Siirry sisältöön

Energiakatselmustoiminta

Energiakatselmusten tavoitteena on analysoida katselmuskohteen energiankäyttö, selvittää energiansäästöpotentiaali ja esittää kustannustehokkaita toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energiakatselmustoiminta jakaantuu Suomessa vapaaehtoisiin, tuettuihin energiakatselmuksiin ja pakollisiin energiatehokkuuslain velvoittamiin energiakatselmuksiin.

Vapaaehtoiset energiakatselmukset

Vapaaehtoiset, tuetut energiakatselmukset on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille, kunnille, seurakunnille ja säätiöille. Vapaaehtoiset energiakatselmukset ovat erillisten ohjeiden mukaisesti toteutettuja ja raportoituja kokonaisvaltaisia energiankäytön ja energiansäästömahdollisuuksien kohdekartoituksia.

Uutta vapaamuotoista ja kustannustehokasta täsmäkatselmusmallia kokeillaan vuonna 2023. Täsmäkatselmus soveltuu erinomaisesti moniin eri selvitystarpeisiin.

Työ- ja elinkeinoministeriöltä on mahdollista saada tukea myös uusiutuvan energian kuntakatselmuksen toteutukseen.

Motiva vastaa kaikista tuettuihin katselmuksiin liittyvistä käytännön tehtävistä, muun muassa ohjeistuksesta, seurannasta, kehittämisestä, laadunvalvonnasta, katselmoijien koulutuksesta ja neuvonnasta.

Pakolliset, energiatehokkuuslain mukaiset katselmukset

Pakolliset energiatehokkuuskatselmukset koskevat suuria yrityksiä. Energiatehokkuuslaki velvoittaa niitä tekemään katselmuksen neljän vuoden välein.

Yrityksen energiakatselmuksessa selvitetään yrityksen tai konsernin kaikkien toimipaikkojen energiankulutusprofiili. Lisäksi tunnistetaan mahdollisuudet energiansäästöön tekemällä yksittäisiin kohteisiin kohdekatselmuksia, joiden avulla saadaan yksityiskohtaista tietoa kohteen energiankulutuksesta ja kohteeseen soveltuvista energiatehokkuustoimenpiteistä.

Suurten yritysten pakollisiin yrityksen energiakatselmuksiin ei voi saada katselmustukea. Energiavirasto hallinnoi ja toimeenpanee pakollisia energiakatselmuksia.

Syväselvitys-kokeilussa arvioidaan energiatehokkuutta, uusiutuvaa energiaa ja vähähiilisyyttä

Syväselvityksen avulla energiatehokkuussopimukseen kuuluva suuri yritys voi selvittää energiankäyttönsä tehostamista, uusiutuvan energian käytön osuuden kasvattamista tai muuten yrityksen energiankäytön muuttumista vähähiiliseksi.

Edellytyksenä syväselvitystuelle on, että energiatehokkuuslain edellyttämät pakolliset energiakatselmukset on tehty tai velvoitteesta vapautuneilla energianhallintajärjestelmän sisältämä katselmustyö on suoritettu.


Sivua päivitetty viimeksi 11.9.2024