30 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Teknologian tutkimuksen rinnalle myös asumisen ja tutkimusta eri näkökannoilta • Vaihtoehtoiset tulevaisuudet ja elämänmuodot – Nuorten kiinnostus kierrättämiseen, omavaraisuuteen ja jopa niukkuuteen – miten tämä muuttaa vaatimuksia • Pehmeä teknologia ja sen tutkimus ja kehittäminen – Kulttuuriperinnön merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja kestävyydelle – Energiatehokas painovoimainen ilmanvaihto
Riittävä ilmanvaihto varmistaa osaltaan sisäilman laadun säilymisen hyvänä, joten ilmanvaihtoa ei tule rajoittaa sisäilman laadun kustannuksella energiansäästön takia.
Energia-assari on motiva.fi/taloyhtiot-verkkosivulla ja se vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille.
Tekoälybotti vastaa muun muassa lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, energia-avustuksiin ja energiatodistuksiin liittyviin kysymyksiin sekä ohjaa kysyjät tarkemman tiedon lähteille. Energia-assari on ympäristöministeriön ja Motivan yhteinen pilotti, ja sen tekemiseen on osallistunut myös HSY Ilmastoinfo.
Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana. Toimi näin: Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös pientalon energiatehokkuuden parantamista. ”Elinkaarikustannuksiltaan taloudellisin ratkaisu voikin löytyä energiatehokkuustoimien ja lämmitysmuutoksen yhdistelmästä, joka parantaa samalla ilmanvaihtoa ja asumisen laatua”, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen muistuttaa.
➢ Korjaushankkeiden prosessi ➢ Putkiremontit, julkisivuremontit ➢ Vastuunjako-kysymykset ➢ Sähköautojen latausjärjestelmät ➢ + alan ajankohtaiset tilanteen mukaan (esim. asbesti muutama vuosi sitten) Energianeuvonta 2020 • Ajanvarauksella • Volyymi vuositasolla: 30 – 40 kappaletta • Teemoina tyypillisesti: ➢ Maalämpö, lämpöpumput, ilmanvaihto, vesiasiat, korjaushankkeet, energiatodistus
Jonkin osatekijän (vaippa, vuotoilma, ilmanvaihto) vertailulämpöhäviötä suurempi lämpöhäviö edellyttää vähintään vastaavaa lämpöhäviön vähentämistä toisen osatekijän kohdalla.
Lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan ohjata esimerkiksi kellokytkimillä lämpötila-antureilla kosteus- ja hiilidioksidiantureilla liiketunnistimilla auringonvaloa mittaamalla. Tiloissa on tasainen lämpö eikä tunneta vetoa, kun ilmanvaihto on säädetty hyvin.
Lisää sähköä kuluu tuotantotilojen ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen. Arvio lämmitysenergian kulutuksesta on noin 1600 gigawattituntia, tulo- ja poistoilmanvaihdon pyörittämiseen tarvittava puhallinenergian kulutus on puolestaan noin 150 gigawattituntia.