Yhteys sähkökauppiaaseen
Usein suurin hyöty mikrotuotantolaitoksista saadaan, kun omalla tuotannolla korvataan ostosähköä. Ajoittain saattaa kuitenkin esiintyä tilanteita, jolloin tuotantolaitos tuottaa enemmän kuin kohteessa on sähkönkulutusta. Erityisesti aurinkosähkövoimalaitoksista voi sähköä riittää keväällä ja kesällä myös myyntiin. Kenellä tahansa on oikeus siirtää sähköä verkkoon, kun tuotantolaitoksen liityntä ja mittaus täyttävät niille asetetut vaatimukset, ja tuottajalla on sähkölle ostaja.Verkonhaltija ei saa verkon häviöenergiaa lukuun ottamatta ostaa sähköä, vaan pientuottajan on tehtävä sähkönmyyntisopimus sähkönmyyjän kanssa. Suurin osa sähkönmyyjistä ostaa asiakkaidensa tuotantoa. Sähkönmyyntisopimuksen voi tehdä saman yhtiön kanssa, jolta itse sähköä ostaa tai jonkin toisen yhtiön kanssa. Usein ehdot ovat paremmat, jos samalta yhtiöltä myös ostaa sähköä. Energiaviraston sähkön hintavertailusivuilta voi etsiä yhtiöitä, jotka ovat valmiita ostamaan pientuottajan tuottaman sähkön. Sivuilla on linkit yhtiöiden omille sivuille, joilla voi vertailla hintoja ja pyytää tarjousta.
Hinnoitteluperiaatteet on hyvä käydä tarkasti läpi sähköyhtiön kanssa. Korvaus tuotetusta sähköstä vaihtelee yhtiöittäin. Yleisin korvausperiaate on sähköpörssin spot-hinta vähennettynä kulukorvauksella. Ostosopimuksen ehtona sähköyhtiö voi edellyttää kyseisen yhtiön kanssa tehtyä sähkönmyyntisopimusta, tai sähköyhtiö voi veloittaa ostosopimuksesta käsittelykuluja, jos myyntisopimusta ei ole tehty kyseisen yhtiön kanssa. Myös laskutus voidaan hoitaa useammalla eri tavalla sähköyhtiöstä riippuen.
Sähköntuottajan on myös sovittava tasepalvelusta sähköyhtiön kanssa. Tasesähköön liittyvät velvoitteet kuuluvat tuottajan sähkömarkkinavelvoitteisiin. Alle 1 MVA:n laitoksen tasevastuun- ja -ilmoitukset hoitaa sähkön ostaja pientuottajan puolesta.