Siirry sisältöön

Yhteenveto

Tällä ja sektorikohtaisilla alasivuilla esitetyt tilastotiedot on kerätty uusimmasta Tilastokeskuksen uusimmista kokonaista tilastovuotta koskevista tiedoista. Tällä hetkellä lopulliset tiedot on käytettävissä vuoden 2022 energian hankinnasta ja kulutuksesta.

Suomen energiatase:
  • Vuonna 2022 primäärienergian kokonaiskulutus Suomessa oli noin 1 305 000 terajoulea (TJ) eli noin 363 terawattituntia (TWh). Kolme suurinta energianlähdettä olivat uusiutuvat energianlähteet ja biopolttoaineet, öljy ja ydinvoima.
  • Energian loppukäyttö oli noin 970 000 terajoulea (269 TWh). Tästä suurimpana energiankäyttäjäsektorina oli teollisuus, toiseksi suurimpana kotitaloudet ja kolmantena liikenne.
  • Energian muuntamiseen ja siirtämiseen liittyviä häviöitä oli noin 277 000 terajoulea (77 TWh).

Huom! kuva aukeaa isommaksi hiirellä klikkaamalla.

Kuva 1. Primäärienergian kokonaiskulutus ja energian loppukäyttö terajouleina (TJ) vuonna 2022.
Lähde: Tilastokeskuksen Eurostat-muotoinen energiatase. Taseen tiedot poikkeavat muiden alasivujen kulutustiedoista erilaisten tilastokäsitteiden vuoksi.

Energiatehokkuudessa saavutettua

Tärkeimpiä energiatehokkuustoimia Suomessa ovat olleet energiatehokkuussopimukset. Muita merkittävimpiä toimenpiteitä ovat rakennusmääräykset, henkilöautoihin kohdistuvat toimenpiteet sekä tuotteiden ekosuunnittelumääräykset.

Elinkeinoelämässä, kunta- sekä kiinteistöalalla sekä energiateollisuudessa energiatehokkuussopimusten piirissä toteutetut tehostamistoimet vähensivät Suomen energiankulutusta yhteensä noin 26 terawattituntia (TWh) vuonna 2022.

Rakennusmääräysten ja energia-avustusten tuoma energiansäästö uusien ja korjattavien rakennusten kohdalla on arvioitu olleen 9,2 TWh vuonna 2022, kun huomioon otetaan vuonna 2003 ja sen jälkeen voimaan tulleet kiristykset normeihin. Lisäksi pien- ja rivitalojen lämpöpumppujen arvioitiin säästävän noin 7,6 TWh vuonna 2022.

Henkilöautoihin kohdistuvien toimenpiteiden arvioidaan säästäneen 4,5 TWh vuonna 2020, kun otetaan huomioon vuonna 2009 muuttuneet päästönormit, verotus ja informaatiotoimenpiteet. Päivitettyä tietoa ei ole käytettävissä, mutta päästönormien kiristyessä ja sähköautojen yleistyessä säästö oli vähintään samansuuruinen vuonna 2022.

Tuotteiden ekosuunnittelun myötä energiatehokkaampien laitteiden ja valaistuksen energiansäästöksi arvioidaan 38 TWh vuonna 2022 verrattuna kehitykseen, jossa määräyksiä ei olisi ollut.

Näiden ja muutamien muiden toimenpiteiden yhteenlasketun energiansäästövaikutuksen voidaan arvioida olleen yhteensä n. 90 TWh vuonna 2022.

Edellä esitetyt energiatehokkuussopimusten energiansäästötiedot perustuvat sopimusten seurantajärjestelmään, rakennusten toimenpiteiden vaikuttavuuden ovat arvioineet SYKE ja Motiva (lämpöpumput), liikenteen VTT ja ekosuunnittelun vaikutusarvio on arvioitu pohjoismaisessa Nordcrawl-hankkeessa.

Uusiutuvien energianlähteiden osuus sähkön ja kaukolämmön tuotannossa:
  • Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön osuus on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2000 tämä osuus oli 34 %. Vuonna 2022 uusiutuvan osuus Suomen sähköntuotannosta oli jo yli puolet (54 %). Suhteellisesti siis uusiutuvan energian osuus kasvoi 60 % vuosien 2000–2022 välillä.
  • Kaukolämmössä uusiutuvan energian osuus on kasvanut vielä jyrkemmin kuin sähköntuotannossa. Vuonna 2000 uusiutuvalla tuotettiin 12 % kaukolämmön tuotannosta, kun taas vuonna 2022 tämä osuus oli 49 %. Suhteellisesti kaukolämmössä uusiutuvan energian osuus on yli kolmikertaistunut vuosien 2000–2022 välillä.

Kuva 2. Uusiutuvan energian osuus sähkön- ja kaukolämmöntuotannosta vuosina 2000 ja 2022.


Sivua päivitetty viimeksi 2.4.2024