Siirry sisältöön

Milloin tarvitaan lentoestelupa?

Ilmatila Suomessa jaetaan kahteen kategoriaan: valvottuun ja valvomattomaan. Valvottua tilaa ovat lentoasemien ympärille muodostetut suoja-alueet. Valvomattomassa tilassa tuulivoimarakentaminen on vähemmän rajoitettua kuin valvotulla alueella.

Teolliset tuulivoimalat luetaan korkeutensa puolesta Suomen ilmailulaissa (864/2014) määritellyiksi lentoesteiksi. Voimaloiden rakentamista voidaan rajoittaa lentoliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden turvaamiseksi.

Mikäli tuulivoimaloille suunniteltu sijainti on ilmailulain määrittelemän etäisyyden päässä lentopaikasta, kevytlentopaikasta tai varalaskupaikan kiitotiestä, tulee niiden rakentamista varten hakea lentoestelupa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Käytännössä kaikki yli 30 metriä korkeat rakennelmat lähellä lentoasemia ja yli 60 metriä korkeat rakennelmat kaikkialla Suomessa vaativat lentoesteluvan hakemista.

Muutoksia ilmailulakiin

Ilmailulakiin on tehty muutoksia, jotka astuivat voimaan 20.2.2023. Lakiin tuli myös lentoestelupapalveluja koskevia muutoksia, joiden tarkoitus on yksinkertaistaa lentoestelupaprosessia koskevaa sääntelyä. Jatkossa lentoestelupahakemukseen ei enää tarvitse liittää ilmaliikennepalvelun tarjoajan maksullista lausuntoa. Lentoestelupaprosessia koskeva sääntely tuli voimaan 1.10.2023.

Tuulivoimaloiden lentoestevalot

Lentoestevalot ovat yksi tuulivoimalan lähiympäristön merkittävimmistä ympäristövaikutuksista. Tuulivoimalat pitää lentoturvallisuussyistä merkitä lentoestevaloilla. Vaadittavat estevalot kirjataan lentoesteluvan ehtoihin. Traficomin ohjeistuksen mukaan yli 45 tai 70 metriä korkeammat (riippuu sijainnista) esteet pitää varustaa lentoestevaloilla.

Ohjeistus mahdollistaa erilaiset valot sekä esimerkiksi niiden muuttamisen yöllä vähemmän silmään pistäväksi punaiseksi valoksi, mikä vähentää lähiympäristön asukkaiden valoista kokemaa häiriötä. Yöaikaan on myös mahdollista valita jatkuvasti palava tai vilkkuva valo. Sekä ympäristön että lentoliikenteen kannalta on kuitenkin oleellista, että vilkkuvat valot vilkkuvat yhtäaikaisesti.

Puolustusvoimien lausunto

Kaikki kokonaiskorkeudeltaan yli 50 metriä korkeat tuulivoimalat tarvitsevat Puolustusvoimien myönteisen lausunnon ennen voimalan rakentamista. Tuulivoimaloiden pyörivät lavat saattavat aiheuttaa häiriöitä Puolustusvoimien ilma- tai meritutkille. Yksittäisiä, alle 50 metriä korkeita pientuulivoimaloita saa rakentaa, mikäli ne eivät rajoitu Puolustusvoimien vakituisessa käytössä oleviin alueisiin.

Mikäli Puolustusvoimat ei alustavan arvion perusteella yksin pysty selvästi osoittamaan mahdollista haittaa, niin asia selvitetään yhteistoiminnassa VTT:n kanssa. Lähtökohtina tutkimuksessa ovat muun muassa voimalan korkeus, sijainti ja lukumäärä sekä etäisyys esimerkiksi tutkasta.


Sivua päivitetty viimeksi 10.6.2024