A-Ö Hakemisto

Asiasana - "Energiatehokkuus"

Luokituksella "Energiatehokkuus" tuloksia löytyi: 38 kpl

Energiaviraston ja Motivan energiatehokkuustyön tuloksia ja esimerkkejä Suomessa 2021

Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työ tuottaa hyviä tuloksia ja yhteiskuntamme on lähempänä vihreää siirtymää. Energiaviraston tehtävänä on yhdessä Motivan kanssa vauhdittaa päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä.

Varmista energiatehokkuus, varaudu energiansäästöön kotona

Motivan energianeuvonta kokosi kansalaisille listan energiansäästötoimista, joilla kotitaloudet voivat vähentää Venäjän tuontienergiasta irtautumisesta aiheutuvia riskejä. Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia.

Teollisuuden sähköistyminen etenee

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla sekä muut sähköistämisratkaisut ovat avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Tilastotietoa energiasta ja energiatehokkuudesta Suomessa

Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva ovat uudistaneet Energiankäyttö Suomessa -verkkosivut. Suositulla sivustolla on julkaistu kattavasti tietoa energian tuotannosta ja kulutuksesta sekä energiatehokkuudesta Suomessa.

Haastava energiatilanne edellyttää energiansäästötoimia yrityksiltä ja kunnilta

Tänä talvena kaikkien, yksittäisestä kuluttajasta yritysten ja kuntien suurimpiin energiankäyttäjiin, toivotaan säästävän energiaa. Kaikilta energiankäyttäjiltä peräänkuulutetaan nopeavaikutteisia toimia, joilla energiankulutusta voi leikata ja hetkellisiä huippukulutuspiikkejä madaltaa.

Kunta: energiansäästön aika on nyt!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut energianhinnan nousuun. Kunnilla on juuri nyt suuri tarve varautua energiakustannusten kasvuun ja energian saatavuuden heikkenemiseen. Energiansäästö vaatii sekä nopeasti toteutettavia energiansäästötoimenpiteitä että pidemmän aikavälin investointeja energiatehokkuuteen.

Hukkalämmön potentiaalit selviävät

Hukkalämmön hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla on avainasemassa teollisuuden fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa.

Toimitilat astetta energiatehokkaammiksi – hyvät vinkit kiinteistöammattilaisille

Suurten toimitilakiinteistöjen energiankulutusta on mahdollista vähentää oikeilla säädöillä ja asetuksilla. Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös rakennuksen käyttäjiä energiansäästöön.

Sähköistyminen etenee sähkönhinnan noususta huolimatta

Sähköistämisratkaisut ovat välttämättömiä yrityksissä ja koko yhteiskunnassa fossiilisten polttoaineiden korvaajina. Kiinnostus niihin on kaiken aikaa suurta mahdollisesta huippukulutusaikojen sähköpulasta ja energian kallistumisesta huolimatta.

Energiatehokkuus ensin – nyt ja tulevaisuudessa

Suomessa energia-asioita on hoidettu fiksusti ja meillä on monipuolinen energiapaletti. Erityisesti tällä hetkellä energiansäästö ja energiatehokkuus ovat ykkösaiheita, ja todella aiheesta. Pidemmällä tähtäyksellä näiden lisäksi tarvitaan yhä enemmän investointeja vähähiilisiin ratkaisuihin. Onneksi tähän löytyy tahtotila.

Energiatehokkuuden johtaminen helposti haltuun​ yrityksissä

Energiatehokkuuden johtaminen -hankkeeseen haetaan nyt mukaan energiatehokkuussopimukseen liittyneitä yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet entisestään tehostamaan energiatehokkuuden johtamista ETJ+-järjestelmän avulla.

Yritykset investoivat yhä enemmän energiatehokkuuden parantamiseen ja ilmastopäästöjen vähentämiseen

Energiatehokkuuden parantaminen ja ilmastopäästöjen vähentäminen on yhä tärkeämpää energiatehokkuussopimuksessa mukana oleville yrityksille. Vihdoin sähköistymiseen liittyvät investoinnit näkyvät lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Myös aurinkosähkö, kysyntäjousto ja tuulivoima kasvattavat suosiotaan.

Energiakatselmus auttaa pk-yritystä säästämään rahaa ja ympäristöä

Pienilläkin yrityksillä on paljon mahdollisuuksia lisätä energiatehokkuuttaan ja leikata energiakustannuksiaan. Hyvään alkuun pääsee energiakatselmuksella, jonka toteuttamiseen saa taloudellista tukea.

TEM, EV ja Motiva: Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 12,5 TWh

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset ja kunnat ovat vuosina 2017–2022 tehneet yhteensä lähes 25 000 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Toimet tehostavat vuotuista energiankäyttöä yhteensä lähes 12,5 terawattituntia, mikä vastaa 625 000 sähkölämmitteisen pientalon vuotuista energiankäyttöä.

