Siirry sisältöön

Täsmäkatselmus

Täsmäkatselmus on uusi, muista tuetuista katselmusmalleista poikkeava tapa toteuttaa energiakatselmus. Kun muissa katselmusmalleissa käydään läpi kohteen koko energiankäyttö, täsmäkatselmuksessa voidaan katselmoida kohteesta vain halutut osa-alueet. Myös katselmustyön suoritus- ja raportointitapa on vapaamuotoisempi.

Kenelle?

Täsmäkatselmus on tarkoitettu pk-yrityksille, seurakunnille ja säätiöille:
  • Kiinteistökohteissa yli 10 000 rm3 kohteille.
  • Teollisuuden tai energiantuotannon kohteissa yli 40 000 €/a yhteenlaskettujen energia- ja vesikustannusten kohteille.
Kohde voi koostua useista rakennuksista samassa osoitteessa yhteisillä kunnallisteknisillä liittymillä.

Energiatehokkuussopimukseen kuuluville kunnille tulee mahdollisuus täsmäkatselmusten toteuttamiseen vuonna 2025. Kuntien kohteille ei ole edellä mainittua 10 000 rm3 kokorajoitetta, koska kunnat voivat toteuttaa täsmäkatselmuksia vain perinteisten Motiva-mallisten kiinteistökatselmusten toteuttamisen yhteydessä.

Täsmäkatselmusten osuus katselmusten kokonaismäärästä voi olla korkeintaan 50 prosenttia. Esimerkiksi jos kunta toteuttaa kolmeen kohteeseen perinteisen kiinteistön energiakatselmuksen, se voi toteuttaa kolmeen valitsemaansa kohteeseen täsmäkatselmuksen.

Miten täsmäkatselmus toteutetaan?

Täsmäkatselmuksessa selvitetään ja analysoidaan vapaasti valittavin osin kohteen energiankäyttöä, energiansäästöpotentiaalia, uusiutuvan energian osuuden kasvattamista sekä esitetään säästötoimenpiteitä. Täsmäkatselmuksen on tähdättävä energiatehokkuuden parantamiseen, energiansäästöön, uusiutuvan energian käytön kasvattamiseen tai vähähiilisyyden saavuttamiseen omassa energiankäytössä.

Katselmustyön toteutustapa kohteessa on vapaa. Täsmäkatselmuksen laadukas toteuttaminen edellyttää käyntiä/käyntejä kohteessa, mutta pakollisia mittauksia ei ole. Työn raportointi suoritetaan asiakkaan kanssa sovitun mukaisesti.

Katselmuksessa esitettyjen toimenpide-ehdotusten säästölaskelmat ja niiden perusteet pitää dokumentoida ja laskelmien pitää löytyä pyydettäessä, mikäli niitä ei ole esitetty tilaajalle tuotettavassa tulosmateriaalissa (raportissa).

Täsmäkatselmukseen pätevät katselmustoiminnan yleiset periaatteet ja toimintatavat esimerkiksi tukikelpoisuuden, tuen hakemisen ja tukiehtojen osalta. Yleisohjetta pitää noudattaa, ellei toisin ilmoiteta.

Täsmäkatselmus ei ole tutkimus- tai tuotekehitystyötä, suunnittelutyötä tai tavanomaista liiketoiminnan perustamis-, laajennus-, kannattavuus-, kehitys-, suunnittelu-, markkinointi- ja taustaselvitystyötä.

Miten tuki täsmäkatselmukseen määräytyy?

Tuki täsmäkatselmukselle on sama 40‒50 prosenttia työn hyväksytyistä kokonaiskustannuksista kuten muillekin katselmusmalleille. Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet pk-yritykset, seurakunnat ja säätiöt saavat selvitykselle korkeampaa 50 prosentin tukea.

  • Hyväksytyt työkustannukset kiinteistökohteille ovat 50 prosenttia siitä määrästä, joka olisi vastaavan kohteen kiinteistön energiakatselmukselle. Kiinteistön energiakatselmuksen hyväksytyt työkustannukset löytyvät energiakatselmustoiminnan yleisohjeen liitteestä.
  • Teollisuuden ja energiantuotannon kohteille hyväksytyt työkustannukset ovat 5 prosenttia kohteen vuotuisista energia- ja vesikustannuksista. Maksimissaan hyväksytyt työkustannukset voivat olla 20 000 €.

Kuka voi tehdä täsmäkatselmuksia?

Täsmäkatselmuksia voivat tehdä Motivan pätevöittämät (L tai S) energiakatselmoijat, jotka ovat suorittaneet erillisen täsmäkatselmuksen verkkokurssin.

Täsmäkatselmuksen verkkokurssi



Sivua päivitetty viimeksi 4.11.2024