Siirry sisältöön

Aurinkolämmön kytkeminen kaukolämmön rinnalle

Aurinkolämpö voidaan toteuttaa myös kiinteistökohtaisesti kaukolämmön rinnalla niin kutsuttuna hybridijärjestelmänä tai rinnakkaislämmönlähteenä. Tällöin asiakkaan kannattaa arvioida ja suunnitella yhdessä asiantuntevan LVI-suunnittelijan kanssa aurinkolämpöjärjestelmän tekninen toteutettavuus, mitoitus ja taloudellinen kannattavuus. Tärkeää on olla myös hyvissä ajoin yhteydessä omaan kaukolämmön toimittajaan.

Energiateollisuus ry on julkaissut suosituksen – Julkaisu K1/2013, Rakennusten kaukolämmitys, määräykset ja kytkennät – josta löytyy mallikytkentöjä rinnakkaislämmönlähteiden kytkemiseksi kaukolämmön rinnalle.

Aurinkolämmön kannattavuuteen kiinteistössä vaikuttaa eniten kaukolämmön hinnoittelun ja hintojen kehitys sekä aurinkolämpöteknologian kehitys ja kustannukset. Aurinkolämmöllä voidaan pienentää aurinkoiseen ajankohtaan ajoittuvaa ja energiankulutukseen perustuvaa laskutuksen osaa, mutta asiakkaan tarvitsemaa kaukolämpötehoa aurinkolämpöjärjestelmä ei pienennä.

Aurinkolämpöinvestointia harkitsevan kaukolämpöasiakkaan kannattaakin selvittää oma lämmön kulutusprofiili ja kustannukset. Lisäksi on hyvä keskustella oman kaukolämmön toimittajan kanssa kaukolämmön hinnoittelun kehityksestä, sillä useat kaukolämpöyritykset ovat ottaneet käyttöön kausihinnoittelun.

Kausihinnoittelussa energiamaksu seuraa tarkemmin kunkin ajankohdan lämmöntuotannon kustannuksia. Kesällä kun lämpöä on edullisesti saatavilla, hinta on alempi ja talvella lämmöntuotannon ollessa kalleimmillaan myös asiakkaan maksama hinta on korkeampi. Mikäli aurinkolämpö yleistyy kaukolämmön tuotannossa, tämä voi vaikuttaa myös kesäaikaiseen kaukolämmön hintaan ja sitä kautta myös rakennuskohtaisen aurinkolämmön kannattavuuteen.

Lisää aiheesta:
VTT:n julkaisussa "Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut" on tarkasteltu uusia tapoja toteuttaa kaukolämmitys, ja yhtenä vaihtoehtona julkaisussa käsitellään myös aurinkokeräimien hyödyntämistä.

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (pdf) (8 MB)


Sivua päivitetty viimeksi 31.1.2024