Reilun kiertotalouden valmennus
Valmennus tuki kuntien kestävyystyötä vuonna 2022
Haluatko optimoida työssäsi sekä ympäristön että asukkaiden hyvinvoinnin taloudellisesti kestävällä tavalla? Haluatko kehittää yksikkörajat ylittävää yhteistyötä organisaatiossasi? Etsimme kuntia toteuttamaan ja testaamaan hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja osaamista edistäviä ratkaisuja.Ratkaisut voivat olla esimerkiksi tyhjien tilojen hyödyntämistä tai kiertotalouteen tähtäävän asukastoiminnan vahvistamista aluekehitysprojekteissa. Valmennus tarjosi mahdollisuuden kuntien väliseen vertaisoppimiseen ja asiantuntijasparraukseen osana monialaista asiantuntijaverkostoa.
Miten?
Reilun kiertotalouden valmennuksessa kunnat toteuttivat jonkin sosiaalista kestävyyttä ja kiertotaloutta edistävän käytännön kehittämistoimenpiteen, jossa eri toimialat tekevät yhteistyötä. Valmennukseen voi osallistua uudella ratkaisulla, jo olemassa olevalla keittämisprosessilla tai jollakin rajatulla osalla jatkuvaa kehittämistoimintaa. Reilu kiertotalous tarkoittaa asukkaiden ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävää toimintaa, jossa noudatetaan kiertotalouden periaatteita sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.Mitä valmennuksesta sai:
- asiantuntija-apua kiertotaloudesta, sosiaalisesta kestävyydestä sekä niiden kytkemisestä
- valmennusta oman toiminnan vaikutusten arviointiin
- asiantuntijoiden tekemän vaikutustenarvioinnin kunnan kokeilemasta ratkaisusta
- kunnan tarpeisiin räätälöidyn yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntävän työpajan
- vertaistukea muilta kunnilta kolmessa yhteistapaamisessa kevään 2022 aikana.
Millaisia reilun kiertotalouden ratkaisuja haimme?
Hakuun voi osallistua, jos kunnassa oli alustava ratkaisuidea tai projektikonsepti johonkin haun teemoihin vastaavaan reilun kiertotalouden haasteeseen. Ratkaisu voi olla mittakaavaltaan pieni esimerkiksi koulutus, tai rajatumpi osa suurempaa kokonaisuutta esimerkiksi kaavoitus- tai työllisyyshanketta. Hakemukset arvioi ympäristöministeriö yhdessä Motivan kanssa. Valintakriteereinä toimivat ratkaisun vaikuttavuus ja toteutuksen poikkihallinnollisuus.Ratkaisuehdotuksen laatimiseen voi ottaa innostusta seuraavista teemoista ja esimerkeistä:
- Hyvinvointia lisäävät kiertotalousratkaisut: Hyvinvointia lisäävät kiertotalousratkaisut edistävät toimeentuloa ja terveyttä, ja keskeisessä roolissa on yksilöiden oma kokemus hyvinvoinnista, osallisuudesta yhteiskunnassa ja mahdollisuuksista vaikuttaa omaan elämään.
- Kiertotaloudella yhteisöllisyyttä ja osallisuutta: Yhteisöllisyyttä
ja osallisuutta edistävä kiertotalous huomioi miten kaikki väestöryhmät
voivat osallistua toimintaan, miten eri ryhmien tarpeita voidaan kuulla
toiminnan suunnittelussa ja millaisia kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä
toiminta mahdollistaa.
- Osaamista kiertotalouteen: Kattavalla kiertotalouden osaamisella voidaan varmistaa, että kiertotalouden käytännöt ovat mukana kaikessa tekemisessä ja arjen käytänteissä.
- Kiertotalous asumisessa
- Tyhjät tilat ja kansalaislähtöisen toiminnan mahdollistaminen
- Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistäminen uudelleen korjauspalveluihin
- Kiertotalous kaupunginosien suunnittelussa, kaavoituksessa ja aluekehittämisessä.
- Kaikki kuntaorganisaatiot, kuntayhtymät ja alueelliset toimijat (esimerkiksi maakuntien liitot ja kehitysyhtiöt)
- Hakuun voi osallistua myös eri kuntien välisellä yhteistyöprojektilla.
- Osallistuvat tahojen tulisi edustaa useampaa toimialaa tai kunnan yksikköä, ja mukana toteutuksessa voi olla yhdistyksiä, yrityksiä ja muita kansalaistoimijoita yhdessä kuntatoimijan kanssa.
- Haussa menestyvä ratkaisuidea toteutetaan monialaisella ja poikkihallinnollisella yhteistyöllä. Valmennukseen haetaan erityisesti uusia yhteistyönmuotoja kokeilevia ratkaisuja.
- Mukaan valittiin avoimella haulla enintään kymmenen ratkaisua.
Mahdollistaja: ympäristöministeriö, Kestävä kaupunki -ohjelma