta.
Taas on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon, jottei vilu yllätä, kun sää viilenee. Kulutuksen seuranta on yhä tärkeämpää paitsi energian ja kustannusten säästön myös järjestelmien vikaantumisen havaitsemisen vuoksi.
Ympäristöministeriö ja kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat myöntäneet Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Maalahdelle. Maalahdessa on näkyvää intoa puurakentamisen edistämiseen, mikä tulee esiin strategisella ja käytännön tasolla. Vaikka Maalahti on pieni kunta, puurakentamista edistetään yhteisvoimin kunnassa.
Taloudellinen epävarmuus on hillinnyt kotitalouksien investointihaluja ja myös kotien peruskorjaustahti on hidastunut. Oikein suunnitelluilla, ajoitetuilla ja toteutetuilla korjauksilla ylläpidetään kiinteistön asumismukavuutta ja -terveyttä sekä arvoa. Samalla on mahdollista parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Oma koti ja etenkin sen energiatehokkuuden parantaminen ovat hyvä sijoituskohde.
Marras-joulukuussa kaupoissa on paljon alennuksia, ja moni kuluttaja suuntaa myös elektroniikka- ja kodinkonekaupoille. Vastuullinen kuluttaja tarkastaa laitteen energiamerkinnän ennen hankintapäätöstä, tuli laite sitten itselle tai lahjaksi.
Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva ovat myöntäneet Vuoden Energianerokas 2023 -tunnustuksen kolmelle esimerkilliselle teolle, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä. Energianerokkaiksi teoiksi on valittu Mölnlycke Health Caren prosessilämmön talteenotto, työympäristöjen asiantuntijan Technopoliksen data-analytiikan käyttö kiinteistöjen energiatehokkuudessa ja Helenin Ellenin energiaseikkailu -lastenkirja.
Uusi vuosi on alkanut Suomessa erityisen kylmänä. Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän, energiankulutus kasvaa ja samalla nousevat kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset. Siksi erityisesti pakkasilla tarkka energiankäyttö ja hyvä ajoitus on tarpeellista.
Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat, kuten tuulivoima, vesivoima, aurinkoenergia, lämpöpumput ja vihreä vety. Osaajat kasvavat niin sähkö-, LVI- ja energia-alaan liittyvien koulutuspolkujen kautta. Rovaniemen OPO-päivät 2024 tapahtumassa Motiva ja alan toimijat ovat mukana kertomassa ajankohtaista tietoa alojen koulutusmahdollisuuksista sekä tulevaisuuden näkymistä.
Ilma-vesilämpöpumppujen suosio on lisääntynyt muun muassa öljylämmityksen korvaavana päälämmityksenä. Se on investoinniltaan maalämpöä edullisempi ja oikein mitoitettuna parantaa lämmityksen energiatehokkuutta. Energianeuvonnassa on kuitenkin havaittu, että osalle ilma-vesilämpöpumppuun siirtyneistä on tullut yllätyksenä tukilämmityksen tarve kovilla pakkasilla.
Motiva hakee mukaan yhteishankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. ABB, Canatu, Lempeä Lämpö, Mäkelä Alu ja Saarioinen ehtivät ensimmäisinä yrityksinä mukaan.
Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on havaittu turvallisuutta ja järjestelmän toimintaa vaarantavia puutteita. Paneelien hankintaa suunnitteleva voi muutamilla varmistuksilla tarkistaa, että saa katolle turvallisesti toimivan ja pitkäikäisen aurinkosähköjärjestelmän. Turvallisuus on tänä vuonna Motivan valtakunnallisen Aurinkosähköä kotiin -kampanjan pääteema.
Talotekniikan viestintäfoorumi on tarjonnut jo kolmen vuoden ajan rakennusten omistajille ja ylläpidosta vastaaville henkilöille tietoa siitä, miten rakennusten energiatehokkuutta voi parantaa säätämällä talotekniset järjestelmät oikein ja pitämällä ne kunnossa.
Maapallon keskilämpötila nousee ja ääriolosuhteet voimistuvat. Kesän hellejaksot pahenevat. Nykyään aurinkosuojaus otetaan huomioon uudisrakennusten arkkitehtuurissa, mutta vanhassa talokannassa tästä ei ole hyötyä. Ilmanvaihdon toimivuus on yhä tärkeämpää.
Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. Tulisijat ja kattilat on puhdistettava ja niiden hormit nuohottava vähintään kerran vuodessa.
Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriö on aloittanut direktiivin toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Ensimmäisenä hankkeena käynnistyy rakennusten perusparannussuunnitelman laatiminen.
Toukokuu toi mukanaan peräti 15 hellepäivää. Vaikka hellejakso jo hellitti, kesää on vielä jäljellä ja lisää paahteisia päiviä tulossa. Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.
Energiamurros on tärkeässä roolissa, kun halutaan hillitä ilmastonmuutosta. Puhtaasti tuotettu sähkö ja lämpö ovat edellytykset kestävälle tulevaisuudelle. Opintojaan suunnittelevien kannattaa hakeutua tekniikan alalle, sillä uusia tekijöitä toden totta tarvitaan.
Uusi EU:n kestävien tuotteiden ekosuunnitteluasetus (ESPR) on hyväksytty korvamaan nykyinen vuonna 2009 annettu ekosuunnitteludirektiivi. Asetuksella laajennetaan ekosuunnitteluvaatimusten soveltamisalaa lähes kaikkiin EU:n markkinoille tuleviin tuotteisiin. Vaatimukset koskevat myös EU:n ulkopuolella valmistettuja tuotteita, jotka tulevat EU:n markkinoille.
Syksyn tulo voi tuoda nousupaineita sähkön ja kaukolämmön hintaan. Korkeimmillaan hinnat ovat talvella. Tästä seuraa se, että energiansäästötoimenpiteiden kannattavuus paranee talvea kohden kuljettaessa myös palvelukiinteistöissä. Hyvin toimivat laitteet ja järjestelmät eivät tuhlaa energiaa.
Maa- ja metsätalousministeriö on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa päivittänyt eläinperäisten tuotteiden hankintakriteerit. Päivitystyö vastaa julkisten hankintojen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sen myötä päivitetyt kriteerit tukevat entistä paremmin julkisten ruokapalvelujen ja elintarvikehankintojen vastuullisuutta sekä huoltovarmuutta.
Jokainen rakennus ikääntyy samaa tahtia kuin talonväki. Myös rakennukset vaativat huolenpitoa. Säännölliset huoltotyöt ja korjaukset ylläpitävät kodin arvoa ja kuntoa. Aina remonttien yhteydessä kannattaa huomioida ja parantaa myös energiatehokkuutta. Kodin huoltokirja muistaa puolestasi tehdyt työt ja toimet, kunhan ensin kirjaat ne sinne.
Kävelijä, pyöräilijä, autoilija, pyörätuolilla kulkeva tai vaikka rullaluistelija – kulkutapoja on monia erilaisia, mutta jokaisen takana on ihminen. Liikkujan viikko 16.–22.9. muistuttaa, että teillä ja kaduilla on tilaa meille kaikille.
Energiatehokkuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen ovat avainkeinoja, joilla Suomi pystyy saavuttamaan sille asetetut energia- ja ilmastotavoitteet. Jotta yritykset, kunnat ja kaupungit pystyvät toteuttamaan tarvittavia hankkeita ja investointeja, on tärkeää, että niillä on käytössään tietoa saatavilla olevasta rahoituksesta ja mahdollisista tuista ja avustuksista. Tähän tarpeeseen vastaa Motivan yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa perustama Rahoituksen tietopalvelu.
Uudistamalla tekniikkaa ja toimintatapojaan taloyhtiöt voivat hallita energiakustannuksiaan entistä paremmin. Energiayhteisöt, aurinkovoimalat, akustot ja älykkäät kulutuksen ohjausratkaisut sekä tulevaisuudessa yhä useammin myös virtuaalivoimalat optimoivat kulutusta ja tuovat säästöjä sekä taloyhtiölle että asukkaille.
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla.
Nopeat muutokset energiantuotannossa ovat siirtäneet suomalaisten energiankäytön ja -tuotannon uudenlaiseen aikakauteen. Muutamassa vuodessa on tapahtunut iso muutos, jonka myötä paitsi sähköntuotannon määrä ja hinta vaihtelee, on myös kuluttajien oma osallistuminen sähköntuotantomarkkinoille arkipäiväistynyt.
Viimeistään nyt on aika tarkistaa, että kodin ja toimitilojen talotekniset järjestelmät on säädetty oikein. Laitteiden ja järjestelmien kulutusta ohjaava automatiikka pitää olla käytössä. Pakkaskausi testaa myös laitteiden kunnon. Toimiva talotekniikka takaa mukavat sisäolosuhteet säällä kuin säällä.
Rahoituksen tietopalvelua on laajennettu. Palvelu kattaa nyt energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen lisäksi myös muita teemoja, kuten ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden.
Motiva on julkaissut uuden Ajoita ajoissa -kampanjasivuston, joka kokoaa käytännönläheistä tietoa sähkölämmityksen, käyttöveden lämmityksen, sähköautojen latauksen sekä kotitalouslaitteiden oikea-aikaisesta käytöstä. Yhdessä ajoittamalla leikataan hintapiikkejä tilanteissa, joissa sähköä on tarjolla vähemmän esimerkiksi kylminä ja tuulettomina pakkaspäivinä.
Vuoden energianerokkaina tekoina palkittiin tänä vuonna HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä sekä Areimin kiinteistöissä toteutettu ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen myöntävät Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva energiatehokkuusteoille, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä erottuvalla tavalla.
Motivan koordinoimassa Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa -yhteishankkeessa on autettu yrityksiä saavuttamaan energiansäästöä hyödyntämällä uusia sähköistämisen teknologioita ja tuoreinta tietoa ratkaisumahdollisuuksien soveltuvuudesta. Yhteisvoimin tarkasteltiin muun muassa lämpöpumpputekniikkaa ja uusia kylmäaineita, jotka mahdollistavat yhä tehokkaampia laitteita.