Hoppa till innehåll
Pressmeddelanden 1.11.2022

Den som är smart förbereder sig för strömavbrott

På grund av den tillspetsade energisituationen kan den kommande vintern föra med sig strömavbrott. En smart fastighetsförvaltare funderar redan nu hur det är skäl att bereda sig på dem.

“I stora fastigheter, såsom kontors-, affärs- och servicebyggnader samt flervåningsbostadshus är det speciellt av säkerhetsskäl synnerligen viktigt att förbereda sig på strömavbrott. Fastigheternas brand- och brottssäkerhet måste fungera, även om strömmen är avstängd. I kritiska lokaler, såsom på sjukhus, måste även andra funktioner garanteras. Man säkerställer att systemen fungerar exempelvis med batterier, UPS-utrustning eller reservgeneratorer. Solenergisystem är också till hjälp att få elen att räcka till, då det blir avbrott i distributionen”, konstaterar utvecklingschef Riikka Liedes från Elentreprenörsförbundet STUL.

Vid planeringen och installationen av el- och hustekniska system ska man se till att den utrustning som valts tål strömavbrott. I en del system är det obligatoriskt att testa funktionen vid strömavbrott med vissa mellanrum. När man förbereder sig på de strömavbrott som eventuellt inträffar i vinter är det viktigt att säkerställa att det har utförts såväl obligatoriska som kompletterande kontroller, att systemen fungerar under avbrott och återställs efter avbrott.

“Anordningar och elektronik slits och föråldras, så fastän funktionen i specialsituationer har säkerställts vid installationen av ett system, så fungerar det inte nödvändigtvis mer efter en längre tid”, påminner Liedes.

Effektpiken efter ett strömavbrott kan medföra problem

När strömmen återkommer efter ett strömavbrott, kopplas all utrustning på samtidigt. Detta kan orsaka en effektpik, som i vissa mer sällsynta fall kan orsaka problem i elsystemet. Det lönar sig alltså att för säkerhets skull också kontrollera starteffekterna och eventuellt göra upp en tidtabell för igångkörningen av enheterna med hjälp av automation.

Strömavbrott kan också vara en risk för systemens och datateknikens datasäkerhet. Sålunda ska man förutom den fysiska och synliga återställningen också säkra att systemen fungerar datatekniskt bra efter ett avbrott.

Tips för att förbereda sig på strömavbrott:
  • Gör upp en beredskapsplan för strömavbrott, i vilken olika slags situationer har beaktats. Detaljerna i planerna påverkas bland annat av det eventuella strömavbrottets veckodag och klockslag samt utomhustemperaturen. Planen beaktar lokalerna, anordningarna och systemen.
  • Det är till hjälp vid utarbetandet av planen, om man har utfört en utvärdering av hur kritiskt elbehovet är och fastställt vad som sker i den egna verksamheten, när strömmen avbryts.
  • Kontrollera att de kritiska systemen har avbrottsfri strömförsörjning, dvs. ett UPS-system (Uninterruptible Power Supply), med hjälp av vilket processerna kan stängas av på ett kontrollerat sätt.
  • Det viktigaste i planerna är att beakta arbetar- och brandsäkerheten samt att olika slags kritiska system har sin strömförsörjning tryggad med reservkraft. Utnyttja i planerna olika slags förhållningsregler,Räddningshandbokensamt proffs i branschen.
  • Vid sträng köld är det skäl att försäkra sig om att inget hinner frysa.
  • Med hjälp av en bra plan minimerar du de ekonomiska förlusterna av ett strömavbrott och hindrar haverier samt systemskador.
  • På samma sätt som för avstängning av en funktion, behövs det också planer för uppstart. Fastställ redan i förväg de funktioner som kör i gång automatiskt och de åtgärder som förutsätter manuella arrangemang.
  • Testa såväl funktionen under ett avbrott som återställningen efter ett avbrott genom att själv stänga av strömmen på ett kontrollerat sätt vid en tidpunkt som är lämplig med tanke på din verksamhet.
  • Säkerställ efter avbrottet att system och utrustning fungerar säkert och energieffektivt på platsen. Utför samma kontroll ännu efter exempelvis ett dygn.
  • Uppdatera beredskapsplanen utgående från erfarenheterna.
  • Kom ihåg att instruera och påminna användarna av lokalerna om hur man ska agera under strömavbrott: bl.a. användningen av hissar, användningen av lokalerna och låsningarna.

Mer information:
Finlands elentreprenörsförbund STUL
utvecklingschef Riikka Liedes
riikka.liedes@stul.fi
tfn 045 7734 8683

Motiva Ab
ledande expert Harri Heinaro
harri.heinaro@motiva.fi
tfn 09 6122 5016



Enligt förpliktelserna i direktivet om byggnaders energiprestanda och energieffektivitet sköts kommunikationen för förbättring av de olika värme- ventilations- och luftkonditioneringssystemens energieffektivitet via Kommunikationsforumet för husteknik, som består av aktörer inom branschen. Motiva koordinerar forumets verksamhet på uppdrag av miljöministeriet. Kommunikationsforumet för husteknik är en partner i den riksomfattande kampanjen Snäppet svalare.

Kommunikationsforumet för husteknik
www.astettaalemmas.fi/sv


Updaterad sist 19.3.2024