Jordklotets resurser är begränsade och därför måste människans handlingar anpassas till en nivå där jordklotets resurser och bärförmåga försäkras.
Hållbar utveckling
Målet med hållbar utveckling är att bibehålla möjligheterna till gott liv för nuvarande och kommande generationer. Hållbar utveckling består av ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet samt social och kulturell hållbarhet. I verksamhet och beslutsfattande skall man därför ta i beaktande såväl miljön, människan som ekonomin.Hållbar utveckling definierades för första gången i rapporten Our Common Future som FN:s världskommission för miljö och utveckling, alltså Brundtlands kommissionen, publicerade 1987. Enigt definitionen är ”hållbar utveckling utveckling, som uppfyller nuets behov utan att ta ifrån kommande generationer möjligheten att uppfylla deras behov”.
FN:s handlingsplan för hållbar utveckling, Agenda 2030, godkändes av staterna 25.9.2015 och innehåller allt som allt 17 huvudmål för hållbar utveckling och 169 delmål. Målet är att ställa om den globala utvecklingen så att människors välbefinnande och mänskliga rättigheter, ekonomisk välfärd och samhällens stabilitet säkras på ett för miljön hållbart sätt. Det är även som mål att avlägsna extrem fattigdom från hela världen.
Bild. FN:s handlingsplan för hållbar utveckling, Agenda 2030, godkändes i FN:s toppmöte för hållbar utveckling 2015. Huvudinnehållet består av 17 på bilden presenterade mål för hållbar utveckling, som har allt som allt 169 delmål.
Vi har bara ett jordklot och det är inte är ett outtömligt råvaruförråd. Eftersom jordklotets resurser är begränsade är det viktigt att anpassa människans handlingar till en nivå där vi kan försäkra oss om att både förnybara och icke-förnybara naturresurser räcker till och att naturens bärförmåga upprätthålls.
Hållbar, ansvarsfull förändring måste gå att påskyndas. Detta kräver målmedvetet agerande såväl inom statsförvaltningen, kommunerna som företagen. Även medborgarna behövs för att uppnå målen för hållbar utveckling.
Vi erbjuder statsförvaltningen, företagen, kommunerna och konsumenterna information, lösningar och tjänster med vilka de olika aktörerna kan fatta resurseffektiva, betydande och hållbara beslut. Vår uppgift är att försnabba övergången till ett hållbart samhälle och en hållbar livsstil. Vi förverkligar samhälleligt betydande projekt ofta i samarbetet med flera andra aktörer.
Vår servicepalett för hållbar utveckling är brett. Vi hjälper våra kunder att uppnå sina mål på deras väg mot en bättre morgondag och en hållbarare utveckling. Ta modigt kontakt så diskuterar vi tillsammans om hur vi kunde hjälpa just dig och din organisation att bygga mer med mindre resurser samt samhälleligt hållbarare och mer betydande lösningar.
Våra kunskapsområden:
Motiva – statsägt företag för hållbar utveckling
Motiva har som uppgift att målmedvetet föra framåt hållbar utveckling på alla plan i samhället. Vi är en inflytelserik och opartisk byggare och operatör av ekosystem inom hållbar utveckling. Vi förenar offentliga och privata aktörer samt aktörer inom den tredje sektorn för att utveckla och förverkliga nya skalbara lösningar i enlighet med hållbar utveckling.Vi erbjuder statsförvaltningen, företagen, kommunerna och konsumenterna information, lösningar och tjänster med vilka de olika aktörerna kan fatta resurseffektiva, betydande och hållbara beslut. Vår uppgift är att försnabba övergången till ett hållbart samhälle och en hållbar livsstil. Vi förverkligar samhälleligt betydande projekt ofta i samarbetet med flera andra aktörer.
Vår servicepalett för hållbar utveckling är brett. Vi hjälper våra kunder att uppnå sina mål på deras väg mot en bättre morgondag och en hållbarare utveckling. Ta modigt kontakt så diskuterar vi tillsammans om hur vi kunde hjälpa just dig och din organisation att bygga mer med mindre resurser samt samhälleligt hållbarare och mer betydande lösningar.
Våra kunskapsområden:
- Försnabbandet av systemiska förändringar
- Försnabbandet av energieffektivitet och energiomställning
- Uppmuntrande till materialeffektivitet och cirkulär ekonomi
- Stödjandet av konsumenternas hållbara val
- Förbättrandet av offentliga upphandlingar
- Främjandet av försökskultur och genomförandet av försöken
- Uppföljning och utvärdering av åtgärders effekt
- Betydande samhällelig informering och informationsstyrning