Siirry sisältöön

12 hakutulosta

Hyvät ikkunat parantavat myös talon äänieristystä. Suomessa on käytössä vapaa-ehtoinen ikkunoiden energialuokitus, joka auttaa rakentajia ja remontoijia valitsemaan energiatehokkaimmat ikkunat. Ikkunat luokitellaan kodinkoneista ja rakennuksen energiatodistuksesta tutulla asteikolla A++:sta G:hen.
Jos ikkunat ovat alkuperäiset ja taloon on haettu rakennuslupaa vuonna 1970, voit käyttää arvoa 2,8.
Hekan laajojen peruskorjausten rakennuttamisesta vastaa Helsingin kaupungin asuntotuotanto (ATT). ”Raportin tulokset toimivat energiatehokkuustoimenpiteiden valinnan ja päätöksenteon tukena sekä lähtötietona toimenpiteiden yksityiskohtaisemmalle hanke- ja toteutussuunnittelulle. Valinnan toimenpideyhdistelmästä on tehnyt ATT”, toteaa asiantuntija Jenni Korsrå Hekasta.
Tavoitteena olevat energiatehokkuusvaatimukset on syytä huomioida alusta saakka eli jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin tehdään koko hankkeen toteuttamisen kannalta tärkeitä päätöksiä, kuten toteutuksesta vastaavien suunnittelijoiden ja rakentajien valinta.
Ikkunat sopivat sekä uudis että saneerauskohteeseen. Ikkunatyypin (avattava/kiinteä) valintaan vaikuttaa kohteen vaatimukset, tarvitaanko tuuletusheloituksia, hätäpoistumisteitä jne. Isot lasikokonaisuudet on järkevä toteuttaa kiinteinä ikkunoina kuten myös erikoismuotoiset ratkaisut.
Ikkunat ja peilit pysyvät pitkään huurussa kosteissa tiloissa. Venttiilit puuttuvat, ovat kiinni tai tukossa. Alipaine kuuluu suhinana ovea tai ikkunaa avattaessa. Paperiarkki ei pysy poistoventtiilissä kiinni. Ilmalämmityksessä on vaarana, että suuri ilmanvaihdon tarve aiheuttaa vedon tunnetta. Äänettömyys → ilmanvaihto on pois päältä.
Tehostamistoimien toteuttamisjärjestyksellä on merkitystä : Tehostamistoimien valintaan tarvitaan suunnitelmallisuutta. Ensimmäisestä tehostamistoimesta saatava säästö syö myöhempien toimien säästöjä ja kannattavuutta.
Myös vanhat käyttöikänsä päässä olevat lahovikaiset ikkunat kannattaa uusia lämmitystapamuutoksen yhteydessä energiatehokkaisiin. Uusien energiatehokkaiden ikkunoiden valinnassa on apuna ikkunoiden energialuokitus. Hyväkuntoisia ikkunoita ei sen sijaan yleensä ole taloudellista vaihtaa vain energiankulutuksen vuoksi, mutta ne kannattaa tiivistää.
Todennus tehdyistä toimenpiteistä esitetään rakennusvalvontaviranomaiselle luvanvaraisen työn loppukatselmuksen yhteydessä. 13 § Energiatehokkuuden paranemisen osoittaminen Ikkunan, ulko-oven ja vaipan osan osalta energiatehokkuuden paraneminen voidaan osoittaa 4 §:n mukaisella tai sitä pienemmällä lämmönläpäisykertoimella.
Taloyhtiön ja sen hallituksen kannalta tärkeimpiä asioita ovat huolellinen tarvekartoitus ja hankesuunnittelu sekä hankesuunnittelun tekijän ja valvojan valinta.