Siirry sisältöön

Luvitus

Lupakäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten luvitukseen liittyvissä asioissa tulee ensimmäisenä ottaa yhteys kunnan rakennustarkastajaan. 1.1.2025 voimaan tulleen uuden rakentamislain mukaan rakentamislupa tarvitaan, kun masto on vähintään 30 metriä korkea, ja ainakin asemakaava-alueella vaaditaan yleensä myös naapureiden kuulemista osana prosessia. Käytännöt on kuitenkin syytä aina tarkistaa kunnasta ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Tuulivoimaloiden asennus on sähkötyötä ja vaatii aina asianmukaiset asennusluvat. Verkkoon liityttäessä ja sinne sähköä siirrettäessä on tehtävä paikallisen jakeluverkkoyhtiön kanssa tuotannon verkkopalvelusopimus. Voimalaitoksen koosta ja asennuspaikasta riippuen voidaan tarvita myös erillinen tuotannon liittymissopimus.

Jos tuotantolaitos liitetään kulutuskohteeseen, jossa on jo voimassa kulutuksen liittymissopimus, ei yleensä ole välttämätöntä tehdä erillistä tuotannon liittymissopimusta. Lisäksi ennen verkkoon liittämistä täytyy tehdä sopimus myytävästä ylijäämäsähköstä sähköyhtiön kanssa. Sopimus voidaan tehdä myös muun kuin sen yhtiön kanssa, jolta sähkö ostetaan.

Lentoesteluvan tarve on syytä tarkistaa Traficomilta. Luvalle on kolme maksimikorkeutta (10 m, 30 m tai 60 m) riippuen siitä, kuinka lähellä rakennelma sijaitsee lentopaikan, kevytlentopaikan tai varalaskupaikan kiitotietä.

Puolustusvoimilta tarvitaan harvoin lupaa pientuulivoimalan rakentamiseen. Yksittäisiä, alle 50 metriä korkeita pientuulivoimaloita saa ilman lupaa rakentaa, mikäli ne eivät rajoitu Puolustusvoimien vakituisessa käytössä oleviin alueisiin.


Sivua päivitetty viimeksi 24.2.2025