Siirry sisältöön

Muut tiedotteet 2021


14.6.2021 9.00

SAMK: Uutta tutkittua tietoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta palotilanteessa

Oikein toteutettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen tapa tuottaa puhdasta energiaa omalta katolta. Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin tuottaa erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on tutkinut aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa sekä sitä, miten järjestelmä vaikuttaa pelastushenkilöstön työturvallisuuteen. Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa toteutetussa polttotapahtumassa poltettiin pienoismökki, johon oli asennettu määräysten mukainen aurinkosähköjärjestelmä.

– Tapahtumassa tutkittiin muun muassa muodostavatko jännitteiset osat valokaarta, sekä kaapelin ja turvakytkimen palamista. Tapahtumassa tutkittiin tietenkin myös koko järjestelmän palamista, kertoo projektipäällikkö Meri Olenius Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Tutkimuksen aikana tunnistettiin useita erilaisia turvallisuusriskejä palotilanteissa ja palotilanteiden jälkeen.

– Sähköiskun vaara on aina olemassa, kun kyseessä on sähköä tuottava järjestelmä. Sähköiskun voi aiheuttaa esimerkiksi vioittunut kaapeli tai paneeli sekä jännitteisyyden siirtyminen rakenteisiin, kuten kattoon tai kiinnitystelineisiin, kertoo hankkeen asiantuntijana toiminut sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Tutkimuksessa nousivat esille erityisesti palon sammuttamisen jälkeiset riskit. Jos järjestelmä ei ole täysin vaurioitunut palon aikana, voi järjestelmä pahimmassa tapauksessa sytyttää palon uudelleen esimerkiksi auringon noustessa.

– Tutkimuksessa selvisi, että pahastikin vaurioitunut aurinkopaneeli saattaa yhä tuottaa sähköä. Olisi hyvä, että aurinkosähköammattilainen kävisi varmistamassa järjestelmän uudelleensyttymisen kannalta vaarattomaksi, Ylinen toteaa.

Polttotapahtuman tavoitteena oli luoda ymmärrystä aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta tulipalotilanteissa.

– Tutkimusaineiston pohjalta on laadittu ilmainen ja kaikille avoin koulutusaineisto, jonka toivomme leviävän laajasti pelastushenkilöstön käyttöön. Koulutusaineistoa voivat hyödyntää myös järjestelmän suunnittelijat ja toteuttaja sekä rakennusalan ammattilaiset, Olenius kertoo.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tutki aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa Palosuojelurahaston rahoituksella. Polttotapahtuma toteutettiin keväällä 2021 yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

  • Satakunnan ammattikorkeakoulun tuottama Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -koulutusmateriaali on saatavilla Moodle-alustalla (vaatii kirjautumisen).
    SAMKin Moodle:
  • Tietoa turvallisen aurinkosähköjärjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta ja käytöstä Motivan verkkopalvelussa.
    Motiva Oy: Aurinkosähkön paloturvallisuus

Lisätietoja:
Satakunnan ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö Meri Olenius
puh. 044 710 3345
meri.olenius@samk.fi

Satakunnan ammattikorkeakoulu
sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen
puh. 044 710 3304
marko.ylinen@samk.fi

Liite:

Kuva. Täyden palon vaiheessa oleva mökki, jossa  aurinkosähköjärjestelmä tuottaa edelleen sähköä. Kuva Mari Kujala.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 3.1.2022