Hoppa till innehåll
Pressmeddelanden 1.2.2023

Hustekniktips för köldperioden

När utomhustemperaturen sjunker, ökar naturligtvis samtidigt behovet av uppvärmning. I en fungerande fastighet produceras och distribueras den mängd värme fastigheten behöver för att upprätthålla den önskade inomhustemperaturen. En väl fungerande husteknik ser till att inomhustemperaturerna och komforten upprätthålls också under vinterförhållanden.  

“På vintern och i synnerhet vid sträng kyla lönar det sig för fastighetsägaren att vara vaken och granska systemets funktion. Kyla kan avslöja sådana fel i fastigheten eller dess tekniska system som man inte observerar vid mildare väder”, påminner expert Veli-Matti Virtanen på statens företag för hållbar utveckling Motiva.

När utomhustemperaturen sjunker, kommer fel i konstruktionerna, fönstren, tätningarna eller ventilationen konkret i dagen och orsakar större värmeförluster, försämrad boendekomfort och ökande energiförbrukning. När utomhustemperaturen är som kallast, kan köldläckorna upptäckas med till och med de egna sinnena. Med värmekamerabilder kan man bekräfta misstänkta värmeläckor. 

Kölden testar värmesystemet

Bristfällig funktion i värmesystemet avslöjas lättast vid den strängaste kylan, när värmesystemet borde producera mest värme. Vid mildare väder kan värmesystemet ännu fungera klanderfritt.

“Man kan upptäcka begynnande problem i värmeproduktions- eller ventilationssystemen i god tid, när man aktivt följer med dessas funktion med hjälp av historisk och förbrukningsdata. Den information man fått om systemen kan avslöja att det håller på att utvecklas problem, även om man ännu inte lägger märke till något avvikande i förhållandena”, konstaterar Virtanen.

Om värmesystemet behöver mer energi än under tidigare vintrar för att producera den mängd värme som behövs, tyder detta på att värmesystemets funktion är försvagad. Orsaken kan exempelvis vara nedsmutsade värmeöverföringsytor.

“Fram- och återledningstemperaturerna i ett vattenburet värmesystem berättar med beaktande av flöde värmeöverföringsanordningarnas funktion. Ändringar i temperaturerna kan bero på problem i värmeöverföringen eller ökade värmeförluster”, säger Virtanen.

Fastigheternas hustekniska system måste iakttas som en helhet och inte bara genom att granska enskilda värden. Förståelse av den egna fastighetens husteknik garanterar boendekomfort i alla förhållanden.

Kontrollera ändå åtminstone följande:
  • temperaturerna i värmeåtervinningssystemet och ventilationens tilluft samt eventuella tidsprogram
  • uppvärmningens börvärden (temperaturkurvor, inomhustemperaturer)
  • fönster- och dörrtätningarnas skick
  • termostaternas funktion
  • att frostskyddsenheterna för utomhusområden, rännor och avlopp utomhus fungerar.

Ytterligare information:
Motiva Ab
expert Veli-Matti Virtanen
veli-matti.virtanen@motiva.fi
tfn 050 521 1234



Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektivitet sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet. Kommunikationsforumet för husteknik är en partner i den riksomfattande kampanjen Snäppet svalare.

Kommunikationsforumet för husteknik


Updaterad sist 19.3.2024