Siirry sisältöön

41 hakutulosta

Ohjauskeinot Energiatehokkuutta, uusiutuvan energian edistämistä ja ilmastoon vaikuttavien päästöjen vähentämistä voidaan ohjata sekä kansainvälisin että kansallisin keinoin. Euroopan unioni on asettanut jäsenmailleen yhteisiä tavoitteita energiankäytön tehostamiseksi, päästöjen vähentämiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.
Kansallisilla ohjauskeinoilla toteutetaan muun muassa näiden direktiivien vaatimukset.
Perinteisesti päästöjä on rajoitettu hallinnollisin ohjauskeinoin, joita ovat muun muassa erilaiset määrärajoitteet ja ohjearvot. Taloudellisia ohjauskeinoja puolestaan ovat päästöverot, investointi- ja tuotantotuet sekä päästökauppa. Päästökaupassa on kysymys päästöoikeuksien kaupasta.
Neuvonnan ajoitus ja kohdentaminen tärkeitä Käyttäytymistaloustieteellisellä kokeilulla saadaan tietoa ohjauskeinojen vaikuttavuudesta kotitalouksien toimintaan.
Korjausrakentamisen strategia Kuulemistilaisuus 11.2.2020 Mirja Tiitinen, Energiateollisuus ry Nykytilanne - Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset • Kaukolämpöön ja sähköön perustuvilla energiamuodoilla katetaan 79 % lämmön tarpeesta • Rakennuskohtainen biomassa 13 % -> Fossiiliset energialähteet 8 % Ohjauskeinot hiilineutraaliin lämmitykseen Ohjaus OK!
Näillä ohjauskeinoilla säädellään aurinkosähköjärjestelmien rakentamista, verkkoon liittämistä ja varmistetaan, että niiden asennus ja käyttö on turvallista. Osion muut artikkelit: Rakentaminen Turvallisuus Verkkoon liittäminen
Kulutuksen seuraaminen ja säästövinkit tehoavat Käyttäytymistaloustieteellisellä kokeilulla saadaan tietoa ohjauskeinojen ja toimenpiteiden vaikuttavuudesta kotitalouksien toimintaan.
Talouden uusi perusta ja sen edellyttämä systeeminen muutos vaatii toimintamallien muutoksia ja lukuisten eri ohjauskeinojen ja aloitteiden yhdistelmää. Parhaillaan valmisteilla olevan kiertotalouden edistämisohjelman olisi tärkeä luoda kokonaisvaltainen ja realistinen perusta vision ja tavoitteiden vaatimaan toimenpanoon.
Takuuhintajärjestelmä on yksi valtion ohjauskeinoista, joilla se voi vaikuttaa sähkön tuotantorakenteeseen. Sillä pyritään useimmiten lisäämään uusiutuvien tai kotimaisten energialähteiden käyttöä. Useissa EU:n jäsenvaltioissa on jo voimassa uusiutuvan energian syöttötariffeja. Niiden suuruus ja rakenne vaihtelevat maittain.
Yhtenä ohjauskeinona komissio on vuodesta 2008 alkaen julkaissut suositusluonteisia ympäristökriteerejä yli 20 hankittavalle tuotteelle sekä palvelulle. Komission julkaisemia kriteerejä sovelletaan julkisissa hankinnoissa ympäri Eurooppaa.