Siirry sisältöön

9 hakutulosta

Biokaasu on ympäristöystävällistä energiaa Biokaasu sisältää metaania aivan kuten maakaasu ja sillä voidaan korvata maakaasua. Maakaasun metaanipitoisuus vain on biokaasua suurempi, noin 98 prosenttia. Jotta biokaasua voidaan käyttää polttomoottoreissa, siitä on poistettava vesi ja rikki.
Biokaasun potentiaalisin käyttökohde on liikenteen biokaasussa, koska silloin siitä saa parhaan hinnan.
Tämä vastaa non 725 MWh energiaa, jolloin kunta voisi ostaa Metenerin selvityksen mukaiselta keskikokoiselta biokaasulaitokselta noin 30 % sen tuottamasta biokaasusta, jos kunta muuttaisi kuljetuksensa esim. kilpailutuksen kautta kulkemaan biokaasulla. Lisäksi yksi biokaasun hyödyntämiskohde on öljylämmityksen korvaaminen biokaasulla joissakin kohteissa.
Mikäli biokaasun käyttö kasvaa jatkossa vahvasti, voi biokaasun siirto alueelle olla myös oleellinen vaihtoehto. Lisäksi biokaasun liikennekäytön kasvaessa, voitaisiin esimerkiksi Nenäinniemen puhdistamon biokaasua jalostaa liikennepolttoaineeksi ja korvata puhdistamon nykyistä biokaasun käyttöä lämmön tuotannossa muulla ratkaisulla (kuten jätevesilämpöpumpulla).
On mahdollista myös kuljettaa biokaasua pienemmille asemille. 4.3.2. Lisäysmahdollisuudet Biokaasuun liittyviä selvityksiä on tehty, mm. Jyväskylän Yliopisto osana maakunnallista Biokaasusta energia Keski-Suomeen -hanketta. Jyväskylän Yliopiston selvitys tarkastelee melko yleisellä tasolla Äänekosken biokaasupotentiaalia.
Uutena polttoaineena vuonna 2015 otettiin käyttöön biokaasu jonka osuus kaasunkäytöstä oli noin 45 %. Biokaasu toimitetaan maakaasuverkon kautta.
Suurin rajoittava tekijä oljen poltossa on sopivan vastaanottajan löytäminen. 4.3 Biokaasu Biokaasua muodostuu eloperäisten ainesten hajotessa hapettomissa aloissa. Biokaasua syntyy kaatopaikoilla (kaatopaikkakaasu) ja sitä tuotetaan mädätyslaitoksissa eloperäisistä aineksista.
Biokaasun tuotantoon biokaasureaktorissa kelpaavat muun muassa kasvibiomassa, lanta, lietteet sekä yhdyskuntien ja teollisuuden biopohjaiset jätteet. Lisäksi kaatopaikoilta voidaan ottaa talteen biokaasua. Biokaasun koostumus vaihtelee suuresti riippuen käytettävästä biomassasta ja kaasun tuotantopaikasta.
Biokaasu Biokaasua saadaan biomassasta (mm. liete, lanta, jätteet ja peltobiomassat) biokaasureaktorissa tuotetusta kaasusta, sekä kaatopaikoilla muodostuvan kaasun keräyksellä. Kaasua voidaan hyödyntää lämmön- ja sähköntuotannossa ja siitä voidaan myös jalostaa ajoneuvojen polttoainetta. Biokaasun tuotantolaitokset ovat yleistyneet hitaasti Suomessa.
1