Siirry sisältöön

Aurinkosähkön ja sähkönkulutuksen yhteensovittaminen

Aurinkosähkön tuotanto keskittyy kesään ja päiväsaikaan. Tuotanto on vähäisempää keväällä, syksyllä ja erityisesti talviaikaan (ks. kuva 1). Tuotantoa ei myöskään synny lainkaan öisin.

Aurinkosähkön tuotto osuu hyvin yhteen esimerkiksi kesäpäivien jäähdytystarpeiden kanssa. Lämpöpumppujen viilennyskäyttöä kannattaakin painottaa aurinkosähkön ylituotannon ajanjaksoille.  Lämminvesivaraaja voidaan myös ohjata latautumaan silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.
Auringon kokonaissäteilyenergian summa 45 asteen kulmassa etelään päin suunnatulle pinnalle Suomessa kuukausittain
Kuva 1. Auringon kokonaissäteilyenergian summa 45 asteen kulmassa etelään päin suunnatulle pinnalle Suomessa kuukausittain.
Kuvan data: Energialaskennan testivuodet nykyilmastossa – Ilmatieteen laitos

Yleisesti ottaen aurinkosähköjärjestelmän hankinta on kannattavinta kohteissa, joissa sähkönkulutus on merkittävää kesäpäivinä. Esimerkiksi kauppakiinteistöissä kylmälaitteet kuluttavat suuria määriä sähköä vuodenajasta riippumatta. Tällaisissa kohteissa aurinkosähköä voidaan hyödyntää tehokkaasti ja sillä voidaan vähentää verkosta ostettavaa energiaa.

Itsenäisissä, verkosta irrallaan olevissa kohteissa järjestelmään liitetään usein varavoima-aggregaatti, joka käynnistyy tai käynnistetään silloin, kun sähköä tarvitaan mutta aurinko ei paista.


Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024