Energiatehokkuuden mittaaminen
Energiavirasto on rahoittanut useita selvityksiä, joissa on analysoitu energiatehokkuusindikaattoreita ja eri tahojen niistä tekemiä jatkoanalyyseja (muun muassa erilaisia vertailutyökaluja). Sektorikohtaisia selvityksiä on tehty viime vuosina metsäteollisuudelle, metallien jalostukselle ja kaupan alalle, ja vuoden 2022 aikana toteutetaan myös selvitys datakeskuksista.Lisäksi vuosittain julkaistaan graafinen katsaus energiatehokkuusindikaattoreiden ja kehitykseen vaikuttavien taustatekijöiden kehittymisestä energiatehokkuuden trendikatsaus. – Energiatehokkuuden trendikatsaus
Energiatehokkuutta mitataan usein erilaisilla indikaattoreilla tietyllä talouden sektorilla, koko maassa tai EU-tasolla. Osa indikaattoreista antaa hyvää seurantatietoa, kuten jotkin ominaisenergiankulutusmittarit, mutta vain niin kauan kuin tietojen aikasarjoissa ei ole katkoksia.
Valitettavasti usein päädytään käyttämään informaatioarvoltaan heikkoja indikaattoreita, kun parempiin ei ole tietoja saatavilla. Tällaisia heikkoja indikaattoreita ovat esimerkiksi energiatehokkuuden mittaaminen energiaintensiteetillä, eli energiankulutus arvonlisää kohden, tai palvelusektorilla energiankulutus työntekijää kohden.
Vaikka mittaamiseen löytyisi hyväkin indikaattori, esimerkiksi teollisuussektorilla kansainvälisissä tarkasteluissa vertailuissa vaikuttavat sellaiset kysymykset kuin teollisuusrakenne, raskaan teollisuuden prosessivalinnat, teollisuuden integraatioaste, käytetyt raaka-aineet (neitseellinen vai kierrätetty) sekä välituotteisiin sitoutuneiden energiapanostusten vienti.
Päivittäistavarakaupan alalla taas ominaiskulutusindikaattoreiden vertailu on hyödyllisintä samankokoisten yksiköiden välillä, vaikka sama mittari sinällään sopii eri kokoisten toimitilojen seurantaan.
Tehdyissä selvityksissä suomalaisten toimijoiden energiatehokkuuden taso näyttäytyi hyvänä, jopa erinomaisena, kun otetaan huomioon myös muun muassa ilmaston tuomat lisähaasteet ja se, että myydyn lämmön polttoaineet kuormittavat tuottajien energiatasetta; vastaavia muita tekijöitä on runsaasti.