Siirry sisältöön

Uusiutuvan energian kuntakatselmus

Uusiutuvan energian kuntakatselmus kartoittaa uusiutuvan energian kannattavat lisäämismahdollisuudet ja mahdollistaa tulevaisuuden toimenpiteiden suunnittelun.

Merkittävä osa katselmustyöstä on nykyisen tiedon kokoamista ja analysointia. Jokainen kuntakatselmus sisältää taustatietojen, nykytilan ja energiataseen sekä uusiutuvan energian potentiaalin selvittämisen. Näiden lisäksi työhön voi sisällyttää kuntakohtaisesti tarpeellisia lisäselvityksiä. Katselmuksen voi toteuttaa niin yhden kuin usean kunnan, seutu- tai maakunnan kattavana.

Motivan mallin mukaan tehtyihin uusiutuvan energian kuntakatselmuksiin saa valtion energiatukea, jota voi hakea Business Finlandin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Uusiutuvan energian lisäämisellä elinvoimaa kuntaan

Edistämällä uusiutuvaa energiaa kunnassa päästään kustannussäästöjen ja positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi myötävaikuttamaan muun muassa uusien yritysmahdollisuuksien syntyyn. Kuntakatselmuksen avulla voidaan lisäksi tuottaa hyödyllistä tietoa kuntalaisille ja sitä kautta vaikuttaa heidän asenteisiinsa ja käyttäytymiseensä.

Uusiutuvan energian kuntakatselmuksella edistetään energia- ja ilmastosopimusvelvoitteiden toteuttamista – kuten uusiutuvan energian edistämissuunnitelman tekemistä – sekä ilmastokampanjakuntien sekä energiatehokkuussopimukseen liittyneiden kuntien käytännön toimenpiteitä.

Kuva. Näin lisäät uusiutuvan energian käyttöä kunnan alueella ja kiinteistöissä. (Kuva aukeaa isommaksi hiirellä.)




Vinkkejä katselmuksen toteutukseen

Uusiutuvan energian kuntakatselmus tuottaa parhaimmat tulokset, kun kunta osallistuu myös itse aktiivisesti työhön.

Ennen kuntakatselmuksen aloittamista on tärkeää miettiä, millaista tietoa katselmuksen halutaan tuottavan ja mitä katselmukseen halutaan sisällyttää.

  • Tiedä mitä tilaat. Tutustu katselmusmalliin.
  • Kerää ryhmä, joka suunnittelee työn sisällön ja osallistuu katselmuksen toteuttamiseen. Pyydä mukaan myös energiayhtiön ja teollisuuden edustajia.
  • Mieti, mitä haluat katselmukselta ja kerro se mahdollisimman tarkasti tarjouspyynnössä.
  • Katselmoijia on runsaasti, kiinnitätarjouspyynnössä huomiota myös katselmoijan osaamisen arviointiin.
  • Viesti asiasta kunnan sisällä aktiivisesti kokokatselmusprosessin ajan. Hyödynnä mediaviestinnän mahdollisuudet.
  • Hyödynnä katselmukseen saatava tuki.
  • Varaa riittävästi resursseja ja kalenteriaikaa katselmukseen toteutukseen. Kiire ei ole hyvästä katselmuksen toteutuksessa.
  • Raportin valmistuttua tee toteutussuunnitelma, jotta ehdotetut toimenpiteet myös toteutuvat.
  • Seuraa aktiivisesti uusiutuvan energian käyttöä kunnassa, jotta tiedät, miten asia kehittyy kunnassanne.

Sivua päivitetty viimeksi 16.9.2024