Siirry sisältöön

365 hakutulosta

Kuva: Hannu Laatunen, Vastavalo mahdollisimman alhaisina ja käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Elvarin seurantakohteiden sähkön kokonaiskulutus on pienentynyt jopa 30–40 prosenttia asukkaiden asumustottumuksia ja käyttötapoja muuttamalla, ilman suuria investointeja.
Asunnon käyttötapa vaikuttaa energiansäästöön Kotona/poissa -tilanneohjauksella esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Energiaa säästyy, kun lämmitys- ja ilmastointilaitteet on kytketty aina asumistilanteen mukaiselle tasolle ja muun muassa: Lämpötilan pudotuksia voidaan tehdä automaattisesti.
Energiatehokkaan kodin suunnittelun avainkohtia ovat: talon koko ja muoto, talon sijoittaminen tontille, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto, vedenkulutus, vesikalusteet, sähköratkaisut, ja teknisten järjestelmien tarpeenmukainen ohjaus.
ylitarkastaja Ilkka Heikkilä , Etelä-Suomen aluehallintovirasto Energiatodistusrekisterin uudistus ARAn energiatodistusrekisteri – Ulla Laapotti (pdf) (1.4 MB) energia-asiantuntija Ulla Laapotti , Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA Pätevyyden uusiminen – Menettelyt ja kriteerit Energiatodistuksen laatija (FISE) (linkki FISEn verkkosivuille) toimitusjohtaja Marita Mäkinen , FISE Ilmanvaihto
Lämmönjako Patteriverkosto Ilmanvaihto Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmön talteenotolla. Valaistus Ulkovalaistus LED Automaation toteutus ABB i-bus® KNX Automaation kuvaus Huoneistoissa KNX-kotiautomaatio: Valaistus, pistorasiat ja lämmitys. Kulutuksien (sähkö, lämpö, kylmä ja kuuma vesi) visualisointi eteisen seinän kosketusnäytöllä.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Videosarjan teemat ovat: Energiakorjauksen suunnittelu Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto Lämmöneristys Ilmalämpöpumppu Lämmityksen säätäminen Energiansäästövinkit Energiankulutuksen seuranta Kestävän rakentamisen koulutusmateriaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja maksuttomia.
Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas lämmönsiirto teollisuudessa Energiatehokas vesihuoltolaitos Sähkökäytöt energiatehokkaiksi Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari Teollisen ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Teollisuuden teknisen eristyksen energiatehokkuus Teollisuuskiinteistön ilmanvaihto
Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat: hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys; energiatehokkaat ikkunat; ilmanpitävät rakenteet; koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla; ja energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdään valintoja, joiden muuttaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta.
Perussäätö on hyvä tehdä silloin, kun talon eristystasoa parannetaan (julkisivujen tai yläpohjan lisäeristys, ikkunoiden uusinta tai tiivistys), lämmitysverkkoa kunnostetaan tai ilmanvaihtoa muutetaan. Monessa kerrostalossa hyödynnetään poistoilman lämmöntalteenottoa poistoilmalämpöpumppuratkaisulla. Optimaalista on suunnitella ilmanvaihto ja lämmitysratkaisu kokonaisuutena.