Siirry sisältöön

Syväselvitykset

Syväselvityksen avulla energiatehokkuussopimukseen kuuluva suuri yritys voi selvittää energiankäyttönsä tehostamista, uusiutuvan energian käytön osuuden kasvattamista tai muuten yrityksen energiankäytön muuttumista vähähiiliseksi.

Syväselvityksen toivotaan johtavan investointiin tai edelleen jatkoselvityksiin, joka vähentää CO2-päästöjä, tehostaa energiankäyttöä ja parantaa yrityksen kilpailukykyä.

Syväselvitykselle voi hakea valtion energiatukea. Tuki syväselvitykselle on haettavissa Business Finlandin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Yksittäisen syväselvityksen kustannusten yläraja on 100 000 euroa, jolle voi saada energiatukea 40 %. Konsernitasolla syväselvitysten yhteenlaskettu kustannusraja on 200 000 euroa vuodessa eli syväselvityksiin saatavissa oleva tuki on korkeintaan 80 000 euroa vuodessa.

Edellytyksenä syväselvitystuelle on, että energiatehokkuuslain edellyttämät pakolliset energiakatselmukset on tehty tai velvoitteesta vapautuneilla energianhallintajärjestelmän sisältämä katselmustyö on suoritettu. Syväselvitys ei ole katselmustyötä, vaan jatkoa sille ennen investointia. Katselmustyö on osoitettava tehdyksi tukihakemuksessa. Yleisen energiakatselmussisällön ulkopuolella olevat syväselvitysaiheet eivät edellytä aikaisempaa katselmustyötä.

Yleisimpiä syväselvitysten aiheita ovat olleet:
  • Fossiilisista polttoaineista irtautuminen.
  • Hukkalämmön ja lämmön talteenottojen hyödyntäminen.
  • Uuden teknologian mahdollisuudet, sähköistyminen ja kulutusjousto.

Lisätietoja ja esimerkkejä syväselvityksiin sekä niiden tukiin liittyen löydät alla olevasta materiaalista:
Perustietoa syväselvityksistä ja tuen hakemisesta 2024 (pdf) (788.9 KB)

Syväselvitysten usein kysytyt kysymykset (pdf) (148.1 KB)


Syväselvitystuloksia ja esimerkkejä

Lisätietoja:
Business Finland
Johtava asiantuntija Jussi Mäkelä
jussi.mäkelä@businessfinland.fi
puh. 050 395 5166

Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
tomi.kiuru@motiva.fi
puh. 09 6122 5009


Sivua päivitetty viimeksi 27.8.2024