Siirry sisältöön

Kiinteistön energiakatselmus

Kiinteistön energiakatselmus soveltuu sellaisten liike- ja palvelurakennusten energiansäästömahdollisuuksien kartoitukseen, joissa on tavanomaiset talotekniset järjestelmät. Sitä voidaan käyttää myös suuren tai tekniikaltaan monimutkaisen palvelualan rakennuksen – kuten sairaalan, suuren liikekeskuksen tai uimahallin – katselmusmenetelmänä.

Energiankäyttötietojen ja rakennuksen perusteellisen läpikäynnin perusteella selvitetään energian turha kulutus ja määritellään kannattavat energiansäästötoimenpiteet.

Kiinteistön energiakatselmusraportissa käsitellään kohteen energian ja veden käytön nykytilanne, kuvataan LVIS-järjestelmien toiminta ja käyttö sekä esitetään säästötoimenpiteitä perusteluineen, säästövaikutuksineen ja takaisinmaksuaikoineen.

Kiinteistön energiakatselmusta voi käyttää myös uuden tai peruskorjatun kohteen käyttöönottokatselmuksena. Katselmus tehdään rakennuksen vastaanoton jälkeen, kun energian käyttö on vakiintunut ja taloteknisistä järjestelmistä on jo käyttökokemuksia ja mahdolliset viat ja puutteet havaittavissa. Kun katselmus tehdään takuuaikana, voidaan katselmuksessa todeta myös takuun piiriin kuuluvat korjaustarpeet. Aikaisemmat kokemukset osoittavat, että myös uusista ja peruskorjatuista kohteista on löydettävissä lähes yhtä suuri energiansäästöpotentiaali kuin mitä olemassa olevista kohteista. Uudiskohteen katselmoinnissa ei ole käytössä mitattuja energiankulutustietoja. Kulutusarvioita tehtäessä jakauma muodostetaan suunnitelmien pohjalta ja säästöjä verrataan kohteen laskennalliseen kulutukseen. Peruskorjauskohteita voidaan katselmoida ennen ja jälkeen peruskorjausta.

Kohteet palvelualoilla

Kiinteistön energiakatselmuksen soveltaminen palvelualoilla:
  • alle 5 000 rm3 Kiinteistön energiakatsastus;
  • 5 000–10 000 rm3 Kiinteistön energiakatsastus tai Kiinteistön energiakatselmus; ja
  • yli 10 000 rm3 Kiinteistön energiakatselmus.

Kohteet teollisuudessa ja energia-alalla

Sekä teollisuuden että energia-alan tuotantolaitoksille on omat katselmusmallinsa. Kiinteistön energiakatselmusmallia sovelletaan myös teollisuudessa ja energia-alalla silloin, kun katselmoidaan ei-tuotannollisia rakennuksia, kuten toimisto- tai varastorakennuksia.

Kiinteistön energiakatselmuksen tuettava työkustannusosuus

Energiakatselmus on toteutettava TEM:n yleisohjeita ja katselmusten mallikohtaisia ohjeita noudattaen. Katselmukseen tarvittava panostus määräytyy tapauskohtaisesti kohteen laajuuden, monimuotoisuuden ym. lähtökohtien perusteella.

TEM:n energiakatselmustoiminnan yleisohjeissa määritellään se energiakatselmuksen työkustannusosuus, johon tukea on mahdollista saada. Kiinteistön energiakatselmuksen tuettava työkustannusosuus määräytyy rakennustilavuuden perusteella TEM:n energiakatselmustoiminnan yleisohjeissa esitettyjen tukitaulukoiden mukaisesti.

Kohteen energiatekninen vaikeusaste vaikuttaa kokonaisvaltaiseen energiakatselmukseen tarvittavaan työmäärään.

Kiinteistön energiakatselmuksen tukiperusteet on tämän johdosta jaettu kahteen luokkaan:
  • Luokka 1 koskee rakennuksia, joissa on tavanomainen LVIS-tekniikka (esimerkiksi toimisto-, virasto-, hallinto-, koulu- tai liikerakennus).
  • Luokkaan 2 kuuluvat vaativalla LVIS-tekniikalla varustetut rakennukset, kuten sairaalat, uimahallit, kylpylät ja suuret liikekeskukset.
Kiinteistön energiakatselmuksen toteutus- ja raportointiohjeet_2024 (pdf) (1.2 MB)


Sivua päivitetty viimeksi 2.1.2025