Siirry sisältöön

27 hakutulosta

Hyvä sisäilma on monen tekijän summa Ilmanvaihto on keskeinen hyvän sisäilman tekijä. Mutta hyvälläkään ilmanvaihdolla ei saada sisäilmaa kuntoon, jos rakenteissa on ongelmia. Rakennusten sisäilma onkin monen tekijän summa. ”Rakennuksen rakenteista, irtaimistosta ja käyttäjistä syntyy sisäilmaan epäpuhtauksia ja kosteutta, jota ilmanvaihdolla poistetaan.
Sisäilman epäpuhtaudet • Päiväkotitutkimuksessa havaittiin Joutsenmerkkikohteessa (LEP B) alhaisempia epäpuhtauspitoisuuksia: - Formaldehydiä (kuva) - Haihtuvia orgaanisia liuottimia (TVOC) - Palonsuoja-aineita (OPFR, BFR) • Väitöskirjan johtopäätös: - Joutsenmerkityssä päiväkodissa parempi sisäilma 7 Kouluviihtyvyys fyysisen oppimisympäristön näkökulmasta Joutsenmerkityissä kouluissa
Ilman pitää päästä liikkumaan eri tilojen välillä muista kynnysraot, ovien pitäminen auki,… Hyvä sisäilma Sisäilmastoasetus (YM 1009/2017) Huonelämpötilan voi vaihdella 20–25 asteen välillä lämmityskaudella ja 20–27 asteen välillä lämmityskauden ulkopuolella. (4 § ) Sisäilmassa ei saa esiintyä terveydelle haitallisessa määrin hiukkasmaisia epäpuhtauksia, fysikaalisia, kemiallisia tai
Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana. Toimi näin: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet.
. – Mitä lämpimämmäksi asunnot lämmitetään, sitä pienemmäksi menee sisäilman suhteellinen kosteus. Etenkin talvipakkasilla sisäilma on usein liian kuivaa. Taloyhtiön energiatehokas lämmitysjärjestelmä myös vähentää energiantuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.
Tämän ylittävät huonelämpötilat lisäävät sisäilmasta aiheutuvia oireita, kuten kuivuuden tunnetta ja silmien, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytysoireita. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee noin viisi prosenttia pienempää energiankulutusta, joten säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua.
ILMANVAIHDON TARKASTUS JA SÄÄTÖ • Kartoittakaa asuntokohtaiset ongelmat ilmanvaihdossa ja sisäilmassa. Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
Taloautomaatiolla voidaan parantaa esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja sisäilman laatua tai lisätä arjen sujuvuutta.
Tarkempia ohjeistuksia ilmanvaihdon käyttöön on annettu Kuntien sisäilmaverkoston 2019 laatimassa ohjeessa – Hyvä sisäilma -suositukset .
Kesällä sisäilma voi olla korkeampi kuin normaalisti. Lämpimällä ilmalla käytetään usein kevyempää vaatetusta ja elimistö on tottunut korkeampaan lämpötilaan. Helteillä sisäilman lämpötilaa ei siis kannata laskea tarpeettoman alas vaan esim. jo 23…25 astetta voi tuntua varsin miellyttävältä. Myös sisäilmaluokitus mahdollistaa tämän.