Hoppa till innehåll
Pressmeddelanden 29.1.2024

Säkerställ boendekomforten i ditt hus under vinterperioden

Midvintern är ett bra tillfälle att kontrollera att värmen och ventilationen i ditt hem är rätt inställda. Energieffektiva och sinsemellan enhetliga inställningar drar försorg om boendekomforten och minskar boendets klimateffekter.

Under vinterhalvåret värms den friskluft som kommer in i bostaden upp på olika sätt beroende på vilket system som används. Om lägenheten har självdragsventilation eller mekanisk frånluftsventilation kommer den kalla utomhusluften direkt in i lägenheten där den blandas med den varma inomhusluften. I detta fall värmer värmesystemet hemmet och på samma gång den kalla luften utifrån till en behaglig nivå.

Vid till- och frånluftsventilation överför ett värmeåtervinningssystem en del av energin i den luft som lämnar byggnaden till tilluften, vilket minskar behovet av uppvärmning av tilluften.

"Den årliga värmeåtervinningsverkningsgraden för moderna ventilationsaggregat kan till och med vara mer än 80 %, vilket avsevärt minskar fastighetens energiförbrukning för uppvärmning. Efter värmeåtervinningscellen värms luften ofta ännu upp med ett elektriskt motstånd för att säkerställa att den luft som kommer in i rummen är tillräckligt varm", förklarar expert Veli-Matti Virtanen från Motiva.

Tilluftsbörvärdet och de parallella uppvärmningssystemen bör ställas in rätt

Tilluftsbörvärdet anger hur mycket luften ännu behöver värmas upp efter värmeåtervinningen. Om börvärdet är för högt värms luften i värsta fall till en så hög temperatur att den inte blandas ordentligt med luften i lägenheten, utan stannar kvar uppe under taket, vilket kan leda till att luften känns unken och ventilationsbehovet ökar. Ett för högt börvärde leder till en onödigt stor användning av direktverkande elmotstånd, även om fastigheten har mer energieffektiva värmesystem som t.ex. en värmepump. I detta fall lönar det sig att ställa in tilluftstemperaturen på ca 16–17 celsiusgrader.

"När tilluftens börvärde har kontrollerats är det en bra idé att kontrollera hur husets parallella värmesystem fungerar. De olika enheterna bör ställas in så att största delen av uppvärmningen sker med ett så förmånligt och energieffektivt uppvärmningssystem som möjligt, och att andra uppvärmningsformer hjälper till när värmebehovet ökar", preciserar Virtanen.

Den totala uppvärmningen av en fastighet kan bestå av flera parallella värmesystem. Tilluftsuppvärmning är endast en del av helheten om byggnadens uppvärmning huvudsakligen sker med andra uppvärmningssystem, såsom luftvärmepump och elradiatorer, värmepump ansluten till ett vattenburet värmesystem och ett separat elmotstånd eller en kombinerad lösning med en förbränningspanna och en värmepump eller ett elmotstånd.

När vädret är som kallast märks det tydligast hur smidigt parallella värmelösningar fungerar tillsammans. När man ändrar ett börvärde måste man komma ihåg att ta hänsyn till hur ändringen påverkar andra system.

Fel ska repareras och värmedistributionen balanseras vid behov

Vid kontroll av funktionen hos parallella värmesystem kan det visa sig att all utrustning inte fungerar som planerat. Fel och brister blir särskilt påtagliga vid hård kyla. Det är i allmänhet skäl att snabbt reparera eventuella fel. Om behovet av underhåll inte är akut kan det skjutas upp till våren eller kombineras med någon annan periodisk kontroll.

Under vinterperioden är det också lätt att upptäcka om fastighetens värmedistributionssystem är i balans.

Särskilt i större byggnader med vatten- eller luftburen värmedistribution, som har centraliserad värmeproduktion, kan kyla avslöja ojämnhet i värmedistributionen. Tydliga temperaturskillnader mellan olika utrymmen avslöjar behovet av att balansera värmedistributionsnätet. Efter balanseringen utjämnas förhållandena i byggnadens olika utrymmen och värmesystemets inställningar kan vanligtvis minskas. När värmedistributionen fungerar korrekt och när temperaturerna i de överhettade utrymmena har kunnat utjämnas, minskar i regel byggnadens energiförbrukning.

Midvinterns tips i ett nötskal:
  • Kontrollera värmeåtervinningssystemets funktion och justera ventilationens tilluftstemperatur till rätt värde.
  • Ställ in tilluftsventilerna i vinterläge.
  • Kontrollera de parallella värmesystemens funktion och börvärden.
  • Klarlägg värmesystemets underhållsbehov och beställ service vid behov. 
  • Klarlägg behovet av balansering av värmedistributionen och beställ balansering vid behov.

Ytterligare information:
Motiva Ab
expert Veli-Matti Virtanen
tfn 050 521 1234
veli-matti.virtanen@motiva.fi



Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektivitet sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet.

Kommunikationsforumet för husteknik


Updaterad sist 19.3.2024