Siirry sisältöön

Aurinkosähköjärjestelmien hinta

Aurinkosähköjärjestelmien hinta on alentunut  2010-luvulla ja etenkin sen alkupuolella voimakkaasti. Eniten tähän on vaikuttanut aurinkopaneelien hintojen lasku. Aurinkosähköjärjestelmien hintaan kuuluu paljon muutakin kuin itse aurinkopaneelit – invertteri, säätölaitteet, tarvikkeet, suunnittelu ja asennustyö – joten kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän hinta ei ole laskenut yhtä jyrkästi. Viime vuosina hintojen lasku on tasaantunut ja vuonna 2022 järjestelmien hinnat ovat jopa hieman nousseet edeltäneen vuoden tasosta.

Suurin osa aurinkopaneeleista valmistetaan Kiinassa, mutta myös Euroopassa on aurinkopaneelien tuotantoa. Aurinkopaneelien hyötysuhde tullee kasvamaan nopeammin raaka-aineen saatavuuden hankaloituessa. Tälläkin hetkellä markkinoilla on hyötysuhteeltaan eri tasoisia aurinkopaneeleita, mikä näkyy myös aurinkopaneelin hinnoissa.

Aurinkosähköjärjestelmien hinnat suhteutetaan tavallisesti järjestelmän nimellistehoon. Pientalokokoluokan aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen-toimituksen  arvonlisäverollinen hinta vaihtelee voimakaasti ja oli keväällä 2021 noin 1–2 €/Wp. Hintaan vaikuttavat mm. järjestelmän koko, laitteisto, asennuskohde ja sen sijainti sekä toimittaja.

Hintataso keväällä 2021

Pientalokokoluokkaan melko tyypillisesti tarjottavan 5 kWp:n järjestelmän hinta olemassa olevaan rakennukseen asennettuna oli keväällä 2021 kuluttajalle arviolta 5 000–7 000 euroa (sis. alv. 24 %). Tällaisella järjestelmällä voidaan tuottaa vuodessa noin 4 000–4 500 kWh sähköä varjottomassa sijainnissa. Saatavan sähkön määrä riippuu muun muassa paneelien suuntauksesta, kallistuksesta, varjostuksista, maantieteellisestä sijainnista ja tarkasteluvuoden sääolosuhteista.

Aurinkosähköjärjestelmän hinta koostuu asennuksesta, suunnittelutyöstä ja järjestelmän laitteista (aurinkopaneelit ja niiden kiinnitysjärjestelmä, invertteri ja muut sähkölaitteet). Asennustyö sisältää kiinteitä kustannuksia, joten pienemmissä järjestelmissä asennuksen suhteellinen osuus hinnasta on korkeampi.

Uudisrakennuksissa voidaan säästää asennuskuluissa, jos järjestelmä voidaan asentaa muun rakentamisen yhteydessä.

Aurinkosähköjärjestelmät tilataan tyypillisesti avaimet käteen periaatteella. Tällöin toimittaja vastaa laitteistojen hankinnasta, asennuksesta, mahdollisesta verkkoon kytkennästä ja usein myös tarvittavien lupien hankkimisesta. Mikäli järjestelmän osat hankitaan esimerkiksi itse ulkomailta ja asennus tehdään sallituilta osin omatoimisesti, on otettava huomioon lisäkustannukset, joita syntyy muun muassa kuljetuksista ja asennuksen luvanvaraisesta osuudesta.

Suomessa asennettujen aurinkosähköjärjestelmien hintakehityksestä ei ole kattavaa tilastoa. Hintakehitys seuraa kuitenkin muita Euroopan maita, joista kattavimmin tietoa on saatavilla Saksan markkinoista. Kuvassa 1 on esitetty rakennusten katoille sijoitettujen 10–100 kWp:n järjestelmien (sis. laitteisto ja asennus) hintakehitys Saksassa 2006–2020.

Loppuvuodesta 2020 katolle asennettujen 10–100 kWp järjestelmien kokonaishinta oli Saksassa Fraunhofer instituutin Photovoltaics Report -selvityksen mukaan keskimäärin tasolla 1040 eur/kWp. Pienten, alle 10 kWp:n, järjestelmien hinnat ovat tyypillisesti korkeammat, mutta kustannusten kehitys on ollut samankaltainen.

Kuva 1. Rakennusten katoille asennettavien 10-100 kWp aurinkosähköjärjestelmien hintakehitys Saksassa (alv. 0 %). Suomessa yksityishenkilöiden hintoihin on lisättävä arvonlisävero, joka oli 24 % vuonna 2021. Kuvan lähde: Photovoltaics Report – Fraunhofer Institute


Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024