Siirry sisältöön

25 hakutulosta

Ilman pitää päästä liikkumaan eri tilojen välillä muista kynnysraot, ovien pitäminen auki,… Hyvä sisäilma Sisäilmastoasetus (YM 1009/2017) Huonelämpötilan voi vaihdella 20–25 asteen välillä lämmityskaudella ja 20–27 asteen välillä lämmityskauden ulkopuolella. (4 § ) Sisäilmassa ei saa esiintyä terveydelle haitallisessa määrin hiukkasmaisia epäpuhtauksia, fysikaalisia, kemiallisia tai
Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana. Toimi näin: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet.
Taloautomaatiolla voidaan parantaa esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja sisäilman laatua tai lisätä arjen sujuvuutta.
ILMANVAIHDON TARKASTUS JA SÄÄTÖ • Kartoittakaa asuntokohtaiset ongelmat ilmanvaihdossa ja sisäilmassa. Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
Kesällä sisäilma voi olla korkeampi kuin normaalisti. Lämpimällä ilmalla käytetään usein kevyempää vaatetusta ja elimistö on tottunut korkeampaan lämpötilaan. Helteillä sisäilman lämpötilaa ei siis kannata laskea tarpeettoman alas vaan esim. jo 23…25 astetta voi tuntua varsin miellyttävältä. Myös sisäilmaluokitus mahdollistaa tämän.
Arviolta 600 000–800 000 ihmistä altistuu päivittäin sisäilman epäpuhtauksien aiheuttamille terveyshaitoille.
Rakennusvaipan ilmanpitävyys on edellytys ilmanvaihdon hallintaan ja sisäilman pitämiseen pääsääntöisesti lievästi alipaineisena (0–10 Pa). Sisäilman alipaineisuus estää kostean sisäilman pitkäaikaiset vuodot rakenteiden kautta ulos.
Vuonna 2019 tuotettiin myös täydentävää aineistoa: näkökulmaa on laajennettu kestävään rakentamiseen, eli siihen, miten saadaan aikaan hyvä sisäilma ja kosteuskestävyys energiatehokkuuden lisäksi. Tämä näkökulma tulee esiin sekä eristys- ja tiivistystöiden että talotekniikan asennusten uusissa aineistoissa. Kolmas täydennetty aineistokokonaisuus on laadunvarmistus.
Kesällä ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä enää sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, se otetaan pois käytöstä. Muista kiertää patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen. Se vähentää termostaattien jumiutumisriskiä.