Siirry sisältöön

Rahoituksen tietopalvelu

Rahoituksen tietopalvelu kokoaa tietoa energiatehokkuuden parantamiseen, uudis- ja korjausrakentamiseen, kiertotalouteen, kasvihuonekaasupäästöjen ehkäisyyn ja vähentämiseen, sekä ilmastonmuutoksen hillintään tarkoitetuista avustuksista ja tuista sekä muista eri rahoitusmuodoista.Tietopalvelu on suunnattu niin eri alojen yrityksille ja yrittäjille kuin kunnille ja kaupungeille ja muille julkishallinnon toimijoille, yhteisöille sekä taloyhtiöille, pientalojen omistajille ja kuluttajille. (Tutustu termeihin)

Nopeimmin pääset omalle organisaatiollesi tai itsellesi sopivaan tietoon kiinni, kun valitset hakijavalikosta sopivimman HAKIJA-vaihtoehdon. Palvelu listaa kaikki valitulle hakijalle saatavilla olevat tuki- ja rahoitusmuodot, jotka palvelussa on. Voit rajata hakutulosta valitsemalla muita kriteereitä: hakijan toimiala, rahoituksen kohde ja muoto, rahoituksen tarjoaja tai teema, johon rahoitus liittyy. (Tutustu hakuvinkkeihin)

Tietopalvelua täydennetään ja päivitetään jatkuvasti. Tietoja ylläpitää Motiva Oy. Tiedot kootaan tuki- ja rahoitusmuotoja tarjoavilta toimijoilta, yhdessä Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen ja Kiertotalous-Suomen kanssa.


Takaisin listaukseen

Makeran maa- ja elintarviketalouden tutkimus- ja kehittämisrahoitushaku vuodelle 2026

Muoto

Avustus/Tuki

Tiivistelmä

Makeran maa- ja elintarviketalouden tutkimus- ja kehittämismäärärahalla rahoitetaan ensisijaisesti sellaisia tutkimus-, kehittämis- ja selvityshankkeita, jotka edistävät elinkeinon kannattavuutta ja kilpailukykyä kestävällä tavalla tai tuottavat hallinnonalan tehtävien hoitamisessa tarvittavaa oleellista tietoa. Vuoden 2025 haun (rahoitus vuodesta 2026 alkaen) painopisteet ovat: 1. Vastuullisuus ja kilpailukyky ruokajärjestelmässä, 2. Terve maaperä kasvukuntoa turvaamassa (MATO2-ohjelmasta).

Kuvaus

1. Vastuullisuus ja kilpailukyky ruokajärjestelmässä

Vastuullisuus

Ruokasektoriin kohdistuvia vastuullisuusvaatimuksia ovat mm. metsäkatoasetus ja yritysten kestävyysraportointi (CSRD), vastuullisuusdirektiivi (CSDDD), pankkisäätely sekä kuluttajien ja kaupan vaatimukset. Kuinka ruokasektori pystyy vastaamaan entistä paremmin kuluttajien ja jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristön erilaisiin vaatimuksiin kestävyyden, vastuullisuuden, tuottavuuden, laadun ja hintakilpailukyvyn tehostamisen tuomassa monitahoisessa maailmassa? Tutkimushakemuksia toivotaan aiheista, jotka tuottavat konkreettisia ratkaisuja vastuullisuusvaatimusten ja kilpailukyvyn yhteensovittamiseksi. 

Teknologia

Teknologisella kehityksellä voidaan vaikuttaa kestävään kehitykseen ja taloudelliseen kasvuun. Hyvästä kehityksestä huolimatta teknologiaa täytyy vielä kehittää monella sektorilla, jotta voidaan vähentää tuotannosta aiheutuvia haittoja ja saavuttaa kestävyyttä, sekä lisätä viljelijöiden tuotannon kannattavuutta. Maatilat ovat yksilöllisiä. Kun uudet teknologiat tulevat käyttöön asteittain, pitää pystyä toimimaan yhdessä jo aikaisempien teknologioiden kanssa, mikä tuo omantyyppiset haasteet älymaatalouden ratkaisujen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Maatalous on teknologiavaltainen ala, jolla on ympäristövaikutuksia. Se luo pohjaa uudelle teknologialle, mutta toisaalta teknologia tuo myös haasteita erityisesti käytännön toimijoille alkutuotannossa. Maatalouden kestävyyteen liittyvät monenlaiset teknologiat ja niiden kehitystarpeet, mutta myös se millaisia ajureita uusien kestävyyttä edistävien teknologioiden käyttöönottoon liittyy sekä millaisia kustannuksia ja muita hyötyjä näihin liittyy? Entä miten maatilayrittäjät ja arvoketju hyötyvät alkutuotannon digitalisaatiosta? Tai paraneeko ruokaketjun kilpailukyky ja läpinäkyvyys? Uusien teknologioiden ja datan hyödyntäminen tullee olemaan yhä tärkeämpi osa yhteistä maatalouspolitiikkaa sen vastatessa vakaviin ympäristö- ja ilmastohaasteisiin. Alkutuotannon pitää olla valmis tähän. Viljelijöiden käyttämien datapalveluiden pitää olla keskenään yhteensopivia. Digitalisaation rooli kasvaa ruuan tuotannossa ja se voi auttaa viljelijää hyödyntämään paremmin resursseja ml. energiaa ja aikaa. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon maatilojen datan omistajuus arvoketjussa, sekä datan jälleenmyymisen mahdollisuudet viljelijän näkökulmasta. Kun mietitään tekoälyn mahdollisuuksia suunnitella viljelijöiden yhteisiä hankintoja tai myyntejä olisi hyvä selvittää keinoja digitalisaation jalkauttamiseen laajaperäisesti maatiloilla. Haussa toivotaan hankkeita, joiden avulla teknologisella kehityksellä ja innovaatioilla voitaisiin siirtyä kohti kestävämpää ja kannattavampaa tuotantoa.

Katso painopisteiden kuvaukset kokonaisuudessaan maa- ja metsätalousministeriön sivulta: https://mmm.fi/-/painopisteet-ja-ohjeita-makeran-maa-ja-elintarviketalouden-vuoden-2026-t-k-hankehakuun

Hakuaika

31.1.2025 - 24.3.2025

Kohde

Selvitys, Kehitys, Tutkimus

Hakija

Korkeakoulut, oppilaitokset ja koulut, Tutkimuslaitokset

Tarjoaja

Muu

Toimiala

Maa- ja metsätalousala

Teema

Ilmastonmuutoksen hillintä

Lisätietoja

Tarjoaja: Maa- ja metsätalousministeriö


Sivua päivitetty viimeksi 7.1.2025