Energiankäytön uusi aika

Fokus-podcastimme on palannut keskustelemaan vierailevien päättäjien kanssa kestävän kehityksen haasteista ja mahdollisuuksista.

Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuuteen: uusi yhteishanke käynnistyy 2024

Teollisuus sähköistyy ja energiatehokkuus paranee. Yhteishankkeessa aiheeseen liittyviä ongelmia ratkotaan asiantuntijoiden, muiden teollisuusyritysten sekä laite- ja ratkaisutoimittajien kanssa. Motiva hakee mukaan hankkeeseen teollisuusyrityksiä, jotka ovat liittyneet energiatehokkuussopimukseen, laitetoimittajia sekä yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Tässä hankkeessa on osallistumismaksu.

Sepa Oy: Täsmäkatselmus ohjaa energia-asioissa oikeisiin päätöksiin

Sepa Oy:n puutuotetehtaalla täsmäkatselmus auttaa suuntaamaan energiatehokkuutta parantavia toimia oikeisiin paikkoihin. Samalla vältetään kannattamattomat investoinnit.

Kouvolan kaupunki: Jatkuvan katselmuksen mallista lisää tehoa energianhallintaan

Kouvolan kaupunki kehittää energiakatselmuksiin uudenlaista toimintamallia, jolla tehostetaan energiankäyttöä ja saadaan kustannussäästöjä. Ensimmäisen vuoden tulokset ovat lupaavia.

Versowood Oy: Syväselvitys löysi erittäin kannattavan energiansäästökohteen

Puunjalostusyhtiö Versowoodin teettämä syväselvitys paljasti lämmityksestä ison potentiaalin energiansäästöön. Investointi rakennusautomaatioon maksaa itsensä takaisin alle neljässä vuodessa.

Mitä energiansäästötoimilla on saavutettu?

Talvella 2022–2023 keskityttiin Astetta alemmas -kampanjassa nopeasti sähkön huippukulutukseen vaikuttavien energiansäästötoimenpiteiden toteuttamiseen. Näillä säästettiin energiaa yhteensä 4 TWh, mikä vastaa suuruusluokkana yli 80 prosenttia Helsingissä vuonna 2021 kulutetusta sähköstä. Kaiken lisäksi vältettiin sähkökatkot.

Suomen kaunein koti voi olla myös Suomen energiatehokkain koti

Jari Saarelaisen ja Mika-puolison 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen, 100 neliömetrin puutalo edustaa monen omakotitaloasujan unelmaa. Vuonna 2023 Suomen kauneimmaksi valitussa kodissa yhdistyvät moderni asuinmukavuus ja vanhan talon sielukas tunnelma. Talon saneeraus on sekä rakenteiden että tekniikan osalta tehty energiatehokkuutta silmällä pitäen, mikä mahdollistaa huolettoman ja kestävän asumisen.

Energiankäytössä ja -tuotannossa on siirrytty uuteen aikaan – uusia tapoja ja mahdollisuuksia myös kotitalouksille

Nopeat muutokset energiantuotannossa ovat siirtäneet suomalaisten energiankäytön ja -tuotannon uudenlaiseen aikakauteen. Muutamassa vuodessa on tapahtunut iso muutos, jonka myötä paitsi sähköntuotannon määrä ja hinta vaihtelee, on myös kuluttajien oma osallistuminen sähköntuotantomarkkinoille arkipäiväistynyt.

Vuoden Energianerokkaina palkittiin kolme esimerkillistä energiatehokkuustekoa

Vuoden energianerokkaina tekoina palkittiin tänä vuonna HSY:n Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä, Mäkelä Alun anodisointilaitoksen energiajärjestelmä sekä Areimin kiinteistöissä toteutettu ammattikeittiöiden ilmanvaihdon tarpeenmukainen ohjaus. Vuoden Energianerokas 2024 -tunnustuksen myöntävät Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö ja Motiva energiatehokkuusteoille, jotka edistävät vastuullista energiankäyttöä erottuvalla tavalla.

Energiansäästöä ja sähköistämistä teollisuudessa

Motivan koordinoimassa Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa -yhteishankkeessa on autettu yrityksiä saavuttamaan energiansäästöä hyödyntämällä uusia sähköistämisen teknologioita ja tuoreinta tietoa ratkaisumahdollisuuksien soveltuvuudesta. Yhteisvoimin tarkasteltiin muun muassa lämpöpumpputekniikkaa ja uusia kylmäaineita, jotka mahdollistavat yhä tehokkaampia laitteita.


Sivua päivitetty viimeksi 4.11.2021

Tulosta sivu