Siirry sisältöön

Pientuottajaa koskeva lainsäädäntö ja velvollisuudet

Laissa määritellään sähkön pientuotannolle joitakin helpotuksia muun muassa mittauksen ja verotuksen suhteen.

Sähkötuotannon mittaus

Voimalaitos, joka syöttää sähköä sähköverkkoon siirrettäväksi, on pääsääntöisesti varustettava mittauslaitteistolla. Verkosta oton ja verkkoon syötön mittaamisesta vastaa aina verkonhaltija. Mittari on verkonhaltijan omistuksessa ja verkonhaltija huolehtii sen luennasta.

Nimellisteholtaan enintään 100 kVA:n sähköntuotantolaitteistoa ja usean sähköntuotantolaitteiston muodostamaa voimalaitosta, jonka nimellisteho on enintään 100 kilovolttiampeeria, ei kuitenkaan tarvitse varustaa erillisellä mittauslaitteistolla, jos sähkönkäyttöpaikka, jossa sähköntuotantolaitteisto tai voimalaitos sijaitsee, on varustettu tuntimittauslaitteistolla tai varttimittauslaitteistolla, joka kykenee mittaamaan sekä sähköverkosta otetun että sähköverkkoon syötetyn sähkön määrän, taikka uudella etämittauslaitteistolla.

Sähköverovelvollisuus

Sähköverovelvollisuutta koskeva lainsäädäntö on oleellinen mittaamisen kannalta, koska verotettava sähkö on mitattava. Sähköverovelvollisia ovat yleensä verkonhaltijat ja sähköntuottajat, ja heidän on tehtävä ilmoitus sijaintipaikkansa tullipiirille. Sähköntuottajien kohdalla sovelletaan kuitenkin helpotuksia pientuottajille.

Sähköverovelvollisuudella viitataan sekä sähkön valmisteveroon että huoltovarmuusmaksuun.

Sähkön pientuottajat jakautuvat sähköverovelvollisuuden suhteen kolmeen kategoriaan sähköntuotantolaitteiston nimellistehon ja vuotuisen sähköntuoton perusteella:
  • Enintään 100 kilovolttiampeerin nimellistehoisilla mikrovoimalaitoksilla sähköä tuottavat on vapautettu kaikista sähköverotuksen velvollisuuksista.
  • Yli 100 kilovolttiampeerin nimellistehoiset, mutta enintään 800 000 kilowattituntia vuodessa tuottavat sähkön pientuottajat rekisteröityvät Verohallinnolle sähköverovelvollisiksi. Näidenkään pientuottajien ei tarvitse maksaa sähköveroa, mutta he antavat kerran vuodessa vuosiveroilmoituksen ns. nollaveroilmoituksena, jota käytetään hyväksi valvottaessa verottoman vuosituotannon rajaa.
  • Sähköntuottaja, joka tuottaa sähköä nimellisteholtaan on yli 100 kVA sähköntuotantolaitteistolla, jonka vuosituotanto on yli 800 000 kWh, antaa normaalin veroilmoituksen (verolliset ja verottomat toimitukset) kuukausittain riippumatta siitä, syöttääkö sähköä sähköverkkoon vai ei.
Pientuottaja on luonnollisesti velvollinen maksamaan sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua verkosta ostamansa sähkön osalta.

Tuloverotus

Pientuottaja, joka syöttää ylimääräisen sähkönsä verkkoon ja saa siitä korvauksen, on verovelvollinen siitä saadusta tulosta. Verohallinto on laatinut valtakunnallisen ohjeistuksen pientuottajan myymän sähkön tuloverotuksesta.

Ohjeen mukaan sähkön myynnistä saatu tulo ja siihen kohdistuvat menot ilmoitetaan veroilmoituksella vain silloin, kun sähkö myynti on voitollista. Jos sähkön myynnistä ei jää verotettavaa tuloa, veroilmoituksella ei ilmoita asiasta mitään. Käytännössä kotitalouden harjoittamaan sähkön myyntiin liittyvät vuotuiset menot ja poistot ovat lähes poikkeuksetta niin suuret, että kotitalouden harjoittamasta pienimuotoisesta sähköntuotannosta ei muodostu verotettavaa tuloa. Pienimuotoista sähköntuotantoa ei siten tarvitse pääsääntöisesti ilmoittaa verotuksessa.

Ilmoitus voimalaitoksesta ja tuotantoennusteen laatiminen

Sähkömarkkina-asetuksen mukaan voimalaitoksen haltijan ei tarvitse tehdä alle 1 MVA:n tehoisesta voimalaitoksestaan ilmoitusta Energiavirastolle. Pientuottajalla ei ole myöskään velvollisuutta tuotantoennusteen tekemiseen kantaverkkoyhtiö Fingridille.


Sivua päivitetty viimeksi 4.3.2024