Aurinkolämmön kytkeminen puulämmitykseen
Aurinkoenergia soveltuu hyvin yhdistettäväksi puulämmitykseen tai muuhun biomassalämmitykseen. Puu palaa tehokkaammin ja puhtaammin talvikaudella, mutta lämmityskauden ulkopuolella puukattilasta aiheutuva lämpökuorma voi kesäaikana ylilämmittää sisätiloja. Aurinkolämmityksen hyödyntämisessä puulämmityksen kanssa on lisäetuna myös se, että kesäaikaan vapaudutaan lämmityksen polttoainehuollosta.Aurinkolämpö liitetään puulämmitykseen samojen periaatteiden mukaan kuin varaavassa vesikiertoisessa sähkölämmityksessä. Keräinten ala valitaan kesäaikaisen lämmöntarpeen perusteella ja keräimet kytketään varaajaan sijoitettuun lämmönsiirtimeen.
Puukattiloihin ja suurempiin kaksoispesäkattiloihin on usein liitetty noin 1 000-3 000 litran varaaja, jotta lämmitystyö voitaisiin hoitaa jaksottaisesti. Varaajassa on käyttövesikierukka kuten puukattilassakin. Puukattilassa on yleensä noin 150-200 -litrainen sisäänrakennettu varaaja.
Maataloussovellukset
Maaseudulla on paljon puu- tai hakelämmitettyjä rakennuksia, joissa melko suuri (2 000–3 000 l) varaaja on mitoitettu talven lämpökuorman mukaan. Kesällä lämmityksen tarve on vähäistä, mutta sillonkin tarvitaan lämmintä käyttövettä.Aurinkolämpöjärjestelmän kannalta tällainen tapaus on varsin ihanteellinen. Koska energiankulutus on kesällä pienempää, pystytään suhteellisen helposti muutamalla aurinkokeräimellä (noin 5–10 m2) tuottamaan riittävä määrä lämpöä ison varaajan lämmittämiseen päivittäin tarvittavaa lämmintä käyttövettä varten. Lämmöntarve riippuu tietenkin päivittäisestä energiankulutuksesta. Tällaisessa tapauksessa pilvisinä päivinä voidaan myös käyttää sähkövastuksia puun tai hakkeen sijaan veden lämmittämiseen.
Suuren 2 000–3 000 litran varaajan kanssa keräinalaa voidaan hieman ylimitoittaa ilman suurempia ongelmia. Toinen vaihtoehto on aloittaa pienemmällä aurinkokeräinmäärällä ja tarvittaessa myöhemmin lisätä keräinalaa. Joihinkin isoihin varaajiin on mahdollista kytkeä aurinkolämpöjärjestelmä asentamalla aurinkokierukka varaajan alaosaan.