Hoppa till innehåll

Även du kan enkelt spara energi

Energibesparing är ingen raketvetenskap, utan det handlar om vardagliga insikter som gäller boende, mobilitet och förbrukning och att du tillägnar dig vanor i fråga om boende och förbrukning som stöder en förnuftig energikonsumtion. El och värme behövs för att ditt hem ska vara friskt, fungerande och trivsamt. Men du kan ändå lämna bort onödig förbrukning.

Intuitivt uppskattas att elförbrukningen i nästan alla privata hushåll lätt kan sänkas med 10 procent endast genom att ändra sina vanor i anslutning till boende och användning. I eluppvärmda hus kan man spara avsevärt mycket mera.

I höghus ansvarar du själv du själv för elförbrukningen i din bostad och via husbolaget gemensamt för förbrukningen av värme, vatten och fastighetselektriciteten. Om du bor i småhus bestämmer du själv till 100 % om effektiviseringen av energianvändningen.

Känn din förbrukning och börja spara el

Du lyckas med att spara el om du känner till din egen förbrukning och ser var du kan spara. Därefter är det tid att ta beslutet och tillägna dig boendevanor som sparar energi. Och du behöver inte dra in på komforten.
Sähkön-vuosikulutus-erilaisissa-kotitalouksissa

Bild. Vet du hur mycket el som förbrukas hemma hos dig?
(Termerna: Kerrostalo = Höghus, Rivitalo = Radhus, Pientalo = Småhus, Sähkölämmitys = Elektrisk uppvärmning)

Uppgifter om förbrukningen får du behändig i elbolagets webbtjänst som visar förbrukningsnivån med en timmes precision. För en precisare och uppföljning i realtid lämpar sig elbolagens avgiftsbelagda uppföljnings- och styrningssystem.

Du kan mäta hur mycket el anordningar förbrukar med en förbrukningsmätare. Du kan låna mätinstrumentet hos ditt elbolag eller på biblioteket. Det är viktigt att mäta elförbrukningen hos en viss anläggning särskilt då du misstänker energispill till exempel hos ett gammalt kylskåp.

iStock-499624368
Vardagliga metoder lättar förbrukningen:
  • Köp el och värme som produceras med förnybar energi.
  • Kontrollera rumstemperaturerna smart, utnyttja automation.
  • Anlita kollektivtrafiken, cykla och gå korta sträckor.
  • Minska användningen av animaliska råämnen i matlagningen och undvik matspill.
  • Släck anordningar och lampor när du inte använder dem.
  • Hyr och samanvänd bilar och anläggningar.

Updaterad sist 29.2.2024