Siirry sisältöön


Sosiaalisen kestävyyden kokeilujen arviointi

Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman (2019–2023) tavoitteena on, että kestävä kehitys toteutuu kaupunkien ja kuntien kaikessa toiminnassa. Ohjelman pääteemat ovat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys.

Ohjelmassa on etsitty uusia ratkaisuja näissä teemoissa muun muassa tukemalla kokeiluja. Marraskuussa 2019 käynnistyi kymmenen ohjelman rahoittamaa sosiaaliseen kestävyyteen liittyvää kokeilua, joista viimeiset päättyivät syyskuussa 2020.

Miksi?

Kokeilut ovat nopea keino löytää joukko ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Kokeilemalla selviää nopeasti onko jokin ratkaisu elinkelpoinen. Arviointityö tuottaa yhteenvetotietoa niin kokeilujen tuloksista ja ratkaisujen mahdollisesta laajemmasta vaikuttavuudesta kuin siitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet kokeilujen toteuttamiseen ja onnistumiseen.

Mitä?

Selvityksessä arvioitiin, miten kokeilut edistyivät, mitä tuloksia saavutettiin, millaista vaikuttavuutta kehitetyillä ratkaisuilla voi olla pidemmällä ajanjaksolla ja miten kokeilut ja kokeilukokonaisuus näyttäytyvät suhteessa ohjelman tavoitteisiin. Kokeiluille tarjottiin myös vaikuttavuusketjutyökalun avulla sparrausta vaikuttavuuden tarkastelusta ja mittaamisesta.

Miten?

Työ käynnistyi kokeilujen käynnistyessä arviointikysymysten laatimisella. Tiedonkeruussa hyödynnettiin muun muassa kokeilujen tuottamia aineistoja, loppuraportteja, mediatietoja ja ympäristöministeriön virtuaalikortteli-keskustelualustaa, jossa kyseltiin viikoittain kokeilujen kuulumisia.


Sivua päivitetty viimeksi 10.6.2021