Siirry sisältöön

Saaristomeren ekologisen tilan parantaminen vaikuttavuusperusteisesti

Vaikuttavuusjohtamisen osaamiskeskuksen asiantuntijat ovat olleet mukana kehittämässä vaikuttavuusinvestointikonseptia, jonka tavoitteena on edistää Saaristomeren saattamista hyvään ekologiseen tilaan. Maatalouden ravinteiden kierrätyksen vaikuttavuusinvestointihanke eli ravinne-EIB on osaamiskeskuksen kehittämä.

Itämeri on erityisen herkkä rehevöitymiselle, koska vedenvaihto on vähäistä Pohjanmeren kanssa. Vaikka ravinnekuormitus Itämereen on laskenut 1980-luvulta alkaen, on rehevöityminen edelleen Itämeren vakavampia ja näkyvimpiä ongelmia. Erityisesti Saaristomeren tilanne on heikko ja alue on tavoitteena saada pois Itämeren suojelukomission (HELCOM) pahimpien kuormittajien hot spot -listalta vuoteen 2027 mennessä. Saaristomeren tilan parantamiseksi tehdyssä tiekartassa (2022) nostetaan esille keskeisenä toimenpiteenä vaikuttavuusperusteisten rahoitusmallien kehittäminen ja käyttöönotto.

Suomen Itämereen päätyvästä ravinnekuormituksesta maatalouden osuus on suuri: sen osuus typpi- ja fosforikuormituksesta on yli puolet Suomen kokonaiskuormituksesta. Maatalouden osuus kokonaiskuormituksesta on suurin Saaristomereen laskevissa joissa. Suomi asetti vuodelle 2015 maatalouden ravinnekuormitustavoitteen, josta noin puolet on saavutettu.

Keskeisten ympäristöhaasteiden, kuten luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen ratkaiseminen vaatii systeemisiä muutoksia ja valtavia rahallisia panostuksia yhteiskunnilta. Samaan aikaan Suomessa julkisen sektorin kyky rahoittaa vaadittavia toimenpiteitä on heikentynyt julkisen talouden kasvavan kestävyysvajeen vuoksi. Tavoitteiden saavuttamisen kannalta on keskeistä löytää uusia rahoitustapoja, jotka tehostavat julkisen rahan vaikuttavuutta sekä perustuvat malleihin, joilla yksityistä sijoituspääomaa pystytään hyödyntämään tavoitteiden edistämisessä nykyistä enemmän.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on edistää Saaristomeren saattamista hyvään ekologiseen tilaan vaikuttavuusperusteisesti esimerkiksi luomalla vaikuttavuusinvestointikonsepti (Environmental Impact Bond, EIB) tai konsepteja. Vaikuttavuusinvestoimisen yksi fokusalue on maatalouden fosforikuormituksen vähentämisessä, mutta hankkeessa tarkastellaan myös muita mahdollisuuksia kuten ravinteiden poistamista vedestä.

Vaikuttavuusjohtamisen osaamiskeskuksen tehtävät

Osaamiskeskus on ollut mukana kehittämässä konseptia Saaristomerelle jo vuodesta 2017. Niin sanottu ravinne-EIB eli maatalouden ravinteiden kierrätyksen vaikuttavuusinvestointihanke on osaamiskeskuksen kehittämä. Viimeisimmän vaikuttavuusinvestointimahdollisuuksia käsitelleen raportin tilasi Gaia Consultingilta Varsinais-Suomen ELY. Raportissa suositellaan vaikuttavuusperusteisten ratkaisujen pilotointia jo vuoden 2023 aikana. Osaamiskeskus toimi hankkeen projektiryhmässä yhdessä maatalousministeriön ja ympäristöministeriön kanssa. Osaamiskeskus tukee hankkeen jatkoa.

Aikataulu

Alun perin hanke käynnistyi Sitran aikana 2017 ja kehittäminen jatkuu edelleen. Vuonna 2022 Varsinais-Suomen ELY tilasi Consultingilta uusia vaikuttavuusinvestointikonsepteja sekä päivityksen niin sanotulle ravinne-EIB:lle. Saaristomeriohjelma jatkuu Petteri Orpon hallituskaudella.


Sivua päivitetty viimeksi 30.7.2024