Siirry sisältöön

Reilu kiertotalous kunnissa

Kiertotaloudessa materiaalit ja arvo säilyvät resurssiviisaasti käytössä pitkään. Palvelut ja älykkyys mahdollistavat uusia ja aineettomia kuluttamisen tapoja. Parhaimmillaan kiertotaloudella löydetään ratkaisuja globaalin kantokyvyn, tasa-arvon ja hyvinvoinnin haasteisiin. Toisaalta kiertotalousratkaisuihin voi liittyä sosiaalisen kestävyyden riskejä.

Sosiaalinen kestävyys perustuu yhdenvertaisuuteen ja sisältää muun muassa toimeentulon, sosiaali- ja terveyspalveluiden ja turvallisuuden takaamisen sekä resurssien ja mahdollisuuksien oikeudenmukaisen jakautumisen. Kiertotalous voi olla keino edistää perusoikeuksien toteuttamista ja kuntalaisten hyvinvointia.

Reilu kiertotalous tarkoittaa asukkaiden ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävää toimintaa, jossa noudatetaan kiertotalouden periaatteita sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Motiva on toteuttanut seuraavia reilun kiertotalouden hankkeita osana ympäristöministeriön Kestävän kaupunki -ohjelmaa:
  1. Reilu kiertotalous kunnissa -hanke 2019-2020
  2. Reilun kiertotalouden valmennus -hanke 2021-2022

Hankkeiden kohderyhmänä ovat erityisesti kunnissa ja alueilla työskentelevät sosiaalisen kestävyyden, osallisuuden, kiertotalouden ja vähähiilisyyden asiantuntijat sekä muut näiden teemojen parissa toimivat, kuten järjestöt ja yritykset.

Tule mukaan ja kehitä opeilla osaamistasi ja organisaatiosi toimintaa! Seuraa ja osallistu hankkeen viestintään Twitterissä tunnisteella #reilukiertotalous #kestäväkaupunki.


Vertaisoppimot, joissa vertaisoppimisen keinoin tarkastellaan sosiaalista kestävyyttä ja kiertotaloutta oman kunnan ja työtehtävien näkökulmista.

Oppimoiden tavoitteet:
  • Tunnistat omaan työhösi liittyviä mahdollisuuksia kiertotalouden ja sosiaalisen kestävyyden edistämiseen ja yhdistämiseen
  • Kuulet käytännön esimerkkejä sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden yhdistämisestä kunnan toiminnassa
  • Osallistut keskusteluun siitä, miten sosiaalisen kestävyyden ja kiertotalouden parhaita käytäntöjä voisi levittää laajemmalle kunnissa

Vertaisoppimoita järjestettiin kolme, joista ensimmäinen pidettiin toukokuussa 2020, toinen kesäkuussa 2020 ja kolmas lokakuussa 2020. Oppimot järjestettiin etäyhteyksin koronatilanteen takia.



Sivua päivitetty viimeksi 11.9.2024