Siirry sisältöön

Tiedotteet 2024


3.10.2024 9.00

Energiankäytössä ja -tuotannossa on siirrytty uuteen aikaan – uusia tapoja ja mahdollisuuksia myös kotitalouksille

Nopeat muutokset energiantuotannossa ovat siirtäneet suomalaisten energiankäytön ja -tuotannon uudenlaiseen aikakauteen. Muutamassa vuodessa on tapahtunut iso muutos, jonka myötä paitsi sähköntuotannon määrä ja hinta vaihtelee, on myös kuluttajien oma osallistuminen sähköntuotantomarkkinoille arkipäiväistynyt.

Uusiutuvien energialähteiden lisääntyminen sähköntuotannossa on tuonut omavaraisuutta, vähäpäästöisyyttä ja sääriippuvaisuutta. Muutamassa vuodessa säästä riippuvaisen sähköntuotannon osuus on kasvanut Suomessa alle 10 prosentista yli 20 prosenttiin. Siten sähköntuotanto ei ole enää tasaista joka hetki, vaikka uusiutuvien lisäksi energiaa tuotetaan ydinvoimaloissa ja fossiilisilla polttoaineilla, jotka takaavat sähköntuotantoon tasaisen perusvirran.

Sähkön käytön ajoitus kannattaa

Energiantuotannon vaihtelevuus on tuonut muutoksia ennen niin tasaiseen sähkönhintaan. Sähkön hinta vaihtelee nyt tarjonnan ja kysynnän mukaan tunneittain, kun vielä pari vuotta sitten sähkön hintavaihtelut olivat pieniä.

Sähkön hinnan vaihtelu tarkoittaa sitä, että myös sähkön käyttäjien kannattaa opetella seuraamaan hintaa ja toimimaan sen mukaan. Sähkön joustava käyttö tarkoittaa sähkönkäytön ohjausta, jossa kulutusta ajoitetaan etenkin halpojen hintojen hetkille.

– Taloudestaan tarkka seuraa hintaa ja ohjaa mahdollisimman paljon kulutustaan niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan. Hinnan huomiointi on vastuullista ja järkevää, vaikka oma sähkösopimus olisikin kiinteähintainen, sillä se tasapainottaa sähköjärjestelmää ja heijastuu tulevaisuudessa kaikenlaisten sähkösopimusten hintoihin, sanoo Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Sähköntuotanto- ja käyttötilanne on erilainen kesällä ja talvella. Talvella käyttäjiltä vaaditaan enemmän tarkkuutta, etenkin kylmän tuulettoman pakkasjakson aikana, jolloin koteihin tarvitaan lisää lämpöä. Jotta silloinkin energiaa riittää kaikkien käyttöön kohtuullisella hinnalla, tarvitaan sähkönkäytön ajoittamista ja kulutuksen siirtämistä osuvampiin hetkiin.

Uudenlaisia sähkösopimuksia

Sähköntuotannon uusi aikakausi on tuonut myös sähkösopimuksiin isomman valikoiman kuin ennen. Viime vuoden aikana pörssisähkösopimusten määrä kaksinkertaistui, ja nyt lähes kolmannes suomalaisista kotitalouksista ostaa pörssisähköä. Markkinoille on tullut myös uudenlaisia sopimusmalleja, joten kuluttaja saa tarkemmin miettiä itselle sopivaa vaihtoehtoa.

Kun on solmimassa uutta sähkösopimusta, on kannattavaa tutkia omaa sähkönkäyttöään sekä erilaisia sopimusmalleja ja niiden hintoja.

– Sähkösopimuksen tyypin valintaan ei ole yhtä oikeaa ohjetta. Kodeissa on erilaista tekniikkaa, kulutuksen määrä vaihtelee ja myös asumistottumuksemme vaikuttavat kulutuksen määrään ja ajankohtaan. Lisäksi olemme ihmisinä erilaisia: yksi haluaa hinnoittelulta varmuutta ja vakautta kuukausiksi tai vuosiksikin eteenpäin, toinen hakee suurinta mahdollista säästöä ja on valmis ohjaamaan kulutustaan hinnan mukaan, Suur-Uski toteaa.

Hyvä vinkki sähkösopimusta hankkiessa on vertailla sopimuksia Energiaviraston ylläpitämässä verkkopalvelussa https://www.sahkonhinta.fi/.

Kotitaloudet ja taloyhtiöt mukaan tuotantomarkkinoille

Kodeissa on muuttunut paitsi sähkönkäyttö ja -seuranta, myös kotitalouksien mahdollisuus osallistua sähköntuotantoon. Aurinkopaneelit ovat yleistyneet kovaa vauhtia viime vuosina, ja pientuotannon käyttöpaikkoja on Suomessa jo yli 110 000 kappaletta. Sähkövarastojen hintojen laskusuunta on tuonut myös sähkönvarastoinnin mahdolliseksi pienemmille käyttöpaikoille.

– Aktiivisimmat omakotiasujat ja taloyhtiöt ovat huomanneet sähkön pientuotannon olevan kannattavaa omaan käyttöön. Aurinkopaneelit ovat muuttaneet kotitalouksia ja taloyhtiöitä pelkistä sähkönkäyttäjistä myös sähköntuotantoon osallistuviksi. Lähivuosina on kiinnostavaa nähdä, miten sähkövarastot tulevat yleistymään kuluttajakäytössä, ja jälleen muuttamaan kuluttajien mahdollisuutta vaikuttaa ja osallistua, Suur-Uski pohtii.

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski
paivi.suur-uski@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.3.2